Siirry sisältöön

Miten vauva oppii istumaan?

27.07.2022 klo 09:30 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Mitä motorisia taitoja vauvan täytyy hallita ennen kuin hän oppii istumaan? Mitä tahtia istumaan oppiminen yleensä etenee ja voiko sitä opettaa?

Keskimäärin vauvat oppivat istumaan ilman tukea noin 7-9 kk välillä, yksilölliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Oppiakseen istumaan vauvan keskushermoston täytyy olla riittävästi kehittynyt. Se luo mahdollisuudet itsenäiseen vartalon hallintaan. Istuessa vauvan vartalon tasapainoreaktiot ovat myös kehittyneet, samoin käsien suojaheijasteet niin, että vauva osaa ottaa käsillään vastaan, jos on kaatumaisillaan.  Kypsymisen ja kasvamisen lisäksi vauvan on hyvä päästä harjoittelemaan ja kokeilemaan vartalonsa hallintaa esimerkiksi lattialla viltin päällä.

Vauvan istumaan oppimista voi edesauttaa, asettamalla vauva vatsalleen viltille. Pikkuhiljaa vauva alkaa harjoitella käsiin tukeutumista ja ylävartalon kohottamista ylös alustasta. Tämän jälkeen vauva alkaa harjoitella konttausasentoon pääsemistä. Nämä kaikki taidot edistävät istumaan oppimista. Vauva oppii yleensä ensin istumaan ja sitten vasta itse istumaan nousemista.

Vauvan istuminen ja istuttaminen ovat eri asioista. Kun vauva istuu, hän hallitsee vartalonsa niin, että pystyy pitämään selkeänsä suorassa ollessaan istuma-asennossa. Kun vauvaa istutetaan, hänen selkänsä on vielä pyöreä ja pysyäkseen istuma-asennossa vauva tarvitsee tukea. Vauvalla ei tällöin ole vielä valmiuksia kannatella vartaloaan selkä suorana. Onkin tärkeää, ettei vauvaa istuteta liian varhain liian pitkiä aikoja.

Vauvaa voi istuttaa esimerkiksi vanhemman sylissä, kun vanhempi tukee vauvan asentoa omalla kehollaan tai käsillään kyljistä riittävästi. Kun vauvan vartalon hallinta kehittyy ja lihasjäntevyys lisääntyy, tukea voi vähentää. Kun vauva osaa nousta istumaan itsekseen, istumista ei tarvitse rajoittaa.

Istumisen opettelussa on hyvä edetä lapsen omaan tahtiin. Jos oman lapsen istumaan oppiminen huolestuttaa, on hyvä ottaa asia puheeksi neuvolassa.

Julkaistu 17.9.2018

Päivitetty 27.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Älä jää yksin...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...