Siirry sisältöön

Tarvitseeko murrosikäinen kavereita?

16.10.2018 klo 10:08 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä kaveripiirin merkitys korostuu. Kavereita tarvitaan peiliksi omalle kasvulle. Nuori liittyy kavereihin saadakseen välimatkaa vanhempiinsa ja perheeseen. Hän elää ”joukossa olen vahva” -vaihetta. Ryhmässä harjoitellaan ystävyyden pelisääntöjä.

Kaveriporukan toimintatavat tuntuvat nuoresta ainoilta oikeilta, ja niitä puolustetaan vanhempia ja muita aikuisia vastaan. Nuori kaipaa kavereiden arvostusta ja hyväksyntää – joskus hän niitä saadakseen tekee asioita, jotka eivät ole hänelle hyväksi. Porukan kirjoittamattomat lait vaikuttavat voimakkaasti.

Joskus nuorella ei ole kavereita tai hän joutuu kiusatuksi. Yksinäisyyden kokemus saattaa saada hänet tuntemaan itsensä arvottomaksi ja ei-toivotuksi. Nuori tarvitsee tässä tilanteessa erityistä tukea ja kannustusta .

Murrosikäinen tarvitsee kavereitaan itsenäistymisen tueksi. Vanhemmilla on kuitenkin tärkeä, vaikkakaan ei enää niin näkyvä merkitys. Nuoren kanssa on hyvä keskustella lähiympäristön nuorten ja oman nuoren kaveripiirin tapahtumista. Näin vanhemmat voivat ”haarukoida” oman nuorensa kaveriporukan kulttuuria.

Hyvä ja rakentava porukan ilmapiiri antaa nuorelle onnistumisen kokemuksia ja turvallisen ympäristön omien siipien kokeiluun. Kavereilla on suuri vaikutus myös lapsen ja nuoren harrastuksiin.

Vanhempien on tärkeää tuntea murkun kaveripiiri

Nuorta voi pyytää tuomaan kavereita kotiin ja käydä heille esittäytymässä, vaikka se omaa nuorta nolottaakin. ”Kuulolla oleminen ” sen suhteen mitä ryhmässä tapahtuu, on tarpeen. Hyvä itsetunto ja itsensä arvostaminen ovat nuorelle paras suoja ryhmän paineita vastaan.

  • Keskustele kaveriporukoiden pelinsäännöist
  • Ole kuulolla
  • Tutustu lapsesi kavereihin ja heidän vanhempiinsa
  • Pyydä nuorta tuomaan kavereita kotiinne (pidä vaikka lättykestit tai moponkorjausilta!)
  • Tue nuorta, jos kaveriasioissa on murhetta

Nuorten sosiaaliset taidot ja tarvitsevuus ovat erilaisia; kaikki eivät halua olla isossa ryhmässä. Nuoren on kuitenkin tärkeää saada kokea, että hänellä on oma paikkansa yhteisössä ja ainakin muutama ystävä, jotka viihtyvät hänen seurassaan.

Jos nuori näyttää olevan liikaa kavereiden vietävissä, vanhempien tehtäväksi jää epäkiitollinen rajojen asettajan tehtävä. Ei ole miellyttävää olla se hirmuinen isä tai äiti, mutta juuri tämä hirmu voi turvata nuorelle kunniallisen perääntymistien hankalasta tilanteesta ryhmässä.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...