Siirry sisältöön

Vauvan kylvetys

27.07.2022 klo 09:30 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vauvan peseminen on käytännöllistä vauvojen kylpyammeessa. Vauvan kanssa voi mennä suihkuunkin, eteenkin lapsen kasvaessa. Kylvetykseen on olemassa myös erilaisia apuvälineitä.

Joillain lapsivuodeosastoilla opastetaan vauvan kylvetys vanhemmille kädestä pitäen, mutta monessa sairaalassa tavasta on luovuttu. Ajatellaan, että vauvan iholla oleva kina suojaa ihoa ja sitä on turha pestä ensimmäisten vuorokausien aikana pois. Vauvaa saa kylvettää kotiutumisen jälkeen vaikka heti, jollei synnytyssairaalasta ole toisin ohjattu. Vastasyntyneen voi kylvettää kerran-pari viikossa sekä tarvittaessa. Isomman vauvan voi kylvettää vaikka päivittäinkin, jos lapsen iho ei kuivahda siitä liikaa.

Vauva kannattaa kylvettää riittävän lämpimässä huoneessa. Kylpyamme tulee asettaa sopivan korkealle ja tukevalle alustalle niin, ettei kylvettäjän selkä rasitu eikä ole vaaraa ammeen putoamisesta. On olemassa myös hoitoalustoissa kiinteänä olevia ammeita, jotka on poistoletkun avulla helppo tyhjentää.

Työjärjestys

 • Vauvan puhtaat vaatteet ja hupullinen kylpypyyhe on hyvä varata valmiiksi lähelle pesupaikkaa.
 • Kylpyammeeseen lasketaan vastasyntyneelle vauvalle vain n. 10 cm kädenlämpöistä vettä. Lämpötilan voi tarkistaa kyynärpäällä tai kylpylämpömittarilla 37 C.
 • Vauvan pesuun ei tarvita pesuaineita tai shampoota, pelkkä vesi riittää.  Pesuveteen lisätty kylpyöljy voi tehdä vauvasta liukkaan.
 • Riisu vauva rauhallisesti, hänelle jutellen.
 • Ennen kylvetystä, tarkasta vauvan vaippa. Jos vaipassa on ulostetta, tulee pylly pestä ennen kylvetystä.
 • Vauvan pesu aloitetaan kasvoista, ja kasvot voikin pestä jo ennen vauvan laskemista veteen. Kun kasvot on pesty, lasketaan vauva pikkuhiljaa lämpimään veteen.
 • Vauvaa tuetaan niskasta niin, että kylvettäjän ranne on niskan takana ja kylvettäjän kädellä on vauvan olkavarresta tukeva ote, jonka jälkeen pestään vapaalla kädellä kaikki ihopoimut, korvantaukset, kainalot, kaula ja pylly. Etene ylhäältä alaspäin.
 • Selkäpuolen pesua varten vauva voidaan kääntää selkä ylöspäin, niin että rintakehä tukeutuu kylvettäjän ranteeseen. Vauva kannattaa kääntää itseä päin kiertäen.
 • Kun liikkeet ovat rauhallisia ja lempeitä, vauva yleensä kokee olonsa turvalliseksi ja alkaa vähitellen nauttia kylpyhetkistä. Vauvalle on hyvä jutella kylvyn aikana.
 • Kylvyn jälkeen vauva kiedotaan puhtaaseen pyyhkeeseen ja kuivataan kauttaaltaan, hellästi taputellen. Erityisesti poimukohdat kuivataan huolellisesti, koska kosteiksi jäädessään ne herkästi hautuvat rikki.
 • Mikäli vauvan napavarsi on vielä jäljellä, tulee navanalusta kuivata puhtaalla pumpulipuikolla.
 • Pue vauva pehmeisiin, lämpimiin sisävaatteisiin kylvyn jälkeen

Apuvälineet

Kylvetykseen on olemassa myös erilaisia apuvälineitä. Esimerkiksi kohtuammeessa vauva on pystymmässä asennossa kylvetettäessä. Kohtuamme sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi ahtaissa kylpytiloissa. Kylpytuen puolestaan on tarkoitus vapauttaa vanhemman molemmat kädet vauvan pesemiseen. Ammetuki voi helpottaa kylvetystä, jos omat otteet tuntuvat epävarmoilta. Vauvaa ei saa jättää yksin ammeeseen kylpytuen kanssa.

Vauvan suihkutus

Vauvan voi pestä myös suihkussa. Riisu ensin itsesi, tarkista suihkuveden lämpötila, esimerkiksi kyynärpäällä. Pidä toisella kädellä vauvaa tukevasti itseäsi vasten samalla, kun toisella kädellä peset häntä. Jos olet yksin, kuivaa ja pue vauva ensin, sitten vasta itsesi.

Katso myös video: Vauvan kylvettäminen.

Julkaistu: 16.8.2018

Päivitetty: 27.7.2022

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...