Siirry sisältöön

Parisuhde on mahdollisuus kasvuun

05.02.2019 klo 13:29 - Kirjoittanut Anna Salmi , psykologi , Väestöliitto
Kumppaniin sitoutuminen ja parisuhteeseen asettuminen vaativat pitkän ja hankalan kehityskaaren. Parisuhteeseen kuuluu ihanaa sulautumista rakastettuun, mutta samalla myös kipeää tahtojen taistelua.

Sinä olet vastaus kaikkiin kysymyksiini!

Parisuhteen alussa parin tunneyhteys on hyvä. Ensimmäisessä vaiheessa kumppanit ajattelevat olevansa toinen toisilleen välttämättömät. Ajatus kuuluu näin: sinä olet vastaus kaikkiin kysymyksiini. Kumppanit ovat suhteen alussa hyvin tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja kuuntelevat tarkalla korvalla toistensa tarpeita ja toiveita. Tämä on kuin äidin tai isän herkkyyttä pienokaistaan kohtaan. Tähän herkkään tilaan vaikuttavat biologia, rakkaushormonit, ihannointi, huomion kiinnittäminen toisen samanlaisuuteen (ei eroavaisuuksiin) sekä konfliktien välttäminen. Alkava parisuhde tuntuu taivaalliselta.

Sinä olet ongelma!

Ongelmat tulevat parisuhteen kakkosvaiheessa, jossa kumppanit ajattelevat toisistaan, että sinä et ollutkaan ratkaisu – sinä olet itseasiassa ongelma. Rakkaushormonien määrä kehossa on vähentynyt ja huomion keskittyminen puolisoon vähenee. Vähitellen alkaa tulla esiin tarve olla yksilöllinen eikä niinkään kaikessa samanlainen kuin rakastettu. Tämä aiheuttaa erimielisyyksiä parin välille: ”Sinä olet hankala ja ajattelet eri tavalla kuin minä”. Yhteys rakastettuun heikkenee ja pari alkaa tuntea yllättävää turvattomuutta.

Sinä olet mahdollisuus!

Erimielisyys ja konfliktit ovat kuitenkin mahdollisuus tutustua puolisoon ja itseesi paremmin. Ihminen tulee näkyväksi tahtoessaan ja ilmaistessaan omia toiveitaan. Psykologi Keijo Markovan sanoin parisuhteen kolmas vaihe kuuluu näin: sinä olet mahdollisuus.

Parisuhteen kehittyessä kumppanit voivat tarjota toisilleen mahdollisuuden tutustua itseensä uudella tavalla. Parisuhde nostaa esiin itse kunkin sisäiset ongelmat, mutta samalla parisuhde antaa mahdollisuuden käsitellä ne uudestaan, puhua niistä ja saada puolison ymmärrys osakseen. Ihmisen taustasta löytyy hänen kaikkein varhaisin pettymyksensä ja kipunsa. Kehittyvä, syvenevä parisuhde antaa mahdollisuuden jakaa nämä muistot ja kokemukset luotettavan kumppanin kanssa. Rakastetulle, johon voi luottaa, voi puhua haavoittuvuudestaan, herkkyydestään ja todellisista ajatuksistaan.

Parisuhde syvenee jakamisesta

Parisuhde herkistää. Vaikeat tunteet nousevat pintaan. Silloin voi kieltää pulmansa ja yrittää pitää hankalat tunteet loitolla vaikkapa narsismin avulla. Toinen vaihtoehto on mennä yhdessä rakastetun kanssa vaikeita tunteita päin ja oivaltaa jotakin uutta. Tässä parisuhteen vaiheessa voit kysyä itseltäsi, voisiko kumppanisi tukea sinua tutkimusmatkallasi omaan itseesi? Voisiko rakkaasi olla ratkaisun löytäjä kanssasi? Ja tekisitkö itse saman hänen puolestaan?

Jotta rakkaus voi syventyä, kumpikin puoliso tarvitsee hyväksyvän kokemuksen itsestään kokonaisena ihmisenä, hyvinä ja huonoina päivinä. Rakastava ja hyväksyvä suhtautuminen itseä kohtaan tekee mahdolliseksi aidon rakkauden myös toiseen ihmiseen.

Psykologi Keijo Markovaa (työskennellyt aiemmin Väestöliitossa) on haastatellut psykologi Anna Salmi.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Nuorten ja nuorten aikuisten suhde-ja deittailuongelmien tuki Väestöliitosta

Ongelmia parisuhteessa? Entä deittailussa? Sinä alle 29-vuotias, Väestöliiton asiantuntija on tukenasi.

Parisuhdeaiheinen ajanvarauschat

Tervetuloa keskustelemaan Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan kanssa kahdenkeskiseen ajanvarauschattiin 45 minuutin ajaksi parisuhteen...