Siirry sisältöön

Naisparit ovat hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa

01.02.2019 klo 11:21 - Tuottanut Väestöliitto
Minkä arvion antaisit parisuhteenne tilalle nykyään, jos arviointiasteikkona olisi 0–10? Kyselytutkimuksessamme suomalaisista sateenkaariperheiden vanhemmista reilusti yli puolet valitsi arvosanan 9 tai 10, mikä ilmaisee erittäin tyytyväistä. Lähes kaikki muutkin sateenkaariperheiden vanhemmat olivat melko tyytyväisiä parisuhteeseensa, eikä kukaan ollut suhteeseensa tyytymätön.

Olin hämmästynyt tuloksista. En sen vuoksi, että olisin epäillyt nais- ja miesparien mahdollisuutta olla onnellisia, vaan siksi, että luvut olivat korkeampia verratessani niitä heteroseksuaalisten suhteiden tuntemukseeni. Väestöliiton tutkija Osmo Kontulan tutkimusraportti antoi tukea omille käsityksilleni: keskimäärin suomalaiset keski-ikäiset aikuiset ovat vähemmän tyytyväisiä parisuhteeseensa kuin tutkimukseemme osallistuneet kouluikäisten sateenkaariperheiden lasten vanhemmat. Vain kolmasosa eri sukupuolta olevista pareista on hyvin onnellisia suhteessaan. Sateenkaariparien joukosta puuttuu se viidesosa pareista, joiden pitäisi keskimäärin olla tyytymättömiä suhteeseensa. Missä ovat tyytymättömät naisparit?

Tyytymättömät naisparit ovat todennäköisesti eronneet

Tutkimukseemme osallistuneista sateenkaariperheiden vanhemmista suurin osa on naisia, ja jopa kaksi kolmasosaa on eronnut lapsensa syntymän jälkeen ainakin kertaalleen. Suurin osa osallistujista on uudessa liitossa, ja Kontulan tutkimusten mukaan nämä suhteet ovat naisilla keskimäärin onnellisempia kuin ensimmäiset liitot. Tuoreissa suhteissa ylipäänsä rakkaus kukoistaa, kun taas pitkissä parisuhteissa on lässähtämisen vaara. Kun pariskuntaa yhteen liimaava seksuaalinen halu liukenee, suhde voi kriisiytyä. Tällöin joko kiinnostutaan jostakusta suhteen ulkopuolisesta henkilöstä ja siirrytään uuteen suhteeseen tai tarvitaan apua vanhan suhteen vahvistamiseksi.

On esitetty, että naisparien keskuudessa eroaminen on hyväksytympää kuin eri sukupuolta olevilla pareilla. Sateenkaariperhe ei muutenkaan näyttäydy kaikille tavallisena perheenä, joten eroamisen ei välttämättä katsota lisäävän ulkopuolisuutta. Joillain ei edes ole tavoitteena elämänpituinen parisuhde, vaan useita onnellisia suhteita peräjälkeen tai vaikka päällekkäin.

Sateenkaari-ihmisille on ollut tähän saakka huonosti tarjolla eroauttamista. Monet tutkimukseemme osallistuneet sateenkaariparit ovat kertoneet, etteivät he haluaisi tai voisi osallistua esimerkiksi kirkon järjestämään parisuhdetoimintaan. Osaksi kyse on voinut olla todellisesta syrjinnän uhasta, osaksi sen tarpeettomasta pelkäämisestä. Sateenkaarijärjestöjen yhteisessä Perhesuhdekeskuksessa on nyt ryhdytty tarjoamaan pari- ja monisuhdepalveluita seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille Helsingissä ja puhelimen välityksellä.

Sukupuoli vaikuttaa parisuhdetyytyväisyyteen ja eroalttiuteen

Naisparit voivat olla sekä hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa että alttiita eroamaan. Edellä esitettyjen syiden lisäksi tämän ristiriidan selittämiseen on yksi ilmeinen selitys: sukupuoli. Tutkimusten mukaan naiset vaativat parisuhteeltaan keskimäärin enemmän laatua kuin miehet. Kaikissa suhdemuodoissa naiset ovat keskimääräistä useammin eroaloitteen tekijöitä kuin miehet. Monissa ulkomaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että naisparit eroavat useammin kuin eri sukupuolta olevat parit, jotka eroavat puolestaan useammin kuin miesparit. Naispari eroaa kenties muita helpommin ihan vain sen takia, että suhteessa on kaksi naista. Jos he ovat tyytyväisiä, he pysyvät yhdessä, mutta jos he eivät ole, he eroavat.

Kirjoittaja: Kia Aarnio, tutkija

Lähteet:

Aarnio, Kia, Kylmä, Jari, Solantaus, Tytti & Rotkirch, Anna (2018). Sateenkaariperheiden vanhemmat. Kokemuksia lasten hyvinvoinnista, perhesuhteista ja tuen saannista. Väestöntutkimuslaitoksen julkaisusarja D 63/2018. Helsinki: Väestöliitto.

Balsam, K. F., Rothblum, E. D. & Wickham, R. E. (2017). Longitudinal predictors of relationship dissolution among same-sex and heterosexual couples. Couple and Family Psychology: Research and Practice, 6(4), 247–257.

Farr, R. H. (2017b). Factors associated with relationship dissolution and post-dissolution adjustment among lesbian adoptive couples. Journal of Lesbian Studies, 21(1), 88–105.

Kontula, Osmo (2016). Lemmen paula. Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena. Perhebarometri 2016, Väestöntutkimuslaitos Katsauksia E50. Helsinki: Väestöliitto.

Perhesuhdekeskus. https://perhesuhdekeskus.fi/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa: Perustetaanko perhe? Milloin?

Yksi vaikeimpia keskusteluja kumppanin kanssa on neuvottelu perheellistymisestä. Moni jättää keskustelun käymättä, koska pelkää painostavansa...

Uusi parisuhdetyyppi: platoniset elämänkumppanit

Miksi pitäisi olla ostamatta unelma-asuntoa, hankkimatta lasta tai toteuttamatta maallemuuttoa vain siksi, että romanttista kumppania ei löydy?...