Siirry sisältöön

Vauvan ensimmäinen nuha

27.07.2022 klo 13:40 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vauvakin saattaa sairastua flunssaan. Tuolloin nenä voi olla hyvinkin tukkoinen ja vuotaa räkää. Makuuasennossa liman valuessa nieluun saattaa yskittää ja tulla limaisia puklauksia. Imeminen rinnalla tai pullolla voi tämän johdosta vaikeutua.

Mikäli nuhaan ei liity kovaa kuumetta, käsittelyarkuutta tai muita sairauden oireita, voidaan nuhaisen vauvan oloa helpottaa kotikonstein. Lue myös Vauvan kuumeen hoito; Milloin lääkäriin vauvan kanssa?

Vauvan sängynpäätyä kannattaa korottaa niin, että vauva nukkuu hiukan pystyasennossa. Yksinkertaisimmin tämä onnistuu asettamalla muutama paksu kirja sängyn jalkojen tai kopan päätypuolen alle. Tällöin vauvan hengittäminen helpottuu pystyasennon johdosta.

Keittosuolatipat tai isotoninen merivesisuihke avaavat tukkoista nenää. Tippoja ja nenäsuihketta saa apteekeista. Niitä kannattaa tiputella tai suihkuttaa vauvan sieraimiin erityisesti ennen imetystä, pulloruokintaa tai ennen nukkumaan menoa. Mitään haittaa keittosuolatippojen tai nenäsuihkeen käytöstä ei ole, niitä voi käyttää aina tarpeen mukaan. On myös olemassa vauvan nenän niistäjiä ja imulaitteita, joita saa lastentarvikeliikkeistä ja apteekeista.

Vanhan kansan konstina nuhan hoitoon on ollut sipuli- tai valkosipulisilppua sisältävän sideharsopussukan asettaminen vauvan pään lähelle sängyssä. Myös höyryhengitystä voi kokeilla. Mitään haittaa näistä ei ole, vaikkakin tutkimusnäyttö näiden tehosta puuttuu.

Vauvalle kannattaa turvata riittävä lepo, hänen ollessaan flunssainen. Vauvaa voi kylvettää normaalisti, jos hänellä ei ole kuumetta. Ulkoilussa kannattaa käyttää sään mukaista harkintaa. Riittävästä nesteytyksestä ja ravitsemuksesta on tärkeää huolehtia . Nesteytys tekee myös liman juoksevammaksi. Imetystä tai pulloruokintaa on hyvä tehostaa nuhan yhteydessä.

Varsinaisia nuhalääkkeitä ei imeväisikäisille pidä käyttää. Jos nuha ja flunssa pitkittyvät, on joka tapauksessa hyvä käydä lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois mm. korvatulehduksen kehittyminen.

Katso myös videot:

Miten vauvan nuhaa voi hoitaa?

Miten vauvan tukkoista nenää voi hoitaa?

Julkaistu: 16.8.2018

Päivitetty: 27.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...