Siirry sisältöön

Vauvan kynsien leikkaaminen

13.10.2021 klo 09:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Vauvan kynnet suositellaan leikattavaksi aikaisintaan kahden viikon iässä, koska kynsivallit ovat herkät tulehtumaan. Lisäksi voi olla vaikea erottaa kynnen ja kynsivallin rajaa aivan vastasyntyneeltä. Kuitenkin vastasyntyneelläkin saattaa olla pitkät ja terävät kynnet, jolloin hän pääsee raapimaan kasvojaan. Silloin suositellaan käytettäväksi puuvillatumppuja raapimisen ehkäisemiseksi. 

Kynsien leikkaaminen sujuu usein helpoiten kylvyn jälkeen, jolloin vauva on tyytyväinen, rentoutunut sekä kynnet ovat pehmeät ja helppo leikata. Jotkut leikkaavat kynnet nukkuvalta vauvalta, jolloin ei tarvitse pitää niin tiukasti kiinni huitovista pikkukäsistä ja jaloista.

Leikatessa tulee tarttua tukevalla otteella koko käteen/jalkaan, jotta vauva ei pääse heilauttamaan kyseistä raajaa juuri saksia käytettäessä. Hyvät sakset tarkoitukseen löytyvät mm. äitiyspakkauksesta. Hyvä valaistus on tärkeää, koska sormet ja kynnet tosiaan ovat pikkuriikkiset. Vauva on hyvä totuttaa tällaisiin hoitotoimiin säännöllisesti ja tehdä hetket mahdollisimman mukaviksi. Jutustelu tai laulelu rentouttaa ja tekee tilanteesta vauvalle ja vanhemmalle miellyttävän yhdessäolon hetken.

Julkaistu:5.9.2018

Päivitetty: 13.10.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Chat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2022

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Tervetuloa vanhemmat! Hyviä kysymyksiä intersukupuolisuudesta.

Olet lämpimästi tervetullut sivustolle etsimään vastauksia, ja ehkä löytämään kysymyksiä kanssamme intersukupuolisuudesta.

Vierastaminen

Useimmilla vauvoilla tulee vierastamiskausi, jolloin kaikki uudet tai harvoin tavatut ihmiset jännittävät. Vauva on tällöin oppinut erottamaan...