Siirry sisältöön

Tutin käyttö

26.07.2018 klo 10:31 - Tuottanut Väestöliitto
Huvitutin käyttö on tavallista suomalaisissa lapsiperheissä. Alle vuoden ikäisellä lapsella voikin olla niin voimakas imemisen tarve, ettei rinnalla olo riitä sitä tyydyttämään, vaan tarvitaan lisäksi tuttia lasta rauhoittamaan, esimerkiksi nukkumaan mentäessä.

Tuttia ei suositella annettavaksi vauvalle aivan ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana, koska se herkästi vaikeuttaa vauvan imemisen oppimista rinnalla ja kuluttaa lisäksi turhaan vauvan energiaa. Kun imetys on hyvin käynnissä, maito noussut, ja vauva osaa imeä rauhallisesti ja hyvällä imuotteella sekä on kylläinen syöttöjen jälkeen, voidaan tuttia tarvittaessa tarjota niihin hetkiin, kun vauva itkee muuta kuin nälkäänsä.

Tutin käyttö kannattaa alusta asti rajata vain niihin hetkiin, kun muut keinot eivät vauvan tyynnyttämiseen riitä ja vauvan halutaan esimerkiksi rauhoittuvan nukkumaan. Silloin tutti saattaa olla oiva apuväline.
Mikäli tutti on jatkuvasti suussa, estää se vähitellen vauvan ääntelemään ja puhumaan oppimista, saattaa lisätä korvatulehdusriskiä sekä maitohampaiden reikiintymisriskiä. Yli kaksivuotiaaksi jatkuva tutin syöminen aiheuttaa myös purentavikoja lapsen hampaisiin. Tutista luopumista suositellaankin jo noin vuoden iässä, mutta viimeistään kahden vuoden ikään mennessä.

Kirjoittanut: Mirka Kallio, terveydenhoitaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Endometrioosin ja adenoymoosin vertaistukichat

Elätkö endometrioosin tai adenomyoosin kanssa? Epäiletkö, että gynekologiset oireesi voisivat liittyä niihin? Tervetuloa mukaan endometrioosin...

16.11. Vertaischat työikäisille kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville

Tervetuloa keskustelemaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta! Marraskuun chatissa vapaata keskustelua aiheesta.

POIKAST | Miesten mielenterveys - miksi siitä pitää puhua?

Onko avun hakeminen heikkoutta? Pitääkö miesten pärjätä yksin? Saako mies olla herkkä? Tässä jaksossa paneudutaan poikien ja nuorten miesten...