Siirry sisältöön

Seksuaalisuus raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

31.01.2019 klo 15:34 - Kirjoittanut Tarja Santalahti , kliininen seksologi , Väestöliitto
Raskauden aikaiseen seksiin ja seksuaalisuuteen vaikuttaa se, missä vaiheessa raskaus on. Huonovointisuus ja kehon muutokset heikentävät halukkuutta erityisesti rakauden alku- ja loppuvaiheessa. Raskaus voi aiheuttaa myös pelkoja, jotka vaikuttavat seksielämään. Myös synnytys ja sen jälkeinen vauvaelämä vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksielämään. On normaalia, että synnytyksen jälkeen seksi jää hetkeksi. Seksiä ei kuitenkaan kannata jättää liian pitkäksi aikaa.

Seksuaalinen halukkuus vaihtelee raskauden eri vaiheissa

Raskauden aikaiseen seksiin ja seksuaalisuuteen vaikuttaa se, missä vaiheessa raskaus on. Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella kiinnostus seksiin saattaa vähentyä, koska nainen voi olla väsynyt, huonovointinen tai itkuherkkä. Raskaus aiheuttaa myös rintojen aristusta, jonka vuoksi niiden hyväily voi sattua. Myös hiivatulehduksia voi olla ja yhdyntä saattaa aiheuttaa silloin kirvelyä ja kipua.

Raskauden keskimmäisellä kolmanneksella seksuaalinen halukkuus ja nautinto yleensä kasvavat. Varsinkin miehet kertovat usein, että seksi oli tässä vaiheessa erityisen hyvää. Molemmat ovat jo tässä vaiheessa tottuneet ajatukseen vauvan tulosta eikä pahoinvointikaan enää vaivaa. Suhde kumppaniin tuntuu tässä vaiheessa erityisen läheiseltä ja intiimiltä.

Viimeinen raskauden kolmannes on taas aikaa, jolloin seksuaalinen halukkuus voi laskea. Iso vatsa voi tuntua olevan tiellä, ja nainen saattaa tuntea olonsa kömpelöksi. Tämän ei kuitenkaan tarvitse haitata seksielämää. Tässä vaiheessa voi ottaa mielikuvituksen ja luovuuden avuksi! Uusien paikkojen ja asentojen kokeilu voi auttaa, ja opittua voi käyttää jatkossakin.

Mahdollisista peloista kannattaa puhua

Raskaus voi aiheuttaa myös pelkoja, jotka vaikuttavat seksielämään. Miehellä voi olla pelko esimerkiksi siitä, että penis ”tökkii” vauvaa yhdynnän aikana. Onkin tärkeä tietää, että sikiö on hyvin suojattu. Seksi ei voi sitä vahingoittaa.

Jos pelkoja kuitenkin on, niihin auttaa parhaiten tieto. Kannattaa keskustella ennen kaikkea oman kumppanin kanssa, mutta asiasta voi puhua myös neuvolassa.

Vaikka se ei ole kovin tavallista, on mahdollista, että raskauden aikana joudutaan luopumaan yhdynnöistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koko seksielämä pitäisi laittaa tauolle. Kaikki muu rakasteluun kuuluva on edelleen sallittua, vaikka yhdynnät olisivatkin kielletty.

Vauvan syntymän jälkeen seksi usein jää hetkeksi

Myös synnytys ja sen jälkeinen vauvaelämä vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksielämään. Ongelmia voivat aiheuttaa muun muassa fyysiset vaivat. Esimerkiksi limakalvojen kuivuus on yleinen vaiva. Se voi aiheuttaa kipua yhdynnässä, ja siten aiheuttaa jännitystä. Kivusta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, vaan asia voidaan hoitaa lääkärissä.

On luonnollista, että vauvan syntymän jälkeen seksi jää hetkeksi. Uudessa tilanteessa keskitytään vauvaan ja tutustutaan myös kumppaniin uudella tavalla. Seksiä ei kuitenkaan kannata jättää liian pitkäksi aikaa. Puolen vuoden seksittömyys voi aiheuttaa kynnyksen, jonka yli alkaa olla hankala päästä.

Asiasta kannattaa keskustella kumppanin lisäksi neuvolassa, apua voi hakea myös seksuaalineuvonnasta. Jos seksielämän loppumisen taustalla on traumoja, voidaan tarvita myös terapiaa. Molemmilla on aina oikeus kieltäytyä seksistä, kun muistaa kieltäytyä niin, ettei loukkaa ja torju toista.

Kannattaa kuitenkin suhtautua avoimesti toisen kutsuun. Joskus voi antaa hetken viedä mukanaan. On hyvä unohtaa välillä äitiys, isyys, silittämättömät pyykit ja hakkaamattomat halot. Jos miettii liikaa, onko kaikki nyt varmasti hyvin ja haluaako nyt varmasti, menettää paljon hyvin hetkiä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Iltakahvichat kipua sairastavien läheisille: seksuaalisuus

Pitkäkestoinen kipu voi vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin ja heijastua näin myös sairastavan läheisiin, esimerkiksi puolisoon. Läheisille...

Mitä tarkoittaa HLBTIQA+ ?

HLBTIQA+ on suomenkielinen versio englanninkielisestä lyhenteestä LGBTIQA+. Se on kokoava lyhenne seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen...

Millaista on poikien välinen seksi?

Poikien välistä seksiä voi olla monenlaista. Usein puhutaan eniten anaaliyhdynnästä, mutta anaaliyhdyntä on vain yksi seksitapa muiden joukossa...