Siirry sisältöön

Perätilasynnytys

30.10.2018 klo 18:19 - Tuottanut Väestöliitto
Noin 4 % täysiaikaisista sikiöistä on perätarjonnassa. Koska sikiön tarjonnan vaihtelu on yleistä 36. raskausviikolle asti, ennenaikaisissa synnytyksissä sikiön perätila on vielä paljon yleisempi. Perätarjontasynnytys on aina suunniteltava etukäteen, sillä syntyvän lapsen riskit ovat suuremmat kuin normaalitarjontaisessa synnytyksessä.

Perätarjonnan toteaminen

Sikiön tarjonta tutkitaan neuvolassa. Äitiysneuvola ohjaa havaitut tai epäillyt perätarjontatapaukset äitiyspoliklinikalle 35. raskausviikon täytyttyä.

Ulkokäännös

Lapsen ollessa perätilassa pyritään tekemään ulkokäännös eli sikiön kääntäminen tavanomaiseen asentoonsa (pää alaspäin) raskausviikolla 36. Sen jälkeen sikiön kääntyminen itsestään alkaa olla harvinaista, ja myös ulkokäännöksen edellytykset huononevat. Ulkokäännös voi kuitenkin onnistua täysiaikaisenakin. Aina ulkokäännös ei onnistu. Epäedullisia tekijöitä käännöksen onnistumiselle ovat ensisynnyttäjyys, äidin lihavuus, niukka lapsiveden määrä, etuseinäistukka, supistusherkkä kohtu ja sikiön tarjoutuvan osan kiinnittyminen lantioon.

Alatiesynnytyksen arviointi

Jos ulkokäännös ei onnistu, arvioidaan perätarjonnan alatiesynnytyksen mahdollisuus. Synnyttäjän lantio kuvataan magneettitutkimuksella ja myös vastaanotolla arvioidaan lantion tilavuus. Lapsen paino ja tarjonta arvioidaan kaikututkimuksella. Synnytyssairaalan henkilökunnan on oltava kokenutta. Synnytys hoidetaan normaalisti, äidin ja sikiön vointia seurataan. Perätilasynnytyksen annetaan edetä mahdollisimman spontaanisti ponnistusvaiheeseen saakka. Äidin on oltava yhteistyökykyinen, koska äiti ponnistaa lapsen ulos kunnes lapsen lapaluut näkyvät. Tämän jälkeen lääkäri auttaa hartiat ja pään ulos erityisottein.

Keisarileikkaus

Jos alatiesynnytyksen edellytyksiä ei ole, tehdään keisarinleikkaus noin 1 viikko ennen laskettua aikaa.

Kirjoittanut: Aila Tiitinen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Lääkärikirja Duodecim

Käytettyjä lähteitä
Uotila J, Tuimala R. Synnytysoperaatiot. Kirjassa Ylikorkala O, Tapanainen JA (toim) Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s 468–471.

Aihealueet:  Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Kasvatatko monikielistä lasta? Onko joku perheenjäsenistä muuttanut Suomeen? Haluatko keskustella erilaisista taustoistanne tai lastenkasvatuksesta...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...