Siirry sisältöön

Vauvan kuumeen hoito

05.07.2021 klo 21:10 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Vastasyntyneellä ja pienellä vauvalla on harvoin kuumetta. Jos kuume nousee, on sen syy aina selvitettävä. Alle kolmekuisen vauvan ollessa kuumeinen, tulee aina lähteä lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois vakavat kuumetaudin aiheuttajat.

Terveenä, täysiaikaisena ja hyvän painoisena syntyneen, yli kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuumetta ja vointia voi seurata kotona päivän tai pari. Edellytyksenä kotiseurannalle on, että vauva syö hyvin. Lisäksi on tärkeää, että hän on virkeä, jaksaa seurustella sekä leikkiä.

Usein vauvalla on kuumeen yhteydessä infektio-oireita, kuten nuhaa tai yskää. Kuumeilua voi esiintyä myös vatsatautien yhteydessä.

Vauvarokko aiheuttaa tyypillisesti kovaakin kuumetta kolmen päivän ajan, jonka jälkeen kuume laskee ja iholle nousee ihottumaa. Vauvarokkoa voi yli kolmekuisella, hyväkuntoisella vauvalla hoitaa kotikonstein muutaman päivän.

Vauvan kuume mitataan kainalosta kuumemittarilla. Yli 37.5 C astetta tarkoittaa, että vauvalla on lämmönnousua. Peräsuolesta mitattuna raja-arvo on 38 C. Mittaus on hyvä toistaa, jos jää epäily epäonnistuneesta mittauksesta, esimerkiksi vauvan liikkumisen vuoksi.

Kotihoidossa vauvan kuumetta pyritään alentamaan vähentämällä vauvan vaatetusta ja tuulettamalla asuntoa hieman viileämmäksi. Vauvan ihoa voi tarvittaessa myös pyyhkiä haaleaan veteen kastetulla kostealla pyyhkeellä tai pesulapulla.

Vauvoille sopivia kuumelääkkeitä myydään suppoina ja mikstuuroina. Niissä on tärkeää noudattaa annosteluohjeita, jotka riippuvat vauvan painosta. Alle kolmekuista vauvaa ei saa lääkitä kuin lääkärin ohjeen mukaan.

Kuumeiselle vauvalle voi myös tarvittaessa juottaa viileää vettä maidon lisäksi. Imetystä on hyvä tihentää kuumeen aikana. Myös pulloruokitulle vauvalle on hyvä tarjota tavallista useammin maitoa. Kuumeinen vauva haihduttaa ja tarvitsee näin ollen korvaavaa nestettä pysyäkseen hyvävointisena. Jos vauvan aukile painuu kuopalle, silloin nesteytystä on erityisen tärkeää lisätä.

Vauvan vointi kannattaa tarkastaa yöllä pariin otteeseen, jos vauva nukkuu jo kokonaisia öitä.

Arkisin, virka-aikana voi olla yhteydessä omaan terveysasemaan hoito-ohjeiden saamiseksi. Samalla saa tiedon myös siitä tulisiko vauvaa käyttää näytillä terveydenhuollossa. Viikonloppuisin, ilta ja yöaikaan tulee olla lähimpään päivystävään yksikköön yhteydessä tilanteesta.

Koronavirus ohjeistusten mukaan on syytä olla terveydenhuoltoon aina yhteydessä puhelimitse, ennen vastaanotolle hakeutumista.

Lue myös: Milloin lääkäriin vauvan kanssa?

Julkaistu 25.7.2018

Päivitetty: 5.7.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nyytin chat 21.10. klo 18-20: Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne

Suorituskeskeinen ja kilpailullinen ympäristö saa meidät tarkkailemaan itseämme kriittisesti: teenkö tarpeeksi tai olenko yhtä hyvä kuin muut?...

Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja...

Mitä tarkoittaa ”sinä tarvitset rajat”?

Usein psykoterapiassa joudun sanomaan asiakkaalle: “sinä tarvitset rajat” tai “sinun rajasi on ylitetty”. Mutta mitä rajat oikein...