Siirry sisältöön

Uusperheiden StepApp-mobiilisovellus osana valmennusta

20.07.2020 klo 11:37 - Tuottanut Suomen Uusperheiden Liitto ry
Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeessa on kehitetty uusperheille suunnattu StepApp-mobiilisovellus osaksi uusperheiden valmennusta. Sovelluksen tarkoituksena on vahvistaa ja lisätä perheiden toimivuutta muun muassa perheen yhteisen toiminnan, pelien ja harjoitusten kautta sekä antamalla heille lisää tietoa uusperhe-elämään liittyvistä teemoista. Sovellusta voivat käyttää uusperheen aikuiset ja kouluikäiset lapset. Sovellusta käyttävät myös valmennusta ohjaavat sote- ja kasvatusalan ammattilaiset.

Mikä StepApp-sovellus?

StepApp-sovellus on tarkoitettu uusperheille sekä perheiden kanssa työskenteleville sote- ja kasvatusalan ammattilaisille. Uusperheet saavat StepApp-sovelluksen käyttöönsä osallistuessaan StepApp-valmennukseen. Valmennuksessa uusperheiden aikuiset kokoontuvat uusperheteemoihin koulutettujen ammattilaisten ohjaamiin valmennustapaamisiin noin kerran viikossa. StepApp-sovellus on kehitetty uusperheille vuorovaikutustaitojen, arjen hallinnan ja ongelmanratkaisutaitojen vahvistamiseksi. Sovellus jatkaa kotona StepApp-valmennuksen ryhmätapaamisissa alulle laitettujen asioiden työstämistä ja pohdintaa. Sovelluksessa perhe etenee saaristomaisemissa valmennuskertojen mukaisesti. Se sisältää on viisi saarta ja uusi saari avautuu aina kyseisen teeman valmennuskerran jälkeen. Saarien teemat ovat Uusperhe perheenä, Vanhemmuus, Lapset ja nuoret, Parisuhde sekä Perheytyminen ja tulevaisuus. Jokainen saari sisältää kuusi eri toimintoa: kyselyjä, harjoituksia, videoita, tietoa, vinkkejä ja fiilismittarin. Lasten ja nuorten sovellusnäkymässä on myös minipelejä, ja sovellukseen on lisätty muitakin pelillisiä elementtejä lasten ja nuorten kiinnostuksen lisäämiseksi. StepApp-valmentajien sovellusnäkymässä valmentajat näkevät heidän valmennukseensa osallistuneiden perheiden tiedot ja kyselyjen tulokset, joita he voivat hyödyntää suunnitellessaan valmennuksen sisältöä.

Uusperheet mukana sovelluksen kehittämisessä 

Uusperheiden aikuiset, lapset, nuoret sekä perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset pääsivät sovelluksen kehittämiseen mukaan heti alusta alkaen. Hankkeen keskeisenä ajatuksena on ollut yhdessä kehittäminen parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Tarkoitus oli kerätä perheiltä ideoita, näkökulmia ja palautetta, mikä on erittäin tärkeää täysin uudenlaisen sovelluksen ja toimintamallin kehittämiseksi vastaamaan perheiden tarpeita. Kehittämisvaiheessa vuonna 2018 perheet vastasivat kyselyihin ja osallistuivat työpajoihin. Palautetta on kerätty jatkuvasti hankekauden aikana toiminnan jatkokehittämistä varten.

Uusperheiden aikuiset olleet tyytyväisiä sovellukseen

StepApp-sovellus on ollut pilotointikäytössä valmennuksiin osallistuneilla perheillä vuosien 2019-2020 ajan ja hankkeessa on kerätty jatkuvasti palautetta sovelluksesta. Perheet ovat antaneet sovelluksesta paljon positiivista palautetta, vaikka osa on myös kohdannut teknisiä ongelmia sen käytössä. Ne ovat olleet pääosin kirjautumisen ongelmia, kun salasanat ovat unohtuneet. Uusperheiden aikuiset ovat olleet tyytyväisiä sovelluksen sisältöön kerättyjen palautteiden pohjalta. Sovelluksen käytettävyyttä on myös selvitetty Stepping-tutkimuksessa sovelluksen jatkokehittämistä varten. Lapsilta ja nuorilta on saatu vain vähän palautetta sovelluksesta, joten sovelluksen jatkokehittämisessä keskitytään erityisesti lasten ja nuorten sovellusnäkymien kehittämiseen. Alla uusperheiden aikuisten ajatuksia sovelluksesta.

                      “Appi oli hyvä, erityisesti videot ja tehtävät”

“Käytin sovellusta vaihtelevasti, välillä yli tuntikin, etenkin lasten kanssa sovelluksen käyttö vei aikaa. Kiireisimpinä viikkoina ei ehtinyt perehtyä. Hyvä että appi jää käyttöön.”

                     “Sovellus oli todella hyvä.”

“Pidin eniten valmennuksessa lasten ajatusten jaosta sovelluksen kyselyiden kautta.”

kädet

Lisätietoja: Stepping-hankkeen hankesuunnittelija Laura Selänne, laura.selanne (at) supli.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PCOS:n vertaistukichat

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että oireesi voisivat liittyä siihen? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Kertomuksia intersukupuolisten lasten vanhemmilta

Tälle sivulle on koottu intersukupuolisten lasten vanhempien ajatuksia ja kokemuksia (Sivu päivittyy edelleen).

Materiaalipankki: Koronasta kuntoon -intensiiviverkkokurssi 1

Tässä materiaalipankissa on ensimmäisen intensiiviverkkokurssin (22.8.-10.10.2022) sisällöt: ryhmätapaamisten esitysdiat, harjoitukset,...