Siirry sisältöön

Viisi asiaa uralla, jotka vanhemmuus on minulle opettanut

08.02.2021 klo 14:04 - Kirjoittanut Jenna Hietikko / MiB , Mothers in Business MiB ry
"Ennen lapsia elämäni on ollut osin todella erilaista, kuin lasten saamisen jälkeen. Lapset ovat kasvattaneet minua todella paljon ja heidän ansiosta voin kiitollisin mielin todeta oppineen paljon asioita myös työurallani. Kerron viisi asiaa, jotka minulle ovat opettaneet tällä hetkellä viisivuotias ja kaksivuotias poikani ja heidän kanssaan yhdessä vietetty aika."
  1. Työajan ja vapaa-ajan tasapainottaminen sujuu kuin huomaamatta. Tietyt arjen rutiinit ja aikataulut antavat hyvät ja jämäkät raamit arkeen. Lisäksi työstä palautuu todella hyvin, kun illan viettää aikaa lasten kanssa. Työkiireet ja stressi unohtuvat tehokkaasti, kun illat on keskityttävä omien tarpeidensa lisäksi erityisesti lasten tarpeisiin ja leikkeihin.
  2. Itsensä johtaminen ottaa suuren harppauksen lasten tulon myötä. Silloin oppii tuntemaan itseään paremmin ja priorisoidessa huomaa panostavansa todella niihin asioihin, jotka ovat itselle kaikista tärkeimpiä. Parhaimmillaan lasten tulon myötä rutiinitehtävät sujuvat nopeasti ja tehokkaasti ja kun koskaan ei voi tietää, mitä lasten kanssa tulee eteen, on aina valmis kohtaamaan uusia asioita aiempaa rohkeampana, pystyvämpänä ja avoimempana.
  3. Muiden työssäkäyvien vanhempien arvostaminen on noussut pintaan omien kokemusten myötä. Vanhemmat kyllä ovat todella mahtavia ja lähes supervoimia omaavia olentoja oman työnsä ohessa, kun he hoitavat lapsiinsa liittyviä asioita ja erilaisia haasteita kohdatessaan jaksavat sinnikkäästi päivästä toiseen pitää useita lankoja käsissään yhtä aikaa.
  4. Työelämän muutoksen vauhdittaminen on osoittautunut minulle erittäin tärkeäksi aiheeksi. Haluan, että tulevaisuudessa meidän kaikkien lapsilla olisi työelämässä mahdollisimman hyvä olla, mahdollisuuksia tehdä mielekästä työtä, kehittyä ja kehittää, kokea yhteisöllisyyttä ja ansaita elantonsa.
  5. Vanhemmuuden myötä olen oppinut sietämään paremmin uralla eteen tulevia vastoinkäymisiä. Osittain siksi, että koen vahvasti elämään kuuluvan paljon muutakin kuin työn. Asiat ovat saaneet uuden mittakaavan. Lapset myös lohduttavat aikuisia paremmin läsnäolollaan ja heidän ilonsa pyyhkii työmurheet nopeasti pois. Lasten kanssa toimiessa voi myös selvästi nähdä sen, että kuten elämässä ylipäätään, myös työuralla tarjoutuu aina uusi mahdollisuus.

Kirjoittanut: Jenna Hietikko.
Jenna on tradenomi (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), HR-ammattilainen, MiB Helsingin HR-vastaava ja MiBin valtakunnallisen viestintätiimin sisällöntuottaja.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään – rakkaudesta uraan ja perheeseen. 

Aihealueet:  Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma-chat pienten lasten vanhemmille

Tervetuloa keskustelemaan vanhemmuuteen tai parisuhteeseen liittyvistä teemoista Väestöliiton asiantuntijan kanssa!