Siirry sisältöön

Vainoaminen teknologian välityksellä – tunnistatko vaaranpaikat?

25.05.2022 klo 14:08 - Kirjoittanut Jenna Viitanen , Turv@verkko-hanke , Naisten Linja
Vainoamisella tarkoitetaan jatkuvaa ei-toivottua yhteydenottamista, uhkailua, seuraamista, tarkkailua tai vastaavaa häirintää, joka aiheuttaa kohteessa ahdistusta ja jopa pelkoa.

Vainoaminen on Suomen lainsäädännössä määritelty rikokseksi. Vainoaminen alkaa monesti eron jälkeen, jolloin yhteydenotot voivat vaihdella rakkaudentunnustuksista tappouhkauksiin. 

Voi tuntua houkuttelevalta poistaa epämiellyttävät viestit, mutta todistusaineiston kerääminen on tärkeää rikosprosessin kannalta. Lue lisää todistusaineiston keräämisestä täältä. Jos pelkäät turvallisuutesi puolesta, voit hakea itsesi ja/tai lastesi suojaksi lähestymiskieltoa.

Vainoaminen teknologian avulla

Teknologian kehitys on tuonut mukanaan uudenlaisia keinoja tarkkailla ja vainota entisen tai nykyisen kumppanin toimia ja liikkeitä. Vakoiluun voi joskus riittää se, että tekijä on saanut haltuunsa salasanan tai pääsykoodin, mutta joskus kyseessä voi olla myös laitteelle asennettu vakoiluohjelma, näppäilyn tallennin eli keylogger tai pieni paikannuslaite, joka on piilotettu autoon tai polkupyörään. Digitaalista vainoamista voi olla vaikeaa tunnistaa, mutta listasimme muutamia esimerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota: 

  • Huomaat, että somekontakteistasi tai yhteystiedoistasi on poistunut ihmisiä.
  • Sinulle lähetetyt viestit poistuvat tai näkyvät luettuina.
  • Hän tietää, millä sivustoilla olet vieraillut. 
  • Hän tietää asioita, joista olet jutellut luotettujen ihmisten kanssa viestitse.
  • Hän ilmestyy paikkoihin, joissa hänen ei pitäisi tietää sinun olevan.
  • Hänellä on tieto siitä, missä olet liikkunut lähiaikoina. 
  • Tililtäsi katoaa rahaa tai saat maksumuistutuksia. 
  • Tiedoillasi on tehty feikkiprofiileja tai tilattu tavaraa.
  • Puhelimeesi on ilmestynyt sovelluksia, joita et itse ole ladannut.
  • Hän on saanut haltuunsa yksityisiä kuviasi.

Aina kyse ei ole teknologiasta, mutta luota omaan arvostelukykyysi. Monet teknologian avulla tehdyt väkivallanteot voivat olla totta, vaikka ne kuulostavat uskomattomilta ulkopuolisen korviin. Mikäli sinusta tuntuu, että vakoilua tapahtuu, on hyvinkin mahdollista, että asia on juuri niin. Jos haluat pohtia omaa tilannettasi luotettavan ammattilaisen kanssa, tietoturvaan ja digitaaliseen väkivaltaan erikoistuneet Naisten Linjan Turv@verkko-palvelut ovat tukenasi.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Deittailukurssi

Nettideittailu voi alkaa, kun joku pitää kuvastasi, profiilistasi ja kirjoittelustasi. Kirjoittelu johtaa tapaamiseen tai sitten ei. Voit tavata...

Älä jätä parisuhdetta lasten jalkoihin

Kun perheeseen tulee lapsia, moni asia muuttuu ja aikaa läheisyyteen voi olla vaikea löytää. Läheisyys tarvitsee sopivat, rauhalliset olosuhteet,...

Mietitkö, millaista seksin kuuluu olla?

Ihmisen seksuaalisuus ja siten myös läheisyys parisuhteessa muuttuvat läpi elämän. Joskus muutoksiin sopeutumista vaikeuttavat kumppaneiden...