Siirry sisältöön

Tutin hoito

25.07.2022 klo 11:45 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Jos vauvalla on tutti käytössä, sen puhtaudesta ja kunnosta on tärkeää huolehtia hyvin. Tutti tulee pestä huolellisesti käytön jälkeen sekä keittää päivittäin.

Pienen vauvan vastustuskyky on vasta kehittymässä. Tämän vuoksi tutin puhtaudesta on tärkeää pitää riittävän hyvää huolta. Vastasyntyneen vauvan tuttia tulee keittää päivittäin viiden minuutin ajan kuplivan kiehuvassa vedessä. Keittämisen voi tehdä useammankin kerran, jos tutti esimerkiksi tipahtaa likaiselle lattialle. Tutti on hyvä pestä käytön jälkeen miedolla pesunesteellä sekä lämpimällä vedellä. Huuhtele tutti hyvin ja kuivaa.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia ja viettää aikaa lattialla, hänen vastustuskykynsä paranee.
Tuolloin tutin keittämistä voi asteittain vähentää ja siitä voi vähitellen luopua. Säännöllinen pesu on tässä vaiheessa kuitenkin edelleen tärkeää.

Yhtä tuttia voi käyttää noin kuukauden ajan, jonka jälkeen se on viimeistään hyvä vaihtaa uuteen. Jos huomaat tutissa reikiä, hajua tai värimuutoksia on se syytä vaihtaa jo aiemmin.

Tutille tulee puhdistuksen yhteydessä tehdä vetotesti päivittäin. Tämä tarkoittaa, että tuttiosaa vedetään voimakkaasti ja varmistetaan, ettei tutti ole haurastunut tai irtoamassa tyvestään.

Tutteja on monenlaisia ja niitä valmistetaan erilaisista materiaaleista. Tutustu riittävän hyvin valitsemasi tutin käyttöohjeisiin ja noudata valmistajan ohjeita sen huollosta.

Kun vauva tekee hampaita, tutin materiaalit ovat erityisen kovalla kulutuksella. Tuolloin on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota säännöllisesti siihen, että tutti on ehjä. Kulutusta kestävään materiaaliin kannattaa tässä vaiheessa panostaa. Näin voidaan ehkäistä tapaturmia, joita tutista irronneet palaset voivat aiheuttaa.

 

Julkaistu 24.7.2018

Päivitetty 25.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...