Siirry sisältöön

Turvallisesti keittiössä

12.05.2020 klo 09:16 - Kirjoittanut Maija Soljanlahti , ravitsemusasiantuntija , Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Huoneistopalojen alkusyttymispaikka on yleisimmin keittiö ja siellä liesi ja uuni. Siksi lieden lähellä ei pidä säilyttää mitään, joka sille päätyessä syttyy tuleen.

Tee turvallisuustarkastus keittiössäsi. Onko vaarana kompastua mattoon tai unohtuuko kahvinkeitin usein päälle? Suriseeko sähkövatkain epäilyttävästi? Voisiko kissa kaataa lehtipinon liedelle ja rollaattorin kahva pyöräyttää vahingossa lieden päälle? Omaa huolimattomuuttaan tai lemmikin yllättävää hyppyä voi ennakoida ja siirtää reseptit, lehdet, patalaput, keittiöpyyhkeet ja muut palavat tavarat toisaalle.

Keittiöön on tarjolla monenlaisista ratkaisua, joilla pienennetään tulipalon riskiä. Lieden etuosaan voi asentaa lapsiperheistä tutun ritiläsuojan, jolloin nappuloita ei vahingossa vääntele. Liesivahteja, jotka tarkkailevat lieden toimintaa, on tarjolla useita. Moni laite napsauttaa liedestä virran pois määräajan jälkeen. Osa laitteista oppii käyttäjän tavoille ja tekee tarvittaessa jopa alkusammutuksen.

Pitkiä jatkojohtoja tai ketjutettuja johtoviidakoita pitää karsia sekä tulipalon että kompastumisvaaran vuoksi. Myös mattojen alla on syytä olla liukuestemattoa estämässä maton rullautuminen.

Keittiössä on lieden lisäksi muita sähkölaitteita. Niiden kunnon arvioimiseen riittää monesti omat aistit ja järki: surina, käry ja outo haju kertoo, että laitteesta on syytä katkaista virta. Laite on vietävä asiantuntevaan huoltoon tai keräykseen. Myös säännöllinen imurointi jääkaapin ja pakastimen takaa vähentää paloriskiä.

Uusissa kahvinkeittimissä on aikakatkaisin, joka katkaisee virran puolen tunnin jälkeen. Vanhaankin laitteeseen voi liittää käännettävän ajastimen, joka täytyy muistaa laittaa päälle kun aloittaa kahvinkeiton.

Kurottelu on hyvää liikuntaa ja tasapainoharjoitusta, mutta kaatumisvaaran takia useimmin käytössä olevat astiat ja ruuanvalmistusvälineet on hyvä sijoitta helposti saataville. Keittiötikkaan on syytä olla kahvallinen ja turhaa kiipeilyä kannattaa välttää.

Tee kumppanisi tai läheisesi kanssa suunnitelma, miten toimit tulipalon sattuessa. Mahdollisuudet selviytyä tulipalosta ovat paremmat, jos on etukäteen miettinyt asiaa. Muista myös palovaroittimet ja tarkista, että ne toimivat. Pidä käytävät siisteinä, jotta pääset tarvittaessa ripeästi ulos.

Aihealueet:  Arki

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Huolehdi itsestäsi myös ruuhkaisina aikoina

Mikäli arjessasi on tapahtunut muutoksia, kuten uusi työ tai töihinpaluu pitkältä kesälomalta tai vaikkapa vanhempainvapaalta, anna itsellesi ja...

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.

Nyytin chat 16.12. klo 18-20: Miten menee loppuvuodesta 2021 - ihan oikeesti?

Vuosi 2021 on lopussa- toinen poikkeusvuosi. Miten voit vuoden jälkeen? Mitä 2021 toi elämääsi? Veikö se jotain elämästäsi? Muuttiko se sinun...