BETA Siirry sisältöön

Tarvitseeko murrosikäinen kavereita?

Julkaistu 16.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä kaveripiirin merkitys korostuu. Kavereita tarvitaan peiliksi omalle kasvulle. Nuori liittyy kavereihin saadakseen välimatkaa vanhempiinsa ja perheeseen. Hän elää ”joukossa olen vahva” -vaihetta. Ryhmässä harjoitellaan ystävyyden pelisääntöjä.

Kaveriporukan toimintatavat tuntuvat nuoresta ainoilta oikeilta, ja niitä puolustetaan vanhempia ja muita aikuisia vastaan. Nuori kaipaa kavereiden arvostusta ja hyväksyntää – joskus hän niitä saadakseen tekee asioita, jotka eivät ole hänelle hyväksi. Porukan kirjoittamattomat lait vaikuttavat voimakkaasti.

Joskus nuorella ei ole kavereita tai hän joutuu kiusatuksi. Yksinäisyyden kokemus saattaa saada hänet tuntemaan itsensä arvottomaksi ja ei-toivotuksi. Nuori tarvitsee tässä tilanteessa erityistä tukea ja kannustusta .

Murrosikäinen tarvitsee kavereitaan itsenäistymisen tueksi. Vanhemmilla on kuitenkin tärkeä, vaikkakaan ei enää niin näkyvä merkitys. Nuoren kanssa on hyvä keskustella lähiympäristön nuorten ja oman nuoren kaveripiirin tapahtumista. Näin vanhemmat voivat ”haarukoida” oman nuorensa kaveriporukan kulttuuria.

Hyvä ja rakentava porukan ilmapiiri antaa nuorelle onnistumisen kokemuksia ja turvallisen ympäristön omien siipien kokeiluun. Kavereilla on suuri vaikutus myös lapsen ja nuoren harrastuksiin.

Vanhempien on tärkeää tuntea murkun kaveripiiri

Nuorta voi pyytää tuomaan kavereita kotiin ja käydä heille esittäytymässä, vaikka se omaa nuorta nolottaakin. ”Kuulolla oleminen ” sen suhteen mitä ryhmässä tapahtuu, on tarpeen. Hyvä itsetunto ja itsensä arvostaminen ovat nuorelle paras suoja ryhmän paineita vastaan.

• Keskustele kaveriporukoiden pelinsäännöistä
• Ole kuulolla
• Tutustu lapsesi kavereihin ja heidän vanhempiinsa
• Pyydä nuorta tuomaan kavereita kotiinne (pidä vaikka lättykestit tai moponkorjausilta!)
• Tue nuorta, jos kaveriasioissa on murhetta

Nuorten sosiaaliset taidot ja tarvitsevuus ovat erilaisia; kaikki eivät halua olla isossa ryhmässä. Nuoren on kuitenkin tärkeää saada kokea, että hänellä on oma paikkansa yhteisössä ja ainakin muutama ystävä, jotka viihtyvät hänen seurassaan.

Jos nuori näyttää olevan liikaa kavereiden vietävissä, vanhempien tehtäväksi jää epäkiitollinen rajojen asettajan tehtävä. Ei ole miellyttävää olla se hirmuinen isä tai äiti, mutta juuri tämä hirmu voi turvata nuorelle kunniallisen perääntymistien hankalasta tilanteesta ryhmässä.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tasavertainen vanhemmuus kaksikulttuurisessa perheessä

Tasavertaisella vanhemmuudella viitataan tässä yhteydessä sellaiseen vanhemmuuteen, jossa molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti lapsen...

Synnytysmasennus – kuinka se oireilee ja mistä apua?

Synnytyksen jälkeinen masennus on sairaus, jonka kohtaa arviolta 10-20% synnyttäneistä äideistä. Tämä tarkoittaa 6 000 – 15 000 äitiä...

Kiintymyssuhdetta rakentamassa

Kun lapsi saapuu perheeseen, alkaa vanhemmuuden tärkein vaihe, kiintymyssuhteen muodostaminen. Tänä aikana on tärkeää, että vanhempi...