BETA Siirry sisältöön

Tiheän imun kausi - 7 vinkkiä kuinka selviytyä tästä kaudesta

Julkaistu 16.08.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Vastasyntynyt vauva syö yleensä vähintään 8 kertaa vuorokaudessa, mutta myös huomattavasti tiheämmätkin imetykset ovat tavallisia. Osa näistä imetyskerroista ajoittuu yöaikaan aina noin 6 kk ikään asti. Tiheät imetykset ovat tärkeitä, sillä niillä on tutkimusten mukaan yhteys pidempään imetyksen kestoon. Rintojen saama ärsyke vauvan imiessä, viestittää äidin rintoja tuottamaan enemmän maitoa vauvalle. Vauva ikään kuin tilaa etukäteen itselleen lisää maitoa rintoihin.

Vauvan ensimmäisten viikkojen aikana imetyskerrat voivat olla melko pitkiä ja kestää noin puolesta tunnista tuntiin. Vauvan kasvaessa imetyskerrat harvenevat ja kestokin usein lyhenee. Mitä sitten kun olet ehtinyt alun maratonimetysten jälkeen tottua jo hiukan harvempaan imetystahtiin ja yhtäkkiä vauva haluaisi muuttaa uudelleen asumaan rinnalle?

Seuraavassa vinkkejä siitä, kuinka tiheän imun kaudesta voi selvitä.

Vinkki 1. Hyväksy tilanne

Tyypillisesti tiheät imetyskerrat ajoittuvat iltaan ja vauva voi olla tällöin rinnalla levottomampi. Ikään kuin vauva hermostuisi kun maitoa ei tule. Tällöin hermojen hallinta ja rinnan tarjoaminen aina uudelleen auttaa.  Tiheät rintojen vaihdot imetyksen aikana tehostavat maidon muodostumista. Tilanteen hyväksyminen helpottuu kun ajattelet vauvan tilaavan tulevia maitoja itselleen.

Vinkki 2. Muista juoda riittävästi

Varaa riittävästi juotavaa imetyksen ajaksi. Imetyksen aikana nesteen tarve on lisääntynyt. Normaalisti janontunne pitää huolen riittävästä juomisesta. Usein janontunne tulee kesken imetyksen, siksi vesilasi tai jokin muu sokeroimaton juoma kannattaa pitää käden ulottuvilla.

Vinkki 3. Pyri rentoutumaan ja viihtymään

Iltojen pitkiin ja tiheisiin imetyksiin voi myös varautua edeltä käsin. Voit varata esimerkiksi sohvan nurkkaan itselle sopivasti syötävää ja juotavaa sekä viihdykettä imetysten ajaksi. Voit jopa koota itsellesi oman imetyskorin, johon varaat lehtiä, kaukosäätimen, puhelimen, juomapullon ja pientä syötävää, harsoja, rasvoja ja kuivia liivinsuojia jne.

Vinkki 4. Syö itse ensin

Jos olet huomannut vauvan tihentävän imemistään kuuden jälkeen illalla, ennakoi tilannetta syömällä päivällistä ennen tätä. Nälkäisenä pitkää pinnaa vaativat imetyksen ovat tarpeettoman hankalia.

Vinkki 5. Hanki itsellesi imetysseuraa

Apukäsiä tarvitaan usein imetyksen alkutaipaleella. Juuri kun olet saanut mukavan asennon ja vauvan hyvin rinnalle, huomaat että jotain puuttuu, harso, lasi vettä tai jotain muuta. Joku jolta pyytää apua tuossa tilanteessa, auttaa suuresti. Toisinaan pelkkä seuranpito imetyksen aikana auttaa. Keskustelut iltaisin puolison kanssa tai puhelu ystävälle tekee pitkistäkin imetyksistä lyhemmän tuntuisia.

Vinkki 6. Huomaa nälkäviestit

Nälkäisenä kaikki on hankalaa, myös vauvoilla. Näin pieniä nälkää ennakoivia merkkejä kannattaa pyrkiä lukemaan vauvasta. Kun nälän aiheuttama hätä on jo suuri, vauva itkee ja ennen imetystä hänet on saatava rauhoittumaan. Ota siis vauva rinnalle kun huomaat vauvan lipovan huuliaan, työntävän kieltä ulos suusta, potkivan jaloillaan ja huitovan käsillään, maistelevan sormiaan ja maiskuttelevan suullaan. Nämä merkit voivat tulla vaikka vauvalla näyttäisi vielä nukkuvan silmät kiinni.

Vinkki 7. Lähde ulos

Jos tuntuu että sohvan nurkassa pesiminen kotona alkaa ahdistaa, lähde vauvan kanssa ulos. Ulkoilua voi aloittaa suuntaamalla paikkoihin, joissa tiedät olevan muita äitejä vauvoineen. Näissä paikoissa, ryhmissä ja kahviloissa on helppo imettää ja olla vauvan kanssa. Samalla voit kuulla kuinka arki muilla sujuu. On usein huojentavaa kuulla, että jollain muullakin asuu tissitakainen iltaisin rinnalla.

Kirjoittanut: Matleena Aitasalo, terveydenhoitaja, imetysohjaaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Lähteet: Imetysohjaus. Katja Koskinen, 2008.
Imetyksen tuki ry -verkkosivut
Pregnancy, Birth & Baby – BellyBelly-verkkosivut

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tykkäämistä ja pusuhippaa

Pienen lapsen seksuaalisuus on hämmentävän avointa ja uteliasta. Oma ja vähän toistenkin kehot kiinnostavat. Tykkäämisiäkin tulee ja pusuttelu...

Seksuaalisuuden portaat

Seksuaalisuuden portaat ovat malli, joka auttaa aikuisia ymmärtämään lasten ja nuorten tärkeitä kehitysvaiheita. Mallin avulla aikuiset voivat...

Leijonapartio – apua erityislapsiperheen arkeen

Kun arki erityislapsiperheessä on raskasta, Leijonapartio auttaa. Leijonapartio voi auttaa löytämään oikeat reitit palveluviidakossa....