Siirry sisältöön

Sinkkuuden myytti: "Sinun täytyy olla vaikeasti tavoiteltava."

23.01.2019 klo 13:57 - Tuottanut Väestöliitto
Parisuhdetutkimukset osoittavat, että kumppaniehdokkaan viehättävyys muodostuu kahdesta osasta: 1) hänen fyysisestä viehätysvoimastaan sekä 2) siitä, millä todennäköisyydellä hän on kiinnostunut meistä. Ihminen lähestyy siis todennäköisemmin sellaista kumppaniehdokasta, joka tarjoaa hyväksyntää, kuin sellaista, joka käyttäytyy torjuvasti.

Koska olemme taipuvaisia pitämään niistä, jotka pitävät meistä, vaikeasti tavoiteltavuus ei johda haluttuun lopputuloksen. Sen sijaan valikoiva vaikeasti tavoiteltavuus toimii: ole vaikeasti tavoiteltava kaikille muille paitsi sille, josta olet kiinnostunut.

Vaikeasti tavoiteltavan sinkun ihanteeseen liittyy monia sukupuoleen sidottuja käsityksiä: miehet haluavat metsästää. Naiset haluavat rentun. Miehen tulee tehdä aloite ja maksaa lasku. Naisen ei saa laittaa viestiä heti treffien jälkeen – ja jos kysyt suhteen tulevaisuudesta, se merkitsee sitä, että suhteella ei ole tulevaisuutta. Tärkeimpänä kaikista: sinkun tulee varoa kertomasta liian nopeasti, että hän pitää jostakusta.

Aikuisrakkauden teorian näkökulmasta tällainen käyttäytymistyyli on turvatonta, välttelevää tapaa olla suhteessa toisiin ihmisiin. Välttelevä tyyli on lisääntynyt. Tutkimusten mukaan rakkauden ja kiintymyksen osoittaminen johtaa kuitenkin todennäköisemmin kestävään parisuhteeseen, kuin vetäytyvä tyyli.

Taustalla hylätyksi tulemisen pelko

Väitän, että vaatimus olla vaikeasti tavoiteltava kertoo pelosta tulla hylätyksi. Jos kontrolloimme omaa käytöstämme, uskomme, että hylätyksi tulemisen riski pienenee. Rakkaudessa tämä pelko on kuitenkin aina jollain tasolla läsnä, sillä rakkaudelle antautuminen on oman haavoittuvuuden kohtaamista.

Vaikeasti tavoiteltavan, toisista riippumattoman ihmisen ihanteeseen sisältyy karu viesti: sinun täytyy piilottaa tunteesi ja esittää jotain muuta, kuin olet. Sillä jos toiset ihmiset näkevät, kuka todella olet ja mitä todella tunnet, he jättävät sinut. Sen sijaan arvostava suhtautuminen omaan itseen kannustaa meitä luottamaan siihen, että kelpaamme sellaisina, kuin olemme. On raskasta olla varpaillaan ja pelätä, että ei ole hyväksytty.

Voitko siis pitkittää tapailua välttämällä todellisten tunteidesi ja ajatustesi osoittamista? Ehkä voit. Mutta miksi haluaisit? Jokainen ihminen ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi kokonaisena, omana itsenään.

Entä, miltä sinusta tuntuisi, jos joku pyytäisi sinua treffeille ja kertoisi pitävänsä sinusta? Luulen, että siinä jäisivät kissa-hiiri-leikit toiselle sijalle.

Kirjoittaja: Elina Nurminen, psykologi, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa

Lähteet:

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.

Shanteau, J. & Nagy, G. F. (1979) Probability of acceptance in dating choice. Journal of Personality and Social Psychology, 37(4), 522–533.

Walster, E.; Walster, G. W.; Piliavin, J. & Schmidt, L. (1973) “Playing hard to get”: Understanding an elusive phenomenon. Journal of Personality & Social Psychology, 26(1), 113–121.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Liian kontrolloiva kumppani? Nämä ovat digitaalisen väkivallan varoitusmerkit

Kumppanin kontrollointi on yksi parisuhdeväkivallan muoto. Teknologian kehitys ja sosiaalinen media ovat muuttaneet väkivallan ja kontrolloinnin...

Vainoaminen teknologian välityksellä – tunnistatko vaaranpaikat?

Vainoamisella tarkoitetaan jatkuvaa ei-toivottua yhteydenottamista, uhkailua, seuraamista, tarkkailua tai vastaavaa häirintää, joka aiheuttaa...

Ryhmächat: Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...