Siirry sisältöön

Uni kivun omahoidon keinona

27.08.2021 klo 14:35 - Kirjoittanut Katja Pääkkönen , järjestökoordinaattori , Suomen Kipu ry
Hyvin nukutulla yöllä on suuri vaikutus siihen, millaisia kipua sairastavan ihmisen oireet seuraavana päivänä ovat. Kipu häiritsee nukkumista ja huonounisuus lisää kipuja, kun riittävä uni puolestaan tukee terveyttä monin eri tavoin. Uniongelmien hoitaminen onkin usein edellytys sille, että kipua saadaan lievitettyä.

Kroonisesta kivusta puhuttaessa nostetaan usein esille se tosiasia, että kipu tekee nukahtamisesta ja nukkumisesta hankalaa. Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, että kyseinen vaikutus toimii myös toiseen suuntaan: Sen lisäksi, että kipu aiheuttaa unettomuutta, aiheuttaa unettomuus kipuja. Uniongelmat saattavat herkistää keskushermoston kipuradat aistimaan kipuärsykkeitä tavallista voimakkaammin, ja tilapäinenkin unettomuus heijastuu kipua sairastavan ihmisen oireisiin.

Elvyttävä uni onkin yksi tehokkaimmista kivunhallinnan työkaluista. Se auttaa ajattelemaan selkeämmin ja positiivisemmin, ja se helpottaa myös kipuun liittyvää väsymystä. Hyvä uni tukee kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Syvä uni on erityisen tärkeä unen vaihe, sillä sen aikana elimistö korjaa itseään. Riittävään ja laadukkaaseen yöuneen onkin tarpeen kiinnittää huomiota.

Univaikeuksia ei kannata ottaa itsestään selväksi osaksi kroonisen kivun kanssa elämistä. Kipua sairastavan ihmisen unettomuutta voidaan hoitaa tehokkaasti, mikä osaltaan vaikuttaa ratkaisevasti kivun kanssa pärjäämiseen ja elämänlaatuun ylipäätään. Ensisijaisesti unta hoidetaan lääkkeettömin omahoidon keinoin. Hyvää unta tukevia tapoja ja tottumuksia ovat esimerkiksi

  • oman, rauhallisen nukkumistilan luominen
  • säännöllinen liikunta
  • päiväunien välttäminen
  • kofeiinin ja raskaiden aterioiden välttäminen iltaisin
  • makuuhuoneen pimentäminen ja viilentäminen
  • päihteidenkäytön vähentäminen
  • kännykän selaamisen välttäminen iltaisin
  • säännöllinen vuorokausirytmi
  • rentoutusharjoitukset

Jos lääkkeettömät unen hoitamisen keinot eivät riitä, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Hankalia ja pitkäkestoisia uniongelmia voidaan hoitaa esimerkiksi terveyskeskuksen uniryhmässä tai kognitiivis-behavioraalisen terapian keinoin. Joskus unettomuuden selättämiseksi tarvitaan myös lyhytaikaista lääkehoitoa. Esimerkiksi melatoniinilla voidaan turvallisesti tukea kipua sairastavan ihmisen nukkumista.

 

Lähteet:

Helena Miranda: Ota kipu haltuun (2016)

SOSTERI: Selätä kipu kokonaisvaltaisesti. Pitkäkestoisen tuki- ja liikuntaelinkivun omahoito-opas

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PCOS:n vertaistukichat

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että oireesi voisivat liittyä siihen? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Kertomuksia intersukupuolisten lasten vanhemmilta

Tälle sivulle on koottu intersukupuolisten lasten vanhempien ajatuksia ja kokemuksia (Sivu päivittyy edelleen).

Materiaalipankki: Koronasta kuntoon -intensiiviverkkokurssi 1

Tässä materiaalipankissa on ensimmäisen intensiiviverkkokurssin (22.8.-10.10.2022) sisällöt: ryhmätapaamisten esitysdiat, harjoitukset,...