
Vauvan ummetus
Ummetuksesta vauvoilla puhutaan silloin, kun ulostaminen on hyvin harvaa, vaikeaa tai kivuliasta. Täysin rintaruokitulle lapselle on mahdollista jopa yli 10 vrk:n välit ulostamisessa. Ummetukseen yleensä liittyvät kovat ja runsaat ulosteet sekä panttaaminen. Toisinaan myös peräaukon limakalvo voi rikkoutua, jolloin ulostaminen muuttuu kivuliaammaksi. Ummetus voi olla myös vatsakipujen syynä.
Jos vauva on hyväntuulinen, kasvaa hyvin, jaksaa leikkiä ja syödä/juoda tavallisesti voi ulostamista odotella rauhassa. Kotona ulosteen tulemista voi ennalta edistää lämpimällä vedellä, jumppaamalla alaraajoja vatsan päälle tai painamalla peräaukon alareunaa varovasti alaspäin esimerkiksi pumpulipuikolla. Liiallista peräaukon ärsytystä tulee kuitenkin välttää.
Kun vauva siirtyy syömään kiinteää ruokaa, voi ummetus helpottaa. Toisilla se päinvastoin tuntuu silloin vasta alkavan. Silloin on hyvä suosia ummetusta helpottavia hedelmiä, kuten luumuja ja päärynää. Mustikka- ja banaanisoseita kannattaa ummetukseen taipuvaiselle lapselle antaa harvemmin. Puurojen aloitus voi myös auttaa vaivaan, kun vauva saa aiempaa enemmän kuituja. Kannattaakin valita täysjyväpuurot esimerkiksi riisi -tai mannapuuron sijasta.
Vauvan maitoon voi myös lisätä pienen määrän apteekista saatavaa mallasuutetta, joka auttaa pehmentämään ulostetta. 1 tl uutetta/1dl äidinmaitoa tai korviketta riittää. Jos lapsi saa korviketta, voi kokeilla korvikemerkin vaihtoa ja tarjota lapselle myös maitohappobakteeritippoja suoliston hyvinvoinnin tukemiseksi. Uutta korviketta on hyvä kokeilla minimissään kahden viikon ajan. Jos vauva muuttuu itkuiseksi tai kivuliaaksi korvikkeen vaihdon yhteydessä, on hyvä olla neuvolaan yhteydessä.
Riittävästä nesteen saannista on tärkeää huolehtia. Jos tuntuu, että jo kiinteitä ruokia saava vauva juo maitoa liian vähän, voidaan lisäksi tarjota vettä.
Ulostemassaa pehmentäviä lääkeaineita voi käyttää myös vauvoille. Niiden oikeaoppisesta käytöstä on hyvä keskustella neuvolassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Jos vauva ei saa kakattua, pulauttelee runsaasti, on kivulias, kosketusarka, muuttuu veltoksi tai itkee kipuitkua, on syytä olla terveydenhuoltoon yhteydessä.
Lähde: Ummetus lapsella – Terveyskirjasto
Julkaistu: 26.7.2018
Päivitetty: 27.7.2022