Siirry sisältöön

Lapsen nukuttaminen ulkona

26.07.2022 klo 09:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vauvoja on nukutettu kautta aikojen ulkona vaunuissa. Tapa on nykyäänkin suosittu vauvaperheissä. Ulkona nukuttamisessa tulee huomioida vauvan terveydentila, pukeutuminen sekä sääolosuhteet. Raittiissa ulkoilmassa nukuttamista voidaan suositella lähes kaikille. On kuitenkin ihan yhtä oikein nukuttaa vauvaa sisällä, jos se sopii perheelle ja elinolosuhteisiin paremmin.

Vauvan ulkona nukuttaminen on mahdollista vaikka heti kotiutumisen jälkeen, jos ulkolämpötila vastaa suunnilleen samaa kuin sisälämpötila on. Suomessa tämä on mahdollista lähinnä kesäisin sekä loppukeväästä. Keskosten, pienipainoisten ja perussairaiden vauvojen kanssa tulee noudattaa sairaalasta annettuja ohjeita ulkona nukuttamisen suhteen.

Aurinkoisina päivinä tulee huomioida vaunujen sijainti. Vaunuja ei ole hyvä jättää porottavaan auringonpaisteeseen vaan ne on syytä sijoittaa varjoisaan paikkaan. Jos vaunut ovat tummat väritykseltään, saattaa lämpötila niissä nousta auringossa hyvinkin korkeaksi. Halutessaan vaunuihin voi sujauttaa lämpömittarin, jotta voi varmistua vaunujen sisälämpötilasta. Helteellä kodin sisälämpötila voi olla viileämpi kuin ulkona, jolloin uni voikin maittaa sisällä paremmin kuin paahteessa.

Vaunut kannattaa suojata hyönteisverkolla. Vaunujen sijoittelussa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, etteivät lähiympäristössä olevat eläimet pääsisi vaunuihin, esimerkiksi vapaana kulkevat kissat ja oravat. Esimerkiksi suojainen parveke, veranta tai terassi ovat hyviä nukuttamispaikkoja. Vaunuihin on hyvä saada helposti näköyhteys.

Syksyisin sekä keväällä, jolloin lämpötila on selvästi viileämpää kuin sisälämpötila, tulee kiinnittää vauvan pukeutumiseen ja peittelyyn riittävää huomiota. Alle kaksiviikkoisen vauvan kanssa kannattaa käyttää harkintaa ulkona nukuttamisen suhteen, sillä hänen lämmönsäätelynsä on vielä kehittymätön. Ulkoilut voi tällöin aloittaa esimerkiksi hiljalleen ja totutellen. Lue myös: Mitä vauvalle päälle?

Talvivauvaa taas totutetaan kylmään ulkoilmaan pikkuhiljaa, asteittain. Yksi tapa on käydä pakkassäässä ensin n. 15minuuttia, toisella kertaa 30 minuuttia ja tätä voi hiljalleen lisätä tuntuman mukaan. Talvella, pakkassäällä ulkoilut on hyvä aloittaa vasta pariviikkoisen vauvan kanssa. Pakkasrajana suositellaan, ettei alle -10 C ulkoilmaan lähdettäisi ulkoilemaan vauvan kanssa. Tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti, tämä on syytä ottaa huomioon. Vaunut olisi hyvä sijoittaa tuulelta suojaiseen paikkaan jos mahdollista.

Vaunut on hyvä laittaa sateelta suojaan. Vaunuihin myydään myös sadekuomuja, jonka voi sujauttaa vaunujen päälle sateen sattuessa. On hyvä muistaa, ettei sadekangas ole kovin hengittävää ja vaunujen lämpötila voi nousta sadesuojan johdosta. Tällöin vauvan makuupussia voi esimerkiksi hieman avata, ettei tule liian kuuma.

Vanhempien on hyvä seurata vauvan vointia ulkona niin, ettei vauvan tule liian kylmä tai kuuma. Vauvan niskasta on hyvä kokeilla ruumiinlämpöä. Jos niska vaikuttaa kuumalta ja hikiseltä, on vauvalla luultavasti liikaa vaatetta päällä. Hyvävointiset vauvat pääsääntöisesti ilmaisevat itkulla jos heillä on liian kylmä tai kuuma. Moni käyttää myös  itkuhälytintä vaunuissa varmistuakseen, että vauvalla on kaikki hyvin.

Julkaistu: 25.7.2018

Päivitetty: 26.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Gynekologiset sairaudet Yleinen

Korento ry:n ylläpitämä suljettu keskusteluryhmä kaikille, joita gynekologiset sairaudet koskettaa. Täällä voit keskustella myös muista...

30.3. Nuorten aikuisten vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastaville tai syövän sairastaneille nuorille aikuisille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....

Kilpirauhasen syöpään sairastuneiden vertaischat 25.4.2023 klo 18.00 - 19.30

Sairastatko kilpirauhasen syöpä? Onko elämäsi sairastumisen myötä enemmän tai vähemmän muuttunut ja kaipaisit vertaistukea toisilta saman...