Siirry sisältöön

Voihan rakkula – lasten erilaiset rokkotaudit

16.08.2018 klo 15:27 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsi perheiden arkeen kuuluu myös erilaiset näppylät, ihottumat, kutinat ja rakkulat. Toisinaan ärsytystä iholla saattaa aiheuttaa allergia tai ilmojen kylmeneminen, mutta kyseessä saattaa olla jokin seuraavista rokoista.

Rokkotaudit

Rokotusten ansiosta aiemmin perinteiset lastentautimme vihurirokko, tuhkarokko ja sikotauti ovat lapsilla erittäin harvinaisia. Jotkut virustaudit aiheuttavat iholla nokkosrokkoa tai pieninäppyläistä ihottumaa ilman, että on kyse rokkotaudista.

Enterorokko

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama tauti. Sitä esiintyy eniten loppukesäisin ja syksyisin. Tauti leviää lähinnä ulosteista käsien kautta suolistoon. Itämisaika on 3–7 vrk.

Enterorokon oireita ovat kurkkukipu, kuume, vatsaoireet, ripuli, suutulehdus, rakkuloita poskien ja kielen limakalvolla sekä rakkulainen ihottuma käsissä ja jaloissa. Imeväisillä rakkuloita voi olla myös vaippa-alueella. Enterorokossa lapsi on yleensä hyväkuntoinen ja tauti paranee muutamassa päivässä.

Parvorokko

Parvorokko eli pikkurokko on parvoviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy erityisesti keväisin. Tartunta tapahtuu hengitysteiden kautta ja tarttuvuus on suurinta ennen ihottuman esiintymistä. Itämisaika on 6–16 vrk.

Parvorokon oireita ovat poskilta alkava punoittava ihottuma, ikään kuin läimäytyksen jälki. Poskien ihottumasta 1–4 vrk:n kuluttua raajoille leviävä ihottuma, joka kestää 1–7 vrk. Ihottuma voi viikkojenkin ajan ilmestyä ajoittain. Osalla sairastuneista on kuumetta, päänsärkyä ja hengitystieoireita. Tauti ei ole riskitön raskaana oleville, joten kontaktia tulisi välttää.

Tulirokko

Tulirokko on ainoa rokkotaudeista, joka on bakteerin (streptokokki) aiheuttama. Suuremmilla lapsilla ja aikuisilla sama bakteeri aiheuttaa angiinan. Taudin itämisaika on 3–5 vuorokautta. Tulirokon oireita ovat korkea kuume, kielen pinta on mansikkamaisen rosoinen, kurkkukipu, helakan punaiset posket sekä suun ja nenän alueella vaalea kolmio. Ihottuma alkaa kasvoilta, kaulalta ja rintakehältä leviten raajoihin.

Lapsi tulee tulirokkoa epäiltäessä viedä lääkäriin. Tauti voidaan oireiden lisäksi varmistaa nieluviljelyn ja verikokeiden avulla. Tulirokko vaatii aina antibioottilääkityksen. Tartuttavuus lakkaa vuorokauden kuluttua lääkkeiden aloittamisesta.

Vauvarokko

Lähes kaikki lapset sairastavat yleensä vähäoireisen tai oireettomankin vauvarokon alle kolmevuotiaina. Tauti leviää lähinnä syljen välityksellä. Itämisaika on yleensä 5–15 vrk.

Vauvarokon oireita ovat kuume, jota kestää 3–5 vrk. Kuume saattaa olla korkeakin ja se saattaa laskea parissa tunnissa. Kuumeen laskettua ilmestyy näppyläinen ihottuma korvien seudulla leviten kasvoille, niskaan ja vartalolle. Ihottuma kestää muutamasta tunnista pariin päivään ja voi olla hyvin hentoista. Lapsi voi olla kärttyisä, hänellä voi olla lieviä hengitystieoireet, ripulia, silmän sidekalvon tulehdus ja silmäluomien turvotusta.

Lapsen vointia helpottamaan voi antaa kuume- ja kipulääkettä ohjeen mukaan. Kuumeisen lapsen riittävästä nesteytyksestä tulee huolehtia.

Vesirokko

Valtaosa suomalaisista sairastaa vesirokon ennen aikuisikää. Vesirokon aiheuttaa varicella zoster-virus, joka kuuluu herpes-viruksiin. Se leviää erittäin herkästi hengitysteitse ja rakkuloiden eritteen kautta. Itämisaika on noin 12–16 vuorokautta.

Vesirokon oireita ovat lievä kuume ja täplästä vesirakkuloiksi kehittyvää ihottumaa ympäri koko kehoa. Ihottumaa on yksilöllisesti muutamasta rakkulasta aina satoihin saakka ja se kutiaa voimakkaasti.

Rakkulat kuivuvat ruviksi yleensä viidessä päivässä. Lapsella on kuitenkin samanaikaisesti erivaiheisia rakkuloita ja toipumisaika on riippuvainen tuoreiden rakkuloiden määrästä. Rupivaiheessa tauti ei enää tartuta. Vasta-ainepuutteisille (leukemia, lymfooma ym. potilaat) vesirokko voi olla hengenvaarallinen, siksi tulisi välttää sairaan lapsen viemistä julkisiin tiloihin.

Kiusallista kutinaa voi lievittää suihkutuksilla, sopivan lämpöistä vettä, ei saunaa tai kylpyä sekä apteekista saatavalla mentolispriillä, jota sivellään ehjille rakkuloille. Jos rakkulat ovat rikkoutuneet, mentolisprii kirvelee. Pienelle lapselle voi yöksi laittaa sukista ”tumput” käsiin ehkäisemään raapimista unen aikana. Mikäli kutina on erittäin hankalaa tai rakkulat tulehtuvat raapimisen seurauksena, on syytä käydä lääkärissä.

Lähde: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri verkkosivut 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Apua monikkoperheille - lastenpsykiatri vastaa chatissa

oit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömänä kaikista monikkoperheiden asioista. Linjoilla kanssasi lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja...

Apua monikkoperheille - lastenpsykiatri vastaa chatissa

Voit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömänä kaikista monikkoperheiden asioista. Linjoilla kanssasi lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja...

Apua monikkoperheille - lastenpsykiatri vastaa chatissa

Voit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömänä kaikista monikkoperheiden asioista. Linjoilla kanssasi lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja...