
Tiesitkö tämän masennuksesta?
Tämä artikkeli liittyy Mielenterveyden keskusliiton Masenus kuin ikisade? -verkkokurssin Tiesitkö tämän masennuksesta? -testiin.
1. Masennukseen sairastuu elämänsä aikana…
B. Joka viides suomalainen
Masennus on todella yleistä. Joka viides eli yhteensä lähes 1 100 000 suomalaista sairastaa masennuksen jossain vaiheessa elämäänsä.
Lähde: Terveyskirjasto
Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00538
2. Masennus on yleisempää…
A. Naisilla
Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan viimeisen vuoden aikana masennushäiriöjakson oli sairastanut 7 % naisista ja 4 % miehistä. Syyt ovat mm. hormonaalisia, ympäristöön ja kasvatukseen liittyviä. Toisaalta on myös esitetty, että suomalaisten miesten masennus saattaa osin jäädä piiloon tilastoista, kun pahasta olosta on vaikea puhua ja on helpompi paeta johonkin toimintaan.
Lue lisää:
https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/mielenterveyshairioiden-esiintyvyyden-sukupuolierot/
Lähde:
Jukka Valkonen, Mies ja masennus – Paremman voinnin paluu!, Tuuma 2019
https://www.is.fi/terveys/art-2000006274852.html
3. Masennuksen esiintyvyydessä on maantieteellisiä eroja, kun tarkastellaan asiaa depressiolääkkeiden käytön näkövinkkelistä. Yleisimmin depressiolääkkeitä käytetään…
C. Joensuussa
v. 2017 depressiolääkkeistä korvausta saaneiden 25 – 64 -vuotiaiden määrää verrattiin koko väestöön. Utsjoella prosentuaalinen osuus oli 5,6% saman ikäisestä väestöstä, Helsingissä 8,1 % ja Joensuussa 9,8%
Lähde: THL, Sotkanet: http://www.sotkanet.fi
4. Masennuslääkkeitä käyttää parhaillaan…
C.Lähes 400 000 suomalaista
Lähde: Kela, http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT056CL&YKIELI=S
5. Mitä tarkoittaa dystymia?
B. Pitkäaikainen, yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta kestänyt masentuneisuus
Dystymia on pitkäaikainen masennuksen muoto, jossa alentunut mieliala on jatkunut yhtäjaksoisesti pitkään, ainakin 2 vuotta. Oireet ovat kuitenkin lievempiä kuin varsinaisissa masennustiloissa. Vuosittain 3% ihmisistä kärsii pitkäaikaisesta masentuneisuudesta ja elämänsä aikana 6% aikuisväestöstä.
Lähde: www.terveyskirjasto.fi
6. Yleisimpiä työkyvyttömyyden syitä Suomessa ovat…
A. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
C. Masennustilat
Kaksi oikeaa vastausta! Yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy vaihtelee ajakohdasta riippuen tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveydellisten syiden välillä.
On tärkeä muistaa, että masennus ei suinkaan aina tarkoita työkyvyttömyyttä, eikä sitä, etteikö masennukseen sairastunut henkilö palaisi työelämään. Masennus on kuitenkin suurin yksittäinen työkyvyttömyyden syy. Vuonna 2018 masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 3500 ihmistä.
Työelämässä olevista masennukseen sairastuneista henkilöistä noin kolmannes on jossakin vaiheessa sairauslomalla depression vuoksi.
Nykyään joustava työhön paluu ja erilaiset kuntoutuksen keinot ovat onneksi tukeneet palaamista työelämään.
Lähteet: Eläketurvakeskus
Työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet sairauspääryhmän mukaan: https://www.etk.fi/tietoa-etk-sta/kuvat/tyoelakejarjestelma-kuvina/
Mielenterveysongelmien vuoksi myönnetyt eläkkeet alkavat nuorempana kuin somaattisten sairauksien vuoksi myönnetyt eläkkeet, joten työkyvyttömyyseläkkeellä ollaan usein pidempi aika.

Mielenterveyssyyt kattavat suuren osan työkyvyttömyyseläkkeellä vietetystä ajasta: https://www.etk.fi/blogit/mielenterveyssyyt-kattavat-suuren-osan-tyokyvyttomyyselakkeella-vietetysta-ajasta/
Työkyvyttömyyseläkkeen saajat sairausryhmittäin: https://findikaattori.fi/fi/76
Tilanne vaihtelee – asiat eivät ole aina niin yksiselitteisiä
- Masennus vie yhä harvemman työkyvyttömyyseläkkeelle: https://www.sttinfo.fi/tiedote/masennus-vie-yha-harvemman-tyokyvyttomyyselakkeelle?publisherId=1634&releaseId=42543559
- Työkyvyttömyyseläkkeelle siirrytään yhä useammin masennuksen vuoksi:
www.etk.fi/tiedote/tyokyvyttomyyselakkeelle-siirrytaan-yha-useammin-masennuksen-vuoksi/
7. Suomessa toimii valtakunnallisesti Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistys, jonka tavoitteena on tukea masennukseen sairastuneita ja heidän läheisiään. Yhdistys on nimeltään….
C. Mieli Maasta ry
Mieli Maasta ry on masennukseen sairastuneiden yhdistys, joka tarjoaa eri puolilla maata yhteisöjä, joissa vaihdetaan kokemuksia ja tuntemuksia toisten samaa kokevien kanssa, kuunnellaan ja ymmärretään. Vertaistukea on tarjolla sekä kasvotusten että verkossa. Moni masennukseen sairastunut kokee vertaistuen todella tärkeäksi.
Helmikuussa, kun valo vähitellen alkaa lisääntyä ja voittaa pimeyttä, vietetään Mieli Maasta ry:n ideoimaa Valon päivää 3.2. Kyseessä on masennukseen sairastuneiden ja heidän läheistensä teemapäivä. Sillä korostetaan keskinäisen tuen ja toivon merkitystä. Päivää on vietetty v. 1998 alkaen.
Mieli Maasta ry: www.mielimaastary.fi
Lue lisää Valon päivästä:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/teemapaivat-ja-viikot/
8. Kun syksy saapuu, monilla meistä on jonkinlaisia kaamosmasennusoireita, mutta varsinainen diagnosoitu kaamosmasennus on harvinainen sairaus. Siitä kärsii suomalaisista…
B. n. 1 %
Oireet ovat kaamosmasennuksessa samanlaisia kuin muissa masennustiloissa: Unentarpeen lisääntyminen, väsymys, aktiivisuuden lasku.
Lähde: Duodecim
Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00377
9. Valitettavasti hoitamaton masennus saattaa olla itsemurhariskitekijä. Onneksi kuitenkin itsemurhakuolleisuus on pienentynyt Suomessa huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana (Aikaväli 2007- 2017). Kuinka paljon itsemurha ratkaisuna vaikeaan tilanteeseen väheni?
A. 20 %
Sytytämme kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistolle joka vuosi marraskuisena sunnuntaina juuri ennen valtakunnallista mielenterveysviikkoa eli viikkoa 47. Kynttilätapahtumia on järjestetty Surunauha ry:n ja Mielenterveyden keskusliiton yhteistyönä vuodesta 1992 alkaen.
Surunauha ry on järjestö, joka tarjoaa vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille eri puolilla maata.
Lähde: Tilastokeskus, Findikaattori
Lue lisää:
https://www.mtkl.fi/toimintamme/tapahtumat-kurssit-koulutukset/teemapaivat-ja-viikot/
Surunauha, vertaistukea läheisille: www.surunauha.net
10. Mistä saisin hoitoa tai apua? Miten jaksan eteenpäin? Mistä saisi taloudellista tukea? Jos sairastut masennukseen ja tarvitset tukea, apua ja neuvoja tai kuuntelevaa korvaa, Mielenterveyden keskusliitossa voit…
A. Jutella puhelimessa ammattilaisen kanssa, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa
B. Jutella toisen mielenterveysongelmia kokeneen ihmisen kanssa, joka todella tietää mistä puhut
C. Kysyä tai jutella masennuksesta chatissä, halutessasi vaikka nimimerkillä
Kaikki vastaukset oikein!
Meillä Mielenterveyden keskusliitossa saat apua kaikilla kanavilla, oli huolesi pieni tai suuri ja vaikka et edes tarkkaan tietäisi, mitä kysyä tai sanoa. Meillä ratkotaan arjen pulmia ja murheita ja etsitään juuri sinun tilanteeseesi käytännön ratkaisuja.
Lähde: www.mtkl.fi/mista-apua/
Olipa tilanteesi mikä tahansa, et ole siinä yksin.