Siirry sisältöön

Vinkkejä väsyneille vanhemmille

07.09.2018 klo 13:36 - Kirjoittanut Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö, TtK , Väestöliitto
Moni vanhemmista törmää synnytyksestä toivuttuaan omaa jaksamista ja parisuhdetta rasittavaan väsymykseen ja univelkaan. Pienet murusemme ja ilopillerimme karjahtelevat vuorokauden pimeinä hetkinä nälkäänsä, tarvetta läheisyyteen ja apuja nukahtamiseen. Vastaamme aina enemmän tai vähemmän kärsivällisesti, tarjoamme rintaa, vaihdamme vaippaa ja hyssyttelemme, jotta lapsemme voisivat jatkaa unia.

Oma väsymyksemme kasaantuu ja näyttäytyy vaikkapa kykenemättömyytenä syödä säännöllisesti tai valita arkivaatetus. Päivä vietetään villapaidassa, joka sattuu tipahtamaan vaatekaapista sitä avattaessa. Myös vastaukset kumppanin ystävälliseen ”miten meni päivä?” lyhenevät konsonanttisopaksi ”mhhrgg”.

Vauvojen luontainen kyky rauhoittua, nukahtaa ja nukkua yhtäjaksoisesti on hyvin vaihteleva. Neuvoja ja ohjeita vauvan univalverytmin tukemiseen saat neuvolasta. Tämän lisäksi on tärkeää, että vanhemmat huomioivat toinen toisiaan.

Tässä kootusti arkea helpottavia vinkkejä:

  1. Hoitakaa vauvaa öisin vuorotellen. Molemmat vanhemmat tarvitsevat yhtäjaksoisia yöunia, sekä työssäkäyvä että kotona vauvaa hoitava vanhempi.
  2.  Sopikaa aikuisten päiväuniajoista viikonloppuisin.
  3.  Harjoitelkaa äidinmaidon pumppaamista ja maidon syöttämistä pullosta tai hörpyttämällä. Tämä helpottaa kumppanin mukaan ottamista syöttöihin.
  4. Toinen vanhemmista voi aloittaa yöunet esim. jo klo 19:00 ja vahdinvaihto tapahtuu esim. klo 01:00. Näin molemmat vanhemmista saavat yhtäjaksoiset ja pidemmät unet.
  5. Harjoitelkaa käyttämään korvatulppia ja nukkumaan toisinaan eri huoneissa.
  6. Kysykää ystäviltä, voisiko heidän luonaan joskus nukkua yhdestä kahteen yötä. Imettävä äitikin voi yöpyä toisaalla, jos vauva syö äidinmaitoa pullosta. Näin vauva voi jäädä isän kanssa kotiin ja äiti saa lepohetken.
  7. Harjoittele imettämistä makuuasennossa, hämärässä tai pimeässä huoneessa, jotta voit levätä imettäessäsi.
  8. Varatkaa aikaa vanhempien keskinäiselle keskustelutuokiolle vaikkapa kerran viikossa. Kertokaa 10 min ajan omista tuntemuksista ja toiveista toisen kuunnellessa. Vaihtakaa vuoroa.
  9. Anna vauva jo ensimmäisten kuukausien aikana 2 tunniksi sukulaisille tai ystäville hoitoon. Jos tämä tuntuu teistä luontevalta. Käykää syömässä, kävelyllä tai saunomassa ilman vauvaa.
  10. Viettäkää kerran vuodessa 1-2 yötä ilman vauvaa ja keskittykää parisuhteeseen ja läheisyyteen, ajatusten vaihtoon ja rentoutumiseen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Aikuisten ystävyyssuhteet pikkulapsiperheessä

Moni vanhempi kertoo ystävyyssuhteiden haasteista etenkin silloin, kun lapset ovat pieniä. Toisaalta tärkeät ystävyyssuhteet voivat olla tauolla...

Kuinka selvitä arjen kaaoksesta?

Arjen kaaos kaatuu päälle jo heti eteisessä. Tie täytyy raivata läpi lenkkareiden, kumisaappaiden ja kurahaalareiden viidakon. Seuraavana...

Tutin hoito

Jos vauvalla on tutti käytössä, sen puhtaudesta ja kunnosta on tärkeää huolehtia hyvin. Tutti tulee pestä huolellisesti käytön jälkeen...