Siirry sisältöön

Suunniteltu sektio

26.10.2018 klo 13:34 - Tuottanut Väestöliitto
Suomessa tehdään sektio (keisarileikkaus) noin joka kuudennelle synnyttäjälle. Reilu kolmannes sektioista on suunniteltuja eli synnytystavaksi on etukäteen sovittu leikkaus. Usein tällöin on kyse sikiön perätilasta, istukan poikkeavasta sijainnista, vauvan suuresta koosta, vauvan hidastuneesta kasvusta tai aiemmista sektioista. Joskus voimakas synnytyspelko saattaa tehdä alatiesynnytyksen naiselle mahdottomaksi.

Suunniteltu sektio tarkoittaa, että leikkauksen ajankohta sovitaan sellaiseen päivään, jolloin lapsen elämän alku sujuisi mahdollisimman hyvin. Mikäli sektio on etukäteen tiedossa, ohjeita valmistautumiseen annetaan synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalta. Kumppanilla on mahdollisuus olla mukana suunnitellussa sektiossa.

Sektio synnytyksen kuluessa

Sektioon voidaan päätyä myös synnytyksen kuluessa. Silloin esimerkiksi epäillään lapsen voinnin huonontuneen tai synnytys ei vain etene muuten, jolloin tehdään kiireellinen sektio. Joskus on tarpeen hyvin nopea toiminta, eli hätäsektio, jos esimerkiksi herää suuri huoli vauvan voinnista.

Mitä sektiossa tapahtuu ja kuinka siitä toipuu?

Sektio voidaan tehdä nukutuksessa tai selkäydin- tai epiduraalipuudutuksessa. Anestesian tavaksi valitaan äidin ja avuvan kannalta turvallisin tapa, ja hätätilanteessa nopein. Leikkauksessa äidin vatsanpeitteet ja kohdun seinämä avataan ja lapsi autetaan ulos. Istukka ja sikiökalvot poistetaan samalla tavalla. Sektio kestää tavallisesti 30-45 minuuttia. Puudutuksissa äiti voi olla hereillä ja kokea lapsensa syntymän. Suunnitellussa sektiossa isäkin voi olla samassa salissa, mutta paikassa, josta ei näe leikkausaluetta.

Leikkauksesta toipuminen kestää jonkin verran pidempään kuin alatiesynnytyksestä toipuminen, koska sektio on iso kirurginen toimenpide. Äiti pääsee jalkeille yleensä noin vuorokauden sisällä leikkauksesta ja kotiin äidin ja lapsen voinnin mukaan. Haavan ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua.

Muutaman ensimmäisen viikon aikana äiti tarvitsee mahdollisesti kotona vähän apua, koska hän ei saa nostaa mitään vauvaa painavampaa. Muutenkin liikkumisen kannalta on oltava varovainen, jotta leikkaushaava paranee kunnolla. Kevyt liikunta ja jalkeilla olo edistävät kuitenkin toipumista.

Vaikka äiti on synnyttänyt yhden lapsen keisarinleikkauksella, hän voi synnyttää seuraavan lapsen alateitse. Suositeltavaa on, että sektiosynnytyksen jälkeen tauko seuraavan raskauden alkamiseen olisi vähintään vuosi, jotta kohtu on ehtinyt kunnolla parantua. Kahden sektion jälkeen alatiesynnytys on harvoin mahdollinen.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lähde: THL Meille tulee vauva –opas.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Kasvatatko monikielistä lasta? Onko joku perheenjäsenistä muuttanut Suomeen? Haluatko keskustella erilaisista taustoistanne tai lastenkasvatuksesta...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...