BETA Siirry sisältöön

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Kumppanuus

Julkaistu 15.01.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä parisuhteeseen kiinnitetään usein vähemmän huomiota ja sille jää muutenkin vähemmän aikaa. Kuinka tärkeää parisuhteen hyvinvointi sitten on?

Voit tarkastella elämääsi jakamalla sen neljään osa-alueeseen, jotka ovat kuin neljä pöydänjalkaa:

Hyvä parisuhde on tärkeä voimavara ja hyvinvoinnin lähde. Pikkulapsivaiheessa suhde voi olla koetuksella. Usein on vaikea löytää yhteistä aikaa kumppanin kanssa. Parisuhteen hoitamiseen kannattaa varata oma aikansa, mutta sitä voi hoitaa arkipäivän keskelläkin pienillä teoilla. Parisuhde on asenneasia. Kerro kumppanillesi päivittäin hyviä asioita, mitä hänessä arvostat ja ihailet. Ilmaise myös omat toiveesi ja tarpeesi selkeästi. Tee asioita, jotka ilahduttavat kumppania. Yritä selvittää ristiriidat rakentavasti.

Pohdi seuraavia asioita:

  • Miten parisuhteessasi toteutuu ystävyys ja tasa-arvoisuus?
  • Oletko erityisellä tavalla merkittävä kumppanillesi?
  • Kuinka tyytyväiseksi koet parisuhteesi?
  • Toteutuuko Seksuaalisuus parisuhteessasi sinua tyydyttävällä tavalla?
  • Mikä on elämässäsi tällä hetkellä erityisen hyvää?

Yritä huolehtia siitä, että kaikki neljä pöydänjalkaa ovat vahvoja elämässäsi. Silloin pöytälevy on suorassa ja tukevana paikallaan, eivätkä kriisitilanteet saa pöytää horjumaan. Edes yhden jalan katkeaminen ei ole katastrofi, vaan muut vahvat jalat kannattavat pöytää.

Katso myös:

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

"Lomat uusperheissä" Teemachat

Lomien järjestely mietityttää usein uusperheissä. Lasten loma-ajat, biovanhemman tekemät oletukset, bonusvanhemman tarpeet, omat aikataulut ja...

Mitä on kannustava kasvatus?

Luennolla keskustellaan siitä, mitä kuuluu kannustavaan ja myönteiseen kasvatukseen. Mikä on esimerkiksi vanhemman oman kasvuhistorian merkitys ja...

Kehu kaveria -vanhempienvertaisryhmän kannustava päätös

Oli mukavaa, että pääsit tänään ryhmään. Toivottavasti sinulla oli mukavaa.