Siirry sisältöön

Pitkän iän salaisuus löytyy Japanista

26.05.2020 klo 14:00 - Kirjoittanut Heli Salmenius-Suominen , ravitsemussuunnittelija, ETM , Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Japanilaisten elinajanodote on maailmaan korkeimpia. Heillä on elämäntapoja, jotka ennustavat pitkää ja tervettä ikää.

Japanilaisten elinajanodote on maailman korkeimpia, noin 84 vuotta. Miesten elinajanodote on 81 vuotta ja naisten 87 vuotta. Vertailun vuoksi suomalaisten miesten elinajanodote on 78 vuotta ja naisten 84 vuotta.

Japanilaisten pitkäikäisyyttä tarkasteltaessa esiin nousee terveysihmeeksikin kutsuttu Okinawan saari. Okinawan asukkaiden hyvä terveys ja pitkäikäisyys ovat hämmästyttäneet läntistä maailmaa ja on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena. Saaren väestössä on satavuotiaita väestöpohjaan suhteutettuna enemmän kuin missään muualla kuten tunnetusti vanhoiksi elävien saarilla ja valtioissa: Andorrassa, Sardinialla, Costa Ricassa tai muualla Japanissa. Mielenkiintoinen havainto on ollut se, että okinawalaiset eivät juurikaan sairasta suomalaisillekin tuttuja kansantauteja: sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, syöpiä tai masennusta.

Terveyttä elämäntavoista

Geeniperimä selittää pitkäikäisyydestä vain pienen osan. On esimerkiksi huomattu, että siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin muuttaneiden japanilaisten elinajanodote lyheni keskivertoamerikkalaisen tasolle. Pitkäikäisyydelle voidaan hakea selitystä elämäntavoista: okinawalaisten ruokavaliosta, liikuntatottumuksista ja sosiaalisesta kulttuurista.

Perinteiseen ruokavalioon kuuluu paljon kalaa ja muita meren eläviä, soijaa, merilevää, vihanneksia, hedelmiä ja vihreää teetä. Ruokavalio sisältää siis runsaasti hyviä rasvahappoja, vitamiineja, antioksidantteja, ravintokuituja ja hyvälaatuista proteiinia. Okinawalaisten ruokafilosofiaan kuuluu syödä vain 80-prosenttisesti täyteen, eli annoskoot ovat maltillisia. Kohtuusyöminen on ollut kulttuurissa perinteinen hyve.

Ruokavalion lisäksi saarelaiset liikkuvat paljon. Monella on oma puutarhapalsta, jossa puuhastellaan aktiivisesti. Lisäksi välimatkoja liikutaan pyöräillen. Puistoissa saattaa nähdä myös ikäihmisiä harrastamassa porukalla taijia, perinteistä kiinalaista liikuntamuotoa.

Saaren kulttuuri ja siihen liittyvät perinteiset tavat ovat todella yhteisöllisiä. Naapurit, ystävät ja perhe auttavat sekä tukevat toisiaan ja ihmiset ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa esimerkiksi yhteisten harrastusten kautta. Ihmiset muodostavat keskenään tiiviin tukiverkoston.

Elä kuin japanilainen

  • Nauti usein kalaa, vähintään 2-3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen.
  • Syö vähintään 5-6 kourallista kasviksia päivässä. Suomalaiset marjat ovat vitamiinipommeja ja sisältävät runsaasti antioksidantteja.
  • Keskity syödessäsi syömiseen, älä tee samalla muuta. Kata pöytä kauniisti ja syödessä maistele rauhassa ruuan eri makuja. Tunnustele milloin olo tuntuu kylläiseltä.
  • Mahdollisuuksien mukaan liiku monipuolisesti ja säännöllisesti: kävele, pyöräile, hiihdä ja vahvista lihasvoimaa. Suomessa pääsee helposti nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta liikkuen.
  • Pysy sosiaalisesti aktiivisena. Uusia tuttavuuksia ja mielekästä tekemistä voi löytää harrastuksista, kursseilta, erilaisista yhdistyksistä ja eläkeläiskerhoista.

Lähteet:

Hyyppä, M. Okinawan terveysihme. Duodecim Terveyskirjasto 2019.

Tilastokeskus 2019.

Testit

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koskettaako syöpä sinua tai läheistäsi? Tai mietityttääkö syöpään sairastumisen mahdollisuus sinua?

Tervetuloa keskustelemaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan kanssa. Pohditaan yhdessä tilannettasi ja miten Syöpäyhdistys voisi...

Vertais- chat kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville 17.5. klo. 18- 19.30

Lämpimästi tervetuloa juttelemaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tänään meillä on aiheena vaihtoehtoiset hoitomuodot. Voit tulla chattiin...

Sjögrenliitto reumahoitajan ryhmächat 17.5. klo 18

Tule mukaan keskustelemaan Sjögrenliiton ryhmächattiin, jossa reumahoitaja vastaa kysymyksiin ja voit keskustella toisten Sjögrenin syndroomaa...