Siirry sisältöön

Raskausajan väsymys

27.07.2022 klo 10:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Suurin osa odottajista kokee lisääntynyttä levontarvetta tai väsymystä jossain vaiheessa raskautta. On tavallista, että kehon muutokset, kasvava vatsa sekä tuleva elämänmuutos voivat viedä voimia. Riittävälle levolle on tärkeää ottaa aikaa.

Suuri osa odottajista kokee jonkinasteista väsymystä alkuraskauden aikana. Tässä vaiheessa raskautta elimistössä ja mielessä tapahtuu suurilla muutoksia.  Odottajalla on myös ”hormonimyrskyjä”, joihin sopeutuminen verottaa odottajan voimia. Toisille myös pahoinvointi voi tuoda mukanaan väsymystä.

Samoin loppuraskaus ja viimeiset raskausviikot saattavat olla varsin uuvuttavia jo senkin vuoksi, että unenlaatu usein on huonompaa ison vatsan, vauvan liikehdinnän, tiheän virtsaamistarpeen ja erilaisten vaivojen vuoksi.

Monet kokevat toisen raskauskolmanneksen virkeämpänä ajanjaksona, mutta joitakin väsymys vaivaa lähes koko raskausajan.

Väsymysoire kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa jos:

  • Heräät aamuisin täysin uupuneena. Syynä voi olla heräilyt yöllä, eikä uni ole tehnyt silloin tehtäväänsä.
  • Sinulla on lisääntynyttä ja ääneltään voimistunutta kuorsaamista sekä hengityskatkoksia. Oire voi olla merkki uniapneasta, joka voi vaikuttaa myös sikiön kasvuun ja hapensaantiin.
  • Kova väsymys iskee kesken päivän. Silloin voi olla syytä sulkea pois kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutosanemia. Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että anemia voidaan selvittää verikokeella.
  • Sinulla on toistuvasti vaikeuksia nukahtaa tai heräät aamutunneilla, etkä pääse enää uneen. Kyseessä voi tuolloin olla liiallisen stressin aiheuttama oire. Runsas stressihormoni määrä saa hermostosi ylivireäksi.
  • Sinulle tulee voimakas väsymys syötyäsi hiilihydraattipitoisen aterian.  Se voi olla merkki raskausdiabeteksesta.
  • Olet niin väsynyt, että et selviä työpäivästä.

Odottajan on hyvä pyrkiä lepäämään ja keräämään voimia mahdollisuuksien mukaan. Yöunen tarve voi lisääntyä merkittävästi, ja monet jaksavat päivän rasituksia ottamalla pienet päiväunet esimerkiksi työpäivän jälkeen. Liian pitkiä päiväunia kannattaa kuitenkin välttää, sillä se voi haitata unirytmiä merkittävästi.

Levon lisäksi on tärkeää muistaa huolehtia yleiskunnon ylläpitämisestä säännöllisellä, mielellään päivittäisellä liikunnalla ja ulkoilulla sekä terveellisellä monipuolisella ruokavaliolla. Lyhytkin happihyppely raittiissa ulkoilmassa virkistää ainakin hetkellisesti, parantaa unenlaatua ja vauvakin nauttii siitä.

Väsymyksen helpottamiseksi jotkut turvautuvat herkästi nopeisiin hiilihydraatteihin, kuten makeisiin tai pullaan. Nämä toki virkistävät hetkellisesti, mutta jonkin ajan kuluttua väsymys palaa entistä pahempana. Nopeat hiilihydraatit myös altistavat odottajaa liialliselle painonnousulle, raskausdiabetekselle ja vauvaakin uhkaa turhan suuri painonnousu. Makeiden välipalojen sijasta kannattaa mielellään syödä runsaasti hedelmiä tai marjoja, kasviksia ja täysjyväviljaa sisältäviä välipaloja.

Neuvolasta saatetaan tarjota psykologin tai psykiatrisen sairaanhoitajan tukea stressinhallintaan, jotta odottaja saisi nukuttua paremmin. Tuen tarjoamiseen kannattaa tarttua, sillä kehoa ja mieltä voidaan rauhoittaa monenlaisilla lääkkeettömillä menetelmillä. On sinun ja syntyvän vauvasi etu, että jaksat odotusaikana hyvin.

Julkaistu: 30.10.2018

Päivitetty: 27.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...