Siirry sisältöön

Suojaa auringolta

Julkaistu 30.10.2018 - 30.10.2018 klo 17:41 - Tuottanut Väestöliitto
Pienen lapsen iho on hyvin ohut ja palaa herkästi auringonpaisteessa. Vauvat kannattaakin suojata huolella auringolta asettamalla vaunut varjoon, käyttämällä rattaissa aurinkovarjoa sekä pukemalla lapsi peittäviin kevyisiin vaatteisiin ja suojaamalla pää lakilla, jossa mielellään voi olla myös lippa tai lieri kasvojen ihoa suojaamaan.

Alle 2-vuotaille ei suositella lainkaan aurinkovoiteita, jotka sisältävät runsaasti kemikaaleja.
Leikki-ikäinen liikkuu ja touhuaa ja voi olla mahdotonta rajata oleskelu varjoiseen paikkaan. Isommankin lapsen iho tarvitsee tarkkaa suojaa, koska ulkoilut ja kesäleikit pihalla tai rannalla saattavat kestää tuntejakin kerrallaan.  Leikki-ikäisen päähän kuuluu aina myös lakki, joka lipallisena suojaa myös kasvojen ihoa.

Väljät ja ohuet puuvillaiset vaatteet suojaavat ihoa hyvin palamiselta. Paljaana olevat ihoalueet voi isommalla lapsella suojata lapsille tarkoitetulla aurinkovoiteella, joka sisältää mieluiten ns.fysikaalisen suojan  (esim. sinkkioksidi) kemiallisen suojan sijasta. Tällaisessa rasvassa ei ole yhtä paljoa ihoa läpäiseviä kemikaaleja kuin aikuisille tarkoitetuissa voiteissa. Suojakerroin pitää valita riittävän korkeaksi, Suomenkin kesässä suojakerroin 20-25 on tarpeen ja etelään matkustettaessa kannattaa valita vielä selvästi korkeampi suoja.

Myös silmät kaipaavat suojaa kirkkaalta kesäauringolta. Lapsen silmä on herkempi auringon uv-säteilylle kuin aikuisen ja toistuva altistuminen lapsuudessa saattaa nopeuttaa esim. harmaakaihin tai silmäpohjan ikärappeuman kehittymistä aikuisiällä (Lähde: Hyksin silmätautienopin professori Tero Kivelä).

Osittain lippalakit yms. toimivat silmienkin suojana, mutta hyvä on hankkia lapselle myös kunnolliset aurinkolasit.  Aurinkolasien tulee olla polarisoidut ja suodattaa UV-säteily sataprosenttisesti, eli linssien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota lapselle aurinkolaseja hankkiessa. Markkinoilta ostetuissa muutaman euron laseissa on mitä todennäköisimmin vain tummat linssit, mutta ei lainkaan UV-suodatusta.

Kirjoittanut: Mirka Kallio, terveydenhoitaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tervetuloa keskiviikkona 16.9.2020 klo 11-13 chattiin juttelemaan Pienperheyhdistyksen syksyn toiminnasta

Tervetuloa keskiviikkona 16.9.2020 klo 11-13 chattiin juttelemaan Pienperheyhdistyksen syksyn toiminnasta: ...

Virtuaaliset iltateet torstaisin 17.9.2020 alkaen

Virtuaaliset iltateet torstaisin Haluaisitko juoda kupin teetä omalla kotisohvallasi ja puhua muiden vanhempien kanssa saatuasi pienet lapset...

Yksin vanhempana - jäätelöä ja ystäviä yhden vanhemman perheistä

Tervetuloa jäätelölle yksinhuoltaja/ eronnut vanhempi/ vuoroviikkovanhempi lauantaina 12.9.2020 Tikkurilan Åvikin leikkipuistoon klo 10-11:30! ...