Siirry sisältöön

Vauvan kylvetys

16.08.2018 klo 14:11 - Tuottanut Väestöliitto
Vauvan peseminen on helpointa vauvojen kylpyammeessa, vaikka toki joskus voi ottaa yhdessä vauvan kanssa suihkunkin, varsinkin lapsen kasvaessa.

Vauva voidaan pestä heti kun kotiudutte synnytyslaitokselta. Joillain lapsivuodeosastoilla vielä opastetaan vauvan kylvetys vanhemmille kädestä pitäen, mutta monessa sairaalassa tavasta on luovuttu, koska katsotaan, että lapsenkina suojaa vauvan ihoa ja sitä on turha pestä ensimmäisten vuorokausien aikana pois.

Vauva kannattaa kylvettää riittävän lämpimässä huoneessa, usein kylpyhuone on luontevasti hieman muuta asuntoa lämpimämpi. Kylpyamme tulee asettaa sopivan korkealle ja tukevalle alustalle niin, ettei kylvettäjän selkä rasitu, eikä ole vaaraa ammeen putoamisesta. On olemassa myös hoitoalustoissa kiinteänä olevia ammeita, jotka on poistoletkun avulla helppo tyhjentää.

Vauvan puhtaat vaatteet ja kylpypyyhe varataan lähelle kylvetyspaikkaa.  Kylpyammeeseen lasketaan pikkuvauvalle vain n. 10 cm kädenlämpöistä vettä. Lämpötilan voi tarkistaa kyynärpäällä tai kylpylämpömittarilla.

Vauvan pesuun ei tarvita pesuaineita tai shampoota, vaan pelkkä vesi riittää. Jos vauvan iho vaikuttaa kuivalta, kannattaa kylpyveteen tipauttaa muutama pisara joko kylpyöljyä tai tavallista ruokaöljyä.

Vauvan pesu aloitetaan kasvoista, ja kasvot voikin pestä jo ennen vauvan laskemista veteen. Kun kasvot on pesty, lasketaan vauva varovasti ja pikkuhiljaa lämpimään veteen. Vauvaa tuetaan niskasta niin, että kylvettäjän ranne on niskan takana ja kylvettäjän kädellä on vauvan olkavarresta tukeva ote, jonka jälkeen pestään vapaalla kädellä kaikki ihopoimut, korvantaukset, kainalot, kaula ja pylly. Selkäpuolen pesua varten vauva voidaan kääntää selkä ylöspäin, niin että rintakehä tukeutuu kylvettäjän ranteeseen. Vauva kannattaa kääntää varovasti itseä päin kiertäen. Kun liikkeet ovat rauhallisia ja lempeitä, vauva yleensä kokee olonsa turvalliseksi ja alkaa vähitellen nauttia kylpyhetkistä.

Kylvyn jälkeen vauva kiedotaan puhtaaseen pyyhkeeseen ja kuivataan kauttaaltaan, varovasti taputellen. Erityisesti poimukohdat kuivataan huolellisesti, koska kosteiksi jäädessään ne herkästi hautuvat rikki. Jos vauvan iho on kuiva, imeytyvät perusvoiteet parhaiten vastapestylle vielä hieman kostealle iholle. Mikäli vauvan napavarsi on vielä jäljellä, tulee navanalusta kuivata puhtaalla pumpulipuikolla.

Kylpyhetkiä voi olla viikossa pari, ja toisinaan varsinkin kuumalla ilmalla vähän isommat vauvat hikoilevat sen verran, että kylvyssä voi käydä vaikka päivittäin.

Kirjoittanut: Mirka Kallio, terveydenhoitaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-ajanvarauschat lapsiperheille

Tervetuloa keskustelemaan vanhemmuuteen, parisuhteeseen tai lastenhankintaan liittyvistä teemoista Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos haluat...

Perhepulma-ajanvarauschat lapsiperheille

Tervetuloa keskustelemaan vanhemmuuteen, parisuhteeseen tai lastenhankintaan liittyvistä teemoista Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos haluat...

Kiva kesäloma kaikille, vertaischat eronneille vanhemmille

Mietityttääkö sinua, miten järjestää lasten lomailu lapsia ja vanhempia tyydyttävällä tavalla? Miten luovia niin, että jokaisella olisi...