Siirry sisältöön

Osittaisimetys: Mitä, miten, milloin?

22.07.2022 klo 11:37 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Osittaisimetykseksi kutsutaan tilannetta, jossa vauva saa äidinmaidon lisäksi muutakin ravintoa, joko äidinmaidonkorviketta tai kiinteitä ruokia. Osittaisimetys on imetystä ja arvokasta sekä vauvalle että äidille.

Osittaisimetys voi olla joko helppoa tai vaikeaa lähtökohdista riippuen. Mitä pienempi vauva, sitä enemmän osittain imettäminen voi aiheuttaa huolia.  Paljonko korviketta tarvitaan? Mitä tehdä jos rinta ei kelpaa vauvalle? Milloin imetys ja milloin pulloruokinta, entä miten maidon muodostuminen pysyy yllä? Jousto ja monipuolisuus palkitsevat sitten, kun osittaisimetys vakiintuu, rutiinit löytyvät ja vauva-arki rullaa.

Vauvalle lisämaitoa – miten käy imetyksen?

Lisämaidon määrä riippuu pitkälti vauvan painonkehityksestä. Imetysvaikeudet on tärkeää arvioida yksilöllisesti, tehdä imetystä koskeva suunnitelma ja asettaa sille tavoite. Tavoite voi olla lisämaidon vähentäminen, sen määrän vakiintuminen tai imetyksen vähittäinen lopetus lähiviikkoina. Lisämaidon määrää voi vähentää vain silloin, kun samalla on varmaa, että imetys on tehostunut ja vauva saa enemmän ravintoa rinnasta.

Monille äideillä osittaisimetys on ollut rankka kokemus. Heille pikkuvauva-aika on pahimmillaan ollut yhtä imetystä, imetyskerran jälkeistä lisämaidon antamista, rintojen pumppaamista maitomäärän kasvattamiseksi ja lopuksi välinehuoltoa, kun pumppu ja pullot on pestävä ja keitettävä. Jos kaiken päälle lisää vielä syyllisyydentunteen imetyksen epäonnistumisesta, ajatus ruljanssin jatkamisesta voi olla kestämätön. Kukaan ei voi eikä jaksa tehdä kaikkea. Armollisuus itseä kohtaan on tärkeä muistaa.

Osittaisimetystä käytännössä

Äitejä neuvotaan usein imettämään ensin 15 minuuttia per rinta ja sen jälkeen antamaan lisämaitoa pullosta niin paljon kuin vauva vain huolii, jos vauva vaikuttaa vielä nälkäiseltä. Tämä järkevältä kuulostava neuvo voi viedä imetyksen ojasta allikkoon, jos lapsi alkaa yhdistämään kylläisyyden tunteen pullosta syömiseen. Imetyksen ja pulloruokinnan voi yhdistää niin, että pieni määrä lisämaitoa annetaan vauvalle ennen imetystä. Näin vauva jaksaa paremmin imeä hitaammin heruvaa rintaa. Vauva oppii yhdistämään hyvän olon ja kylläisyyden tunteen rinnan imemiseen. Äiditkin hyötyvät tästä tavasta, sillä vauvan näkeminen tyytyväisenä rinnalla motivoi ja palkitsee.

Sopiva lisämaidon määrä pitää jokaisen vauvan kohdalla löytää varovaisen yrityksen ja erehdyksen kautta. Jos käy niin, että vauva nukahtaa ennen rinnalle pääsyä tai ei ota rintaa pullon jälkeen, voi lisämaidon määrää vähentää 15 millilitraa. Jos vauva on niin nälkäinen, että hänen pitää vielä rinnan imemisen jälkeenkin saada pulloa, lisämaidon määrää voi lisätä 15 millilitralla seuraavalla syötöllä. Kun vauva saa ikää lisää, voidaan lisämaitoa korvata kiinteällä imetyksen säilyessä ennallaan.

Tuttipullolle vaihtoehtoja

Osittaisimetyksen lisämaidon voi antaa muullakin välineellä kuin pullolla. Alle 20 ml:n  lisämaitosatsin voi antaa neulattomalla lääkeruiskulla, samalla kun vauva imee tuttia tai ruokkijan sormea. Pieniä tilkkoja voi antaa myös lusikalla. Muita vaihtoehtoisia tapoja ovat mukista hörpyttämäminen ja imetysapulaite.

Lähde: Pullonpyörittäjien opas, Väestöliitto

Julkaistu 16.8.2018

Päivitetty 22.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...