Siirry sisältöön

Tiheän imun kausi - 7 vinkkiä kuinka selviytyä tästä kaudesta

27.07.2021 klo 12:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Rintojen saama ärsyke vauvan imiessä tiheästi viestittää synnyttäjän keholle, että sen tulee tuottaa enemmän maitoa vauvalle. Vauva ikäänkuin tilaa etukäteen itselleen lisää maitoa.

Vauvan ensimmäisten viikkojen aikana imetyskerrat voivat olla melko pitkiä ja kestää noin puolesta tunnista tuntiin. Vauvan kasvaessa imetyskerrat harvenevat ja kestokin usein lyhenee. Olo voi olla hämmentynyt, kun on ehtinyt alun maraton-imetysten jälkeen tottua jo hiukan harvempaan imetystahtiin, ja yhtäkkiä vauva haluaa muuttaa uudelleen asumaan rinnalle.

Tyypillisesti tiheät imetyskerrat ajoittuvat iltaan ja vauva voi olla tällöin rinnalla levottomampi. Ikään kuin vauva hermostuisi, kun maitoa ei tule, vaikkei siitä olekaan kyse. Tällöin rinnan tarjoaminen sitkeästi, aina uudelleen auttaa.  Tiheät rintojen vaihdot imetyksen aikana tehostavat maidon muodostumista. Omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista on tärkeää pitää muuna aikana huolta, jotta imetysmaratonin hoitaminen ei kuormita liikaa.

Seuraavassa vinkkejä siitä, kuinka tästä vaiheesta voi selvitä.

1. Pyri hyväksymään muuttunut tilanne

Tilanne voi tuntua tuskastuttavalta, kun vauva on kiinni rinnassa lähes jatkuvasti. Tilanteen hyväksymistä voi helpottaa ajatus siitä, kun ajattelet vauvan tilaavan tulevia maitoja itselleen.  Tällä vaiheella on tapana alkaa yllättäen, mutta niin se yleensä myös loppuukin. Hyväksymistä voi auttaa myös keskustelu neuvolassa tai imetystukihenkilön kanssa. Lisäksi mahdollisen kumppanin tai ystävän tuki voi olla tässä kohtaa tärkeää. On tavallista kokea myös haastavia tunteita tilanteessa, jossa joutuu tinkimään omista tarpeistaan. Olo voi ajoittain olla ärsyyntynyt tämän vuoksi. Omista tarpeista huolen pitäminen muuna aikana auttaa sopeutumaan muuttuneessa tilanteessa paremmin.

Vinkki 2. Muista juoda riittävästi

Varaa riittävästi juotavaa imetyksen ajaksi. Imetyksen aikana nesteen tarve on lisääntynyt. Normaalisti janontunne pitää huolen riittävästä juomisesta. Usein janontunne tulee kesken imetyksen, siksi vesilasi tai jokin muu sokeroimaton juoma kannattaa pitää käden ulottuvilla. Riittävä nesteytys auttaa myös maidon muodostukseen.

Vinkki 3. Pyri rentoutumaan ja viihtymään

Iltojen pitkiin ja tiheisiin imetyksiin voi varautua edeltä käsin. Imetyspaikasta kannattaa tehdä viihtyisä ja varata esimerkiksi hyviä tyynyjä asentoa tukemaan. Sohvan nurkkaan voi varata itselle sopivasti syötävää ja juotavaa, sekä viihdykettä imetysten ajaksi. Voit jopa koota itsellesi oman imetyskorin, johon varaat esimerkiksi juomapullon, pientä syötävää, harsoja, rasvoja ja kuivia liivinsuojia jne.

Vinkki 4. Syö itse ensin

Jos olet huomannut vauvan tihentävän imemistään kuuden jälkeen illalla, ennakoi tilannetta syömällä hyvin päivällistä ennen tätä. Nälkäisenä pitkää pinnaa vaativat imetykset ovat tarpeettoman hankalia. Hyvä ravitsemus ja ruokarytmi auttavat sinua jaksamaan, sekä auttavat maidon muodostumisessa.

Vinkki 5. Hanki itsellesi imetysseuraa

Apukäsistä ei ole haittaa tässä vaiheessa. Juuri kun olet saanut mukavan asennon ja vauvan hyvin rinnalle, huomaat että jotain puuttuu, harso, lasi vettä tai jotain muuta. Joku jolta pyytää apua tuossa tilanteessa, auttaa suuresti. Toisinaan pelkkä seuranpito imetyksen aikana auttaa. Keskustelut iltaisin puolison kanssa tai puhelu ystävälle tekee pitkistäkin imetyksistä lyhyemmän tuntuisia.

Vinkki 6. Huomaa nälkäviestit

Nälkäisenä kaikki on hankalaa, myös vauvoilla. Pieniä nälkää ennakoivia merkkejä kannattaa pyrkiä lukemaan vauvasta. Kun nälän aiheuttama hätä on jo suuri, vauva itkee ja ennen imetystä hänet on saatava rauhoittumaan. Ota siis vauva rinnalle, kun huomaat vauvan lipovan huuliaan, työntävän kieltä ulos suusta, potkivan jaloillaan ja huitovan käsillään, maistelevan sormiaan ja maiskuttelevan suullaan. Nämä merkit voivat tulla, vaikka vauva näyttäisi vielä nukkuvan silmät kiinni. Ennakoi kovaa nälkää, niin imetyskin sujuu leppoisammin.

Vinkki 7. Lähde ulos

Jos tuntuu, että sohvan nurkassa pesiminen kotona alkaa ahdistaa, lähde vauvan kanssa päivisin liikkeelle. Voi olla kannattavaa suunnata paikkoihin, joissa tiedät olevan muita vanhempia vauvoineen. Näissä paikoissa on helppo imettää ja olla vauvan kanssa. Samalla voit kuulla kuinka arki muilla sujuu. On usein huojentavaa kuulla, että jollain muullakin asuu tissitakainen iltaisin rinnalla.

Lähteet: Imetysohjaus. Katja Koskinen, 2008.
Imetyksen tuki ry -verkkosivut
Pregnancy, Birth & Baby – BellyBelly-verkkosivut

Julkaistu: 16.8.2018

Päivitetty: 27.7.2021

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lastenpsykiatrin chat monikkoperheille

Tervetuloa kahdenkeskiseen chattiin! Voit kysyä monikkkoperheen lasten tai aikusten asioista. Linjoilla kanssasi lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja...

Lastenpsykiatrin chat monikkoperheille

Tervetuloa kahdenkeskiseen chattiin! Voit kysyä monikkkoperheen lasten tai aikusten asioista. Linjoilla kanssasi lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja...

Imetyksen etuja

Imetys on luonnollinen tapa ruokkia vauvaa ja suurin osa odottajista onkin halukkaita ja motivoituneita imettämään vauvaansa. Täysimetystä...