Siirry sisältöön

Onko kotiäidin arki yksinäistä?

16.08.2018 klo 10:50 - Tuottanut Väestöliitto
Kotona lapsiaan hoitava äiti kokee usein tekevänsä tärkeää työtä ja viihtyvänsä hyvin tehtävässään. Jos lapsia on enemmän kuin yksi, voi päivän ohjelma tuntua hyvin haastavalta. Paljon ei jää ylimääräisiä hetkiä itselle, saati sille, että voisi tutustua muihin aikuisiin tai tavata ystäviä. Jotkut ovat siinä onnellisessa asemassa, että lähellä asuu tuttavia, jotka ovat samassa elämänvaiheessa. Kyläilyt ja yhteiset ulkoilut onnistuvat vaivatta. Jotkut ovat ehkä juuri muuttaneet, eivätkä tunne ketään lähialueella asuvaa. Oman arkipäivän sosiaalisen verkoston luominen on aloitettava tyhjästä.

Kotiäidin ei aina ole helppoa luoda uusia ihmissuhteita. Kahden vilkkaan pojan äiti kertoi yksinäisyydestään: Hän oli mennyt lasten kanssa leikkipuistoon ja perhekerhoon. Hänelle ei kuitenkaan jäänyt aikaa eikä voimia tutustua muihin äiteihin juostessaan omien lastensa perässä. Joskus omien lasten käytös saa äidin tuntemaan itsensä vaivautuneeksi ja huonoksi kasvattajaksi toisten silmissä. Ujo tai hiljainen äiti jää helposti syrjään erilaisissa sosiaalisissa tapahtumissa. Usein kerhoissa ja muskareissa on jo muodostunut äitien tiivis verkosto, johon on vaikea päästä mukaan uutena ja outona. Äiti voi tuntea tässä joukossa olonsa entistä yksinäisemmäksi.

Oman kerrostalopihan hiekkalaatikolla tai lähiseudun puistossa voi olla mahdollista tavata juuri se ihminen, vertainen, jonka kanssa voi jakaa omaa arkeaan ja kokea ystävyyttä. Monet pitkäaikaiset ihmissuhteet saavat alkunsa tällaisesta satunnaisesta kohtaamisesta. Lähinaapurin äidin voi tavata vaikka kauppamatkalla ja tästä tapaamisesta voi alkaa ystävyys ja yhteistyö. Äidit voivat vuorotellen hoitaa toistensa pienokaisia vaikkapa hammaslääkärikäynnin aikana. Aina ei tarvita edes kovin suurta aloitteellisuutta suhteen luomisessa. Rohkaiseva katse ja hymy voi toiselle olla merkki siitä, että tuolle voin puhua.

Yksinäisyys parisuhteessa

Kotiäidin perusarki on kuitenkin usein yksinäistä puurtamista. Jos lapsi valvottaa öisin, voi päivä kulua kuin sumussa, jolloin pelkkä perusrutiinien hoito vie kaiken energian. Joskus edes kumppani ei tuo parannusta tilanteeseen, vaan töistä kotiin tulee vain yksi suu lisää ruokittavaksi. Kumppani saattaa vetäytyä omiin harrastuksiinsa rentoutumaan raskaan työpäivän jälkeen. Monet kuitenkin ajattelevat, että parisuhteessa elävillähän on aina toisensa. Joillekin yksinäisyys tiivistyy juuri siihen, että toinen on samassa kodissa, mutta ei henkisesti läsnä.

Nalkutuksella ja jankutuksella tilanne kotona ei parane. Kumppani syyllistyy tai ärsyyntyy ja vetäytyy vielä enemmän vastuusta. Yksi tärkeä tehtävä on miettiä, miten itse tekee mahdolliseksi epätyydyttävän tilanteen jatkumisen. Huomaamatta saatamme pukeutua marttyyrin viittaan ja olla se, joka aina uhrautuu ja antaa periksi. Tämä ei kuitenkaan palvele kenenkään etuja. Miten minun on mahdollista tuoda omat tarpeeni tiettäväksi kumppanille rakentavalla tavalla? Mitä voin tehdä oman hyvinvointini edistämiseksi? On tärkeää pysähtyä kuuntelemaan itseään ja sitä, millainen oikeasti haluaa olla.

Oman näköinen elämä

Vaikka arki saattaakin tuntua joskus ankealta ja elämän huolet painavat alas, on hyvä pysähtyä miettimään, miten elämästä voi tehdä omansa näköisen. Jos kaipaa seuraa, mistä sitä voi löytää? Jos kaipaa kumppanin tukea, miten tarpeensa voi ilmaista? Jos kaipaa omaa aikaa, miten sitä voi järjestää? Kaikkiin asioihin emme voi elämässämme vaikuttaa, mutta auttaa jo paljon, jos muuttaa sen, mikä on muutettavissa. Joskus siihen riittää pieni askel uuteen suuntaan.

Kirjoittanut: Anja Saloheimo, pari-ja seksuaaliterapeutti, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa ja vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa ja vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa ja vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...