Siirry sisältöön

Vauvan ensimmäinen nuha

06.07.2021 klo 13:40 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Vauvakin saattaa sairastua flunssaan. Tuolloin nenä voi olla hyvinkin tukkoinen ja vuotaa räkää. Makuu asennossa liman valuessa nieluun voi yskittää, ja tulla limaisia puklauksia. Imeminen rinnalla tai pullolla voi tämän johdosta vaikeutua.

Mikäli nuhaan ei liity kovaa kuumetta, käsittelyarkuutta tai muita sairauden oireita, voidaan nuhaisen vauvan oloa helpottaa kotikonstein. Lue myös Vauvan kuumeen hoito; Milloin lääkäriin vauvan kanssa?

Vauvan sängynpäätyä kannattaa korottaa niin, että vauva nukkuu hiukan pystyasennossa. Yksinkertaisimmin tämä onnistuu asettamalla muutama paksu kirja sängyn jalkojen tai kopan päätypuolen alle. Tällöin vauvan hengittäminen helpottuu pystyasennon johdosta.

Keittosuolatipat tai isotoninen merivesisuihke avaavat tukkoista nenää. Tippoja ja nenäsuihketta saa apteekeista. Niitä kannattaa tiputella tai suihkuttaa vauvan sieraimiin erityisesti ennen imetystä, pulloruokintaa tai ennen nukkumaan menoa. Mitään haittaa keittosuolatippojen tai nenäsuihkeen käytöstä ei ole, niitä voi käyttää aina tarpeen mukaan. On myös olemassa vauvan nenän niistäjiä ja imulaitteita, joita saa lastentarvikeliikkeistä ja apteekeista.

Vanhan kansan konstina nuhan hoitoon on ollut sipuli- tai valkosipulisilppua sisältävän sideharsopussukan asettaminen vauvan pään lähelle sängyssä. Myös höyryhengitystä voi kokeilla. Mitään haittaa näistä ei ole, vaikkakin tutkimusnäyttö näiden tehosta puuttuu.

Vauvalle kannattaa turvata riittävä lepo, hänen ollessaan flunssainen. Vauvaa voi kylvettää normaalisti, jos hänellä ei ole kuumetta. Ulkoilussa kannattaa käyttää sään mukaista harkintaa. Riittävästä nesteytyksestä ja ravitsemuksesta on tärkeää huolehtia . Nesteytys tekee myös liman juoksevammaksi. Imetystä tai pulloruokintaa on hyvä tehostaa nuhan yhteydessä.

Varsinaisia nuhalääkkeitä ei imeväisikäisille pidä käyttää. Jos nuha ja flunssa pitkittyvät, on joka tapauksessa hyvä käydä lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois mm. korvatulehduksen kehittyminen.

Julkaistu: 16.8.2018

Päivitetty: 6.7.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Äidinmaidon käsittely ja pakastaminen

Äidinmaito on kallisarvoista ravintoa, jota ei kannata heittää hukkaan. Äidinmaito säilyy oikein käsiteltynä pakasteessa puolisen vuotta, josta...

Voihan rakkula – lasten tyypilliset rokkotaudit

Suurin osa rokkotaudeista on lähes hävinnyt kansallisen rokoteohjelman ansiosta. Osaan rokkotaudeista ei kuitenkaan ole rokotetta, artikkelissa...

Kuinka tukea pienen vauvan motorista kehitystä?

Vauvan käsittely, sylissä pitäminen ja kantaminen auttavat vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja edistävät vauvan motorista kehitystä. ...