
Valkovuodon lisääntyminen raskausaikana
Lähes kaikilla raskaana olevilla valkovuodon määrä lisääntyy odotusaikana. Tämä on seurausta lisääntyneestä estrogeenin eli naishormonin määrästä elimistössä, limakalvot ovat turpeammat ja erittävät enemmän. Tavallisesti valkovuoto on limaista, vaalean kellertävää eikä siihen liity kutinaa, kirvelyä tai pahaa hajua.
Alttius hiivatulehduksille kasvaa raskausaikana. Hiivatulehdukselle tyypillisiä oireita ovat kokkareinen, paksu valkovuoto, kutina sekä limakalvojen turvotus ja kirvely. Hiivatulehduksen voi hoitaa tietyillä itsehoitolääkkeillä raskauden aikana. Esimerkiksi clotrimatsolia sisältävät emätinpuikot ja voiteet sopivat myös odottajille. Niitä saa apteekista ilman reseptiä. Suunkautta otettavia hiivalääkkeitä ei suositella.
Mikäli hiivatulehdus toistuu usein, on syytä miettiä muitakin kuin lääkkeellisiä keinoja vaivan kurissa pitämiseksi. Sokeri ruokkii hiivasienen kasvustoa. Ruokavaliohoitona voikin kokeilla välttää valkoisia viljatuotteita sekä sokeripitoisia ruokia. Pikkuhousunsuojien käyttämistä on myös hyvä välttää, jotta iho ja limakalvot eivät pääsisi hautumaan kosteissa olosuhteissa.
Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikasvuston häiriötä. Bakteerivaginoosin tyypillinen oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Raskausaikana bakteerivaginoosi voidaan hoitaa paikallishoitovalmisteella, johon tarvitaan resepti. Esimerkiksi neuvola- tai terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa reseptin oireiden tai tutkimusten pohjalta. Aluksi lieviä oireita voi koittaa hoitaa emättimeen tarkoitetuilla maitohappobakteerivalmisteilla. Oireellinen bakteerivaginoosi tulee aina hoitaa, sillä se lisää riskiä sikiökalvojen heikkenemiseen ja ennenaikaiseen synnytykseen.
Jos herää epäily lapsivedenmenosta, on syytä hakeutua omaan synnytyssairaalaan tarkastamaan asia.
Julkaistu: 30.10.2018
Päivitetty: 27.7.2022