Siirry sisältöön

Vauvan kuumeen hoito

05.07.2021 klo 21:10 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Vastasyntyneellä ja pienellä vauvalla on harvoin kuumetta. Jos kuume nousee, sen syy tulee selvittää. Alle kolmekuisen vauvan ollessa kuumeinen, tulee aina lähteä lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois vakavat kuumetaudin aiheuttajat.

Terveenä, täysiaikaisena ja hyvän painoisena syntyneen, yli kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuumetta ja vointia voi seurata kotona päivän tai pari. Edellytyksenä kotiseurannalle on, että vauva syö hyvin. Lisäksi on tärkeää, että hän on virkeä, jaksaa seurustella sekä leikkiä.

Usein vauvalla on kuumeen yhteydessä infektio-oireita, kuten nuhaa tai yskää. Kuumeilua voi esiintyä myös vatsataudin tai virtsatietulehduksen yhteydessä.

Vauvarokko aiheuttaa tyypillisesti kovaakin kuumetta kolmen päivän ajan, jonka jälkeen kuume laskee ja iholle nousee ihottumaa. Vauvarokkoa voi yli kolmekuisella, hyväkuntoisella vauvalla hoitaa kotikonstein.

Vauvan kuume mitataan kainalosta kuumemittarilla. Yli 37.5 C astetta tarkoittaa, että vauvalla on lämmönnousua. Peräsuolesta mitattuna raja-arvo on 38 C. Mittaus on hyvä toistaa, jos jää epäily epäonnistuneesta mittauksesta, esimerkiksi vauvan liikkumisen vuoksi.

Kotihoidossa vauvan kuumetta pyritään alentamaan vähentämällä vauvan vaatetusta ja tuulettamalla asuntoa hieman viileämmäksi. Vauvan ihoa voi tarvittaessa myös pyyhkiä haaleaan veteen kastetulla kostealla pyyhkeellä tai pesulapulla.

Vauvoille sopivia kuumelääkkeitä myydään suppoina ja mikstuuroina. Niissä on tärkeää noudattaa annosteluohjeita, jotka riippuvat vauvan painosta. Alle kolmekuista vauvaa ei saa lääkitä kuin lääkärin ohjeen mukaan.

Kuumeiselle vauvalle voi myös tarvittaessa juottaa viileää vettä maidon lisäksi. Imetystä on hyvä tihentää kuumeen aikana. Myös pulloruokitulle vauvalle on hyvä tarjota tavallista useammin maitoa. Kuumeinen vauva haihduttaa ja tarvitsee näin ollen korvaavaa nestettä pysyäkseen hyvävointisena. Jos vauvan aukile painuu kuopalle, silloin nesteytystä on erityisen tärkeää lisätä.

Arkisin, virka-aikana voi olla yhteydessä omalle terveysasemalle hoito-ohjeiden saamiseksi. Samalla saa tiedon myös siitä, tulisiko vauvaa käyttää näytillä terveydenhuollossa. Viikonloppuisin, ilta ja yöaikaan tulee olla lähimpään päivystävään yksikköön yhteydessä tilanteesta.

Koronavirus ohjeistusten mukaan on syytä olla terveydenhuoltoon aina yhteydessä puhelimitse, ennen vastaanotolle hakeutumista.

Lue myös: Milloin lääkäriin vauvan kanssa?

Julkaistu 25.7.2018

Päivitetty: 5.7.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PCOS:n vertaistukichat

Elätkö PCOS:n kanssa tai epäiletkö, että oireesi voisivat liittyä siihen? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Vertaistukea elämään MS-taudin kanssa

Tule vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden MS-tautia sairastavien kanssa.

Vanhempien vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastavan tai syövän sairastaneen lapsen vanhemmille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....