Siirry sisältöön

Vastasyntyneen vauvan tavallisimpia iho-oireita

27.07.2022 klo 08:47 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vastasyntyneen iho on herkkä ja ohut. Vastasyntyneiden iholla tapahtuu syntymään jälkeen erilaisia muutoksia. Suurin osa muutoksista johtuu vauvan sopeutumisesta kohdun ulkopuoliseen elämään. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät vauvan iholle ilmestyvät ihomuutokset.

Vastasyntynyt “luo nahkansa” ensimmäisten elinviikkojensa aikana. Iho on tuolloin kuiva ja hilseilevä, erityisesti raajoista ja vatsan alueelta. Ihon kuntoa voi tuolloin tukea hajusteettomalla iho-öljyllä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Vastasyntyneen vauvan iholle voi tulla pieniä näppylöitä, jotka ovat lähes aina vaarattomia. Näppylät voivat olla kellertäviä, jotka ovat ympäristöstä punoittavia. Muistuttavat lähinnä hyttysen piston aiheuttamaa jälkeä. Nämä yleensä häviävät päivien kuluessa.

Vastasyntyneellä voi olla myös finnejä. Tällöin vauvan kasvoissa on pieniä, 1-2 mm läpimittaisia näppyjä, joiden ympäristö usein punottaa ja joskus esiintyy märkäpäitäkin. Muutokset johtuvat vielä äidin hormonien vaikutuksesta ja häviävät yleensä 6-8 viikon ikään mennessä.

Toisinaan vauvan iholle syntyy helmen kaltaisia valkoisia, kovia näppylöitä. Näitä näppylöitä kutsutaan milioiksi, ja ne ovat tavallisimpia nenässä ja poskien yläosassa sekä suun limakalvolla. Miliat syntyvät vauvan ihohuokosten tukkeutumisen seurauksena ja ne muistuttavat alkavaa finniä. Miliat pienevät vähitellen ja häviävät muutamassa viikossa itsestään.

Hikinäpyt ovat 1−2 mm:n kokoisia, kastepisaramaisia kirkkaita rakkuloita. Niitä voi esiintyä erityisesti lämpimillä ilmoilla. Ne johtuvat hikirauhasten kehittymättömyydestä. Ne kestävät yleensä muutaman päivän ja häviävät itsestään. Hikinäpyt ovat vaarattomia ja niiden häviämistä voi edesauttaa ihon suihkuttelu sekä pitämällä huolta viileämmistä asuintiloista.

Noin kuukauden iässä hormoninäpyt ovat tavallisia. Punoittavia, joskus jopa märkäpäisiä näppyjä tulee eniten vauvan kasvojen alueelle, mutta myös joskus ylävartalolle. Ne ovat vaarattomia ja häviävät ajan mittaan itsekseen.

Melko tavallinen ongelma muutaman viikon ikäisellä lapsella on myös taliköhnäihottuma, jossa päälaelle ilmaantuu kellertävää ja punoittavaa karstaa. Joskus karstaa voi olla myös kulmakarvojen seudulla sekä muualla ihopoimuissa. Karstan syytä ei tiedetä. Päälaen karstaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla karstanpoistoaineella tai öljyllä. Karstaa on hyvä harjailla pehmeällä harjalla, sitä ei saa rapsuttaa kynnellä tai kammalla pois. Iho voi tuolloin rikkoutua ja se voi tulehtua.

Milloin on syytä hakeutua terveydenhuoltoon?

Vauvan muuttuessa poikkeuksellisen veltoksi, syömättömäksi tai itkuiseksi ja käsittelyaraksi on syytä olla terveydenhuoltoon viivyttelemättä yhteydessä. Oireet voivat olla merkki infektiosta. Jos vastasyntyneen ihoon ilmaantuu rakkuloita tai vesikelloja, iho rupeaa punoittamaan tai se alkaa märkimään, on aina syytä hakeutua hoitoon. Vastasyntyneen iholle voi tulla märkärupi, jonka aiheuttajana ovat erilaiset bakteerit. Myös herpesviruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma on muutaman päivien tai viikkojen iässä mahdollinen. Molemmat infektiot vaativat usein sairaalahoitoa.

Lähteet: 
Iho-ongelmat vastasyntyneellä. Hannu Jalanko 2021. Lääkärikirja Duodecim.
Tuhinaa, tuoksua ja lämmintä maitoa. Ohjekirja vastasyntyneen vanhemmille. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.
Vauvan hoito-opas. Opas vanhemmille. MLL Hämeen piirin kotineuvola oy.

Julkaistu 5.9.2018

Päivitetty 27.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...