BETA Siirry sisältöön

Teesit adoptioperheen läheiselle

Julkaistu 06.11.2018 - Kirjoittanut Päivi Suutari , Adoptioperheet ry
Joskus voi olla vaikeaa tietää, mikä johtuu adoptiosta, ja mikä taas on lapsen persoonallisuutta tai kenties diagnosoitu tila. Voi olla, että tuntemasi adoptiovanhemmat toimivat hieman toisin, kuin muiden samanikäisten vanhemmat. Siihen on yleensä perustelut, mutta aina ei ole aikaa tai voimia selittää niitä ympäristölle.

Kiitos, että iloitset aidosti kanssani.

Suurella osalla adoptiovanhemmista on taustalla biologista lapsettomuutta, ei kuitenkaan kaikilla. Vaikka näin olisikin, adoptoitu lapsi ei tule koskaan perheeseen biologisen lapsen korvikkeeksi, vaan häntä on odotettu rakkaudella omana itsenään. Adoptiovanhemmille lapsen saaminen on aina suuri ilon aihe.

Kiitos, että puhut vain omista lapsista ja oikeista vanhemmista.

Adoptioperheessä ei ole vieraita lapsia eikä vääriä vanhempia. Tiedän, että tarkoitat ”omilla” lapsilla ja ”oikeilla” vanhemmilla biologisia lapsia ja vanhempia, mutta lastani nuo termit voivat hämmentää ja loukata. Ethän siis kysy ainakaan lapseni kuullen, tiedänkö mitään hänen oikeista vanhemmistaan, tai onko minulla omiakin lapsia.

Kiitos, että sallit lapselleni yksityisyyden.

Vaikka adoptoidun lapsen taustaan liittyvät asiat kiinnostavat monia, ei niistä ole tapana puhua kuin perheen lähipiirissä. Toivon, että voit kunnioittaa lapseni yksityisyyttä olemalla hienotunteinen.

Kiitos, ettet hämmästele tapoja, joilla toimin lapseni kanssa.

Adoptioperheessä ei läheskään aina toimita samalla tavoin kuin biologisen lapsen kanssa. Kaikki perinteiset kasvatusohjeet eivät ole hyväksi adoptoidulle lapselleni, vaan kuljemme omaa meille sopivaa polkuamme. Jos jokin ihmetyttää, kysy, mutta älä tuomitse.

Kiitos, että arvostat lapseni synnyinmaata.

Kansainvälistä adoptiota ei olisi olemassa, jos asiat olisivat kaikissa maissa yhtä hyvin kuin meillä. Vaikka lapseni synnyinmaassa on epäkohtia, on se perheellemme tärkeä ja olemme siitä ylpeitä. Arvostellessasi sitä tai sen kansaa lapsestani voi tuntua, että arvostelet samalla myös häntä. Sama pätee kehuihin.

Kiitos, että lapseni saa olla oma itsensä.

Lapseni on tullut perheeseemme adoption kautta, mutta ethän anna adoption tai lapsen synnyinmaan määrittää liikaa käsitystäsi hänestä. Ensisijaisesti hän on aivan tavallinen lapsi. Ainutlaatuinen yksilö, kuten kaikki lapset ovat.

pdf

Teesit adoptioperheen läheiselle

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ylläpito testaa KV-palstaa

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at...

Onks vaarallista jos tyttöystävä on bi?

Biseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuminen, ja tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmisellä on seksuaalisia ja/tai romanttisia tunteita...

Suomen Uusperheiden Liiton Uusperheneuvojakoulutus

Vuoden mittainen koulutus (30 opintopistettä) on suunnattu kaikille uusperheitä työssään kohtaaville sosiaali-, terveys– ja kasvatusalan...