Siirry sisältöön

Tutin hoito

15.06.2021 klo 15:45 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , terveydenhoitaja , Väestöliitto
Jos vauvalla on tutti käytössä, sen puhtaudesta ja kunnosta on tärkeää huolehtia hyvin. Tutti tulee pestä huolellisesti käytön jälkeen sekä keittää päivittäin.

Pienen vauvan vastustuskyky on vasta kehittymässä. Tämän vuoksi tutin puhtaudesta on tärkeää pitää riittävän hyvää huolta. Vastasyntyneen vauvan tuttia tulee keittää päivittäin viiden minuutin ajan kuplivan kiehuvassa vedessä. Keittämisen voi tehdä useammankin kerran, jos tutti esimerkiksi tipahtaa likaiselle lattialle. Tutti on hyvä pestä käytön jälkeen miedolla pesunesteellä sekä lämpimällä vedellä. Huuhtele tutti hyvin ja kuivaa.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia ja viettää aikaa lattialla, hänen vastustuskykynsä paranee.
Tuolloin tutin keittämistä voi asteittain vähentää ja siitä voi vähitellen luopua. Säännöllinen pesu on tässä vaiheessa kuitenkin edelleen tärkeää.

Yhtä tuttia voi käyttää noin kuukauden ajan, jonka jälkeen se on viimeistään hyvä vaihtaa uuteen. Jos huomaat tutissa reikiä, hajua tai värimuutoksia on se syytä vaihtaa jo aiemmin.

Tutille tulee puhdistuksen yhteydessä tehdä vetotesti päivittäin. Tämä tarkoittaa, että tuttiosaa vedetään voimakkaasti ja varmistetaan, ettei tutti ole haurastunut tai irtoamassa tyvestään.

Tutteja on monenlaisia ja niitä valmistetaan erilaisista materiaaleista. Tutustu riittävän hyvin valitsemasi tutin käyttöohjeisiin ja noudata valmistajan ohjeita sen huollosta.

Kun vauva tekee hampaita, tutin materiaalit ovat erityisen kovalla kulutuksella. Tuolloin on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota säännöllisesti siihen, että tutti on ehjä. Kulutusta kestävään materiaaliin kannattaa tässä vaiheessa panostaa. Näin voidaan ehkäistä tapaturmia, joita tutista irronneet palaset voivat aiheuttaa.

 

Julkaistu 24.7.2018

Päivitetty 15.6.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Äidinmaidon käsittely ja pakastaminen

Äidinmaito on kallisarvoista ravintoa, jota ei kannata heittää hukkaan. Äidinmaito säilyy oikein käsiteltynä pakasteessa puolisen vuotta, josta...

Voihan rakkula – lasten tyypilliset rokkotaudit

Suurin osa rokkotaudeista on lähes hävinnyt kansallisen rokoteohjelman ansiosta. Osaan rokkotaudeista ei kuitenkaan ole rokotetta, artikkelissa...

Kuinka tukea pienen vauvan motorista kehitystä?

Vauvan käsittely, sylissä pitäminen ja kantaminen auttavat vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja edistävät vauvan motorista kehitystä. ...