Siirry sisältöön

Vauvan navan hoito

08.07.2021 klo 13:10 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Vastasyntyneelle jää napatynkä, joka irtoaa vähitellen viimeistään noin kahden viikon iässä. Napaa on tärkeää hoitaa, kunnes se on täysin parantunut. Synnytyssairaalassa yleensä opastetaan kädestä pitäen, kuinka vauvan napaa hoidetaan. Lisäohjeita ja opastusta saat myös neuvolasta.

Napaa tulee hoitaa päivittäin, kunnes tynkä irtoaa ja navanpohja on täysin siisti. Välineiksi riittävät tavalliset vanupuikot, vanulaput ja puhdas vesi. Tavoitteena on puhdistaa napa kostealla pumpulipuikolla mahdollisimman tarkasti. On hyvä puhdistaa erityisen huolellisesti tyngän reunan alta, sen verran kuin sinne vanutikulla helposti pääsee.

Napa erittää yleensä jonkin verran kosteaa kellertävää eritettä, joka voi kuivahtaa navan reunoihin kiinni. Erite poistetaan tarvittaessa kostealla vanulapulla. Vauvan herkkää ihoa ei pidä hangata liikaa. Kostealla puhdistamisen jälkeen on tärkeää kuivata navanpohja kuivalla vanupuikolla. Napa on tärkeää muistaa kuivata myös kylvetyksen jälkeen. Napasieni alkaa herkemmin kasvaa kosteissa olosuhteissa.

Navan aluetta voi myös tuuletella, jotta se ei hautuisi jatkuvasti vaipan alla. Vaipan reunaa voi tarvittaessa kääntää vähän alaspäin, jolloin napa pääsee paranemaan nopeammin.

Mikäli napa alkaa haista voimakkaasti, märkäinen erite lisääntyy tai navan ympärys alkaa punoittamaan, on syytä olla neuvolaan yhteydessä. Kotona voi haiskahtavaa napaa alkuun hoitaa apteekista saatavalla antiseptisellä liuoksella. Puhdistuksia on tässä tapauksessa hyvä myös tihentää. Tarvittaessa napaa voidaan hoitaa terveydenhuollossa laapistikuilla.

Julkaistu: 16.8.2018

Päivitetty: 8.7.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Äidinmaidon käsittely ja pakastaminen

Äidinmaito on kallisarvoista ravintoa, jota ei kannata heittää hukkaan. Äidinmaito säilyy oikein käsiteltynä pakasteessa puolisen vuotta, josta...

Voihan rakkula – lasten tyypilliset rokkotaudit

Suurin osa rokkotaudeista on lähes hävinnyt kansallisen rokoteohjelman ansiosta. Osaan rokkotaudeista ei kuitenkaan ole rokotetta, artikkelissa...

Kuinka tukea pienen vauvan motorista kehitystä?

Vauvan käsittely, sylissä pitäminen ja kantaminen auttavat vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja edistävät vauvan motorista kehitystä. ...