Siirry sisältöön

Tiesitkö tämän masennuksesta?

15.01.2020 klo 12:39 - Tuottanut Mielenterveyden Keskusliitto ry

Tämä artikkeli liittyy Mielenterveyden keskusliiton Masenus kuin ikisade? -verkkokurssin Tiesitkö tämän masennuksesta? -testiin.

1. Masennukseen sairastuu elämänsä aikana…

B. Joka viides suomalainen

Masennus on todella yleistä. Joka viides eli yhteensä lähes 1 100 000 suomalaista sairastaa masennuksen jossain vaiheessa elämäänsä.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00538

 

2. Masennus on yleisempää…

A. Naisilla

Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan viimeisen vuoden aikana masennushäiriöjakson oli sairastanut 7 % naisista ja 4 % miehistä. Syyt ovat mm. hormonaalisia, ympäristöön ja kasvatukseen liittyviä. Toisaalta on myös esitetty, että suomalaisten miesten masennus saattaa osin jäädä piiloon tilastoista, kun pahasta olosta on vaikea puhua ja on helpompi paeta johonkin toimintaan.

Lue lisää:
https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/mielenterveyshairioiden-esiintyvyyden-sukupuolierot/

Lähde:
Jukka Valkonen, Mies ja masennus – Paremman voinnin paluu!, Tuuma 2019
https://www.is.fi/terveys/art-2000006274852.html

 

3. Masennuksen esiintyvyydessä on maantieteellisiä eroja, kun tarkastellaan asiaa depressiolääkkeiden käytön näkövinkkelistä. Yleisimmin depressiolääkkeitä käytetään…

C. Joensuussa

v. 2017 depressiolääkkeistä korvausta saaneiden 25 – 64 -vuotiaiden määrää verrattiin koko väestöön. Utsjoella prosentuaalinen osuus oli 5,6% saman ikäisestä väestöstä, Helsingissä 8,1 % ja Joensuussa 9,8%

Lähde: THL, Sotkanet: http://www.sotkanet.fi

 

4. Masennuslääkkeitä käyttää parhaillaan…

C.Lähes 400 000 suomalaista

Lähde: Kela, http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT056CL&YKIELI=S

 

5. Mitä tarkoittaa dystymia?

B. Pitkäaikainen, yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta kestänyt masentuneisuus

Dystymia on pitkäaikainen masennuksen muoto, jossa alentunut mieliala on jatkunut yhtäjaksoisesti pitkään, ainakin 2 vuotta. Oireet ovat kuitenkin lievempiä kuin varsinaisissa masennustiloissa. Vuosittain 3% ihmisistä kärsii pitkäaikaisesta masentuneisuudesta ja elämänsä aikana 6% aikuisväestöstä.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

 

6. Yleisimpiä työkyvyttömyyden syitä Suomessa ovat…

A. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
C. Masennustilat

Kaksi oikeaa vastausta! Yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy vaihtelee ajakohdasta riippuen tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveydellisten syiden välillä.

On tärkeä muistaa, että masennus ei suinkaan aina tarkoita työkyvyttömyyttä, eikä sitä, etteikö masennukseen sairastunut henkilö palaisi työelämään. Masennus on kuitenkin suurin yksittäinen työkyvyttömyyden syy. Vuonna 2018 masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 3500 ihmistä.

Työelämässä olevista masennukseen sairastuneista henkilöistä noin kolmannes on jossakin vaiheessa sairauslomalla depression vuoksi.

Nykyään joustava työhön paluu ja erilaiset kuntoutuksen keinot ovat onneksi tukeneet palaamista työelämään.

Lähteet: Eläketurvakeskus

Työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet sairauspääryhmän mukaan: https://www.etk.fi/tietoa-etk-sta/kuvat/tyoelakejarjestelma-kuvina/

Mielenterveysongelmien vuoksi myönnetyt eläkkeet alkavat nuorempana kuin somaattisten sairauksien vuoksi myönnetyt eläkkeet, joten työkyvyttömyyseläkkeellä ollaan usein pidempi aika.

Mielenterveyssyyt kattavat suuren osan työkyvyttömyyseläkkeellä vietetystä ajasta: https://www.etk.fi/blogit/mielenterveyssyyt-kattavat-suuren-osan-tyokyvyttomyyselakkeella-vietetysta-ajasta/

Työkyvyttömyyseläkkeen saajat sairausryhmittäin: https://findikaattori.fi/fi/76

Tilanne vaihtelee – asiat eivät ole aina niin yksiselitteisiä

 

7. Suomessa toimii valtakunnallisesti Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistys, jonka tavoitteena on tukea masennukseen sairastuneita ja heidän läheisiään. Yhdistys on nimeltään….

C. Mieli Maasta ry

Mieli Maasta ry on masennukseen sairastuneiden yhdistys, joka tarjoaa eri puolilla maata yhteisöjä, joissa vaihdetaan kokemuksia ja tuntemuksia toisten samaa kokevien kanssa, kuunnellaan ja ymmärretään. Vertaistukea on tarjolla sekä kasvotusten että verkossa. Moni masennukseen sairastunut kokee vertaistuen todella tärkeäksi.

Helmikuussa, kun valo vähitellen alkaa lisääntyä ja voittaa pimeyttä, vietetään Mieli Maasta ry:n ideoimaa Valon päivää 3.2. Kyseessä on masennukseen sairastuneiden ja heidän läheistensä teemapäivä. Sillä korostetaan keskinäisen tuen ja toivon merkitystä. Päivää on vietetty v. 1998 alkaen.

Mieli Maasta ry: www.mielimaastary.fi

Lue lisää Valon päivästä:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/teemapaivat-ja-viikot/

 

8. Kun syksy saapuu, monilla meistä on jonkinlaisia kaamosmasennusoireita, mutta varsinainen diagnosoitu kaamosmasennus on harvinainen sairaus. Siitä kärsii suomalaisista…

B. n. 1 %

Oireet ovat kaamosmasennuksessa samanlaisia kuin muissa masennustiloissa: Unentarpeen lisääntyminen, väsymys, aktiivisuuden lasku.

Lähde: Duodecim

Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00377

 

9. Valitettavasti hoitamaton masennus saattaa olla itsemurhariskitekijä. Onneksi kuitenkin itsemurhakuolleisuus on pienentynyt Suomessa huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana (Aikaväli 2007- 2017). Kuinka paljon itsemurha ratkaisuna vaikeaan tilanteeseen väheni?

A. 20 %

Sytytämme kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistolle joka vuosi marraskuisena sunnuntaina juuri ennen valtakunnallista mielenterveysviikkoa eli viikkoa 47. Kynttilätapahtumia on järjestetty Surunauha ry:n ja Mielenterveyden keskusliiton yhteistyönä vuodesta 1992 alkaen.

Surunauha ry on järjestö, joka tarjoaa vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille eri puolilla maata.

Lähde: Tilastokeskus, Findikaattori

Lue lisää:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/teemapaivat-ja-viikot/

Surunauha, vertaistukea läheisille: www.surunauha.net

 

10. Mistä saisin hoitoa tai apua? Miten jaksan eteenpäin? Mistä saisi taloudellista tukea? Jos sairastut masennukseen ja tarvitset tukea, apua ja neuvoja tai kuuntelevaa korvaa, Mielenterveyden keskusliitossa voit…

A. Jutella puhelimessa ammattilaisen kanssa, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa
B. Jutella toisen mielenterveysongelmia kokeneen ihmisen kanssa, joka todella tietää mistä puhut
C. Kysyä tai jutella masennuksesta chatissä, halutessasi vaikka nimimerkillä

Kaikki vastaukset oikein!

Meillä Mielenterveyden keskusliitossa saat apua kaikilla kanavilla, oli huolesi pieni tai suuri ja vaikka et edes tarkkaan tietäisi, mitä kysyä tai sanoa. Meillä ratkotaan arjen pulmia ja murheita ja etsitään juuri sinun tilanteeseesi käytännön ratkaisuja.

Lähde: www.mtkl.fi/mista-apua/

Olipa tilanteesi mikä tahansa, et ole siinä yksin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PCOS:n vertaistukichat

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että oireesi voisivat liittyä siihen? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Nuorten aikuisten vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastaville tai syövän sairastaneille nuorille aikuisille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....

Endometrioosin ja adenomyoosin vertaistukichat 11.10.2022

Elätkö endometrioosin tai adenomyoosin kanssa? Epäiletkö, että gynekologiset oireesi voisivat liittyä niihin? Tervetuloa mukaan endometrioosin...