Siirry sisältöön

Valkovuodon lisääntyminen raskausaikana

27.07.2022 klo 08:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Odottajilla esiintyy usein aiempaa runsaampaa ja vetisempää valkovuotoa. Tämä on tavallista ja johtuu hormonaalisista muutoksista elimistössä.

Lähes kaikilla raskaana olevilla valkovuodon määrä lisääntyy odotusaikana. Tämä on seurausta lisääntyneestä estrogeenin eli naishormonin määrästä elimistössä, limakalvot ovat turpeammat ja erittävät enemmän. Tavallisesti valkovuoto on limaista, vaalean kellertävää eikä siihen liity kutinaa, kirvelyä tai pahaa hajua.

Alttius hiivatulehduksille kasvaa raskausaikana. Hiivatulehdukselle tyypillisiä oireita ovat kokkareinen, paksu valkovuoto, kutina sekä limakalvojen turvotus ja kirvely. Hiivatulehduksen voi hoitaa tietyillä itsehoitolääkkeillä raskauden aikana. Esimerkiksi clotrimatsolia sisältävät emätinpuikot ja voiteet sopivat myös odottajille. Niitä saa apteekista ilman reseptiä. Suunkautta otettavia hiivalääkkeitä ei suositella.

Mikäli hiivatulehdus toistuu usein, on syytä miettiä muitakin kuin lääkkeellisiä keinoja vaivan kurissa pitämiseksi. Sokeri ruokkii hiivasienen kasvustoa. Ruokavaliohoitona voikin kokeilla välttää valkoisia viljatuotteita sekä sokeripitoisia ruokia. Pikkuhousunsuojien käyttämistä on myös hyvä välttää, jotta iho ja limakalvot eivät pääsisi hautumaan kosteissa olosuhteissa.

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikasvuston häiriötä. Bakteerivaginoosin tyypillinen oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Raskausaikana bakteerivaginoosi voidaan hoitaa paikallishoitovalmisteella, johon tarvitaan resepti. Esimerkiksi neuvola- tai terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa reseptin oireiden tai tutkimusten pohjalta. Aluksi lieviä oireita voi koittaa hoitaa emättimeen tarkoitetuilla maitohappobakteerivalmisteilla. Oireellinen bakteerivaginoosi tulee aina hoitaa, sillä se lisää riskiä sikiökalvojen heikkenemiseen ja ennenaikaiseen synnytykseen.

Jos herää epäily lapsivedenmenosta, on syytä hakeutua omaan synnytyssairaalaan tarkastamaan asia.

Julkaistu: 30.10.2018

Päivitetty: 27.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...