BETA Siirry sisältöön

Miten vauva oppii istumaan?

Julkaistu 17.09.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Mitä motorisia taitoja vauvan täytyy hallita ennen kuin hän alkaa istua? Mitä taitoja vauva pystyy opettelemaan sen jälkeen, kun hän on oppinut istumaan? Mille taidoille istuminen on edellytys? Mitä tahtia istumaan oppiminen yleensä etenee? Mitä vauva osaa minkäkin ikäisenä? Voiko istumaan oppimista avittaa?

Lapsen kehitys etenee yksilöllisesti. Yleistäen voidaan sanoa, että vauva oppii istumaan ilman apuja noin 7-9 kk välillä. Oppiakseen istumaan vauvan keskushermoston täytyy kypsyä, jotta mahdollisuudet itsenäiseen vartalon hallintaan ovat kehittyneet riittävästi. Vauvan vartalon tasapainoreaktiot ovat myös kehittyneet, samoin käsien suojaheijasteet niin, että vauva osaa ottaa käsillään vastaan, jos on kaatumaisillaan.  Kypsymisen ja kasvamisen lisäksi vauvan on hyvä päästä harjoittelemaan vartalonsa hallintaa turvallisesti esimerkiksi lattialla viltin päällä.

Vauvan istumaan oppimista voi auttaa, asettamalla vauva vatsalleen viltille. Pikku hiljaa vauva alkaa harjoitella käsiin tukeutumista ja ylävartalon kohottamista ylös alustasta. Tämän jälkeen vauva alkaa harjoitella konttausasentoon pääsemistä ja konttaamista. Nämä kaikki taidot edistävät istumaan oppimista. Vauva oppii yleensä ensin istumaan ja sitten vasta itse istumaan nousemista.

Mitä vanhemman on otettava huomioon, kun istuttaa itsekin istumassa pysyvää vauvaa? Esim. miten huomioida turvallisuus ja miten kauan vauvaa voi istuttaa? Saako vauvaa istuttaa, vaikka hän ei vielä itse osaa istua?

Vauvan istuminen ja istuttaminen ovat eri asioista. Kun vauva istuu, hän hallitsee vartalonsa niin, että pystyy pitämään selkeänsä suorassa ollessaan istuma-asennossa. Kun vauvaa istutetaan, hänen selkänsä on vielä pyöreä ja pysyäkseen istuma-asennossa vauva tarvitsee tukea. Vauvalla ei ole vielä valmiuksia itsellään hallita vartaloaan selkä suorana.

Vauvaa voi istuttaa esimerkiksi vanhemman sylissä, kun vanhempi tukee vauvan asentoa omalla kehollaan riittävästi. Kun vauvan vartalon hallinta kehittyy ja lihasjäntevyys lisääntyy tukea voi vähentää. Toisinaan vauvaa joutuu istuttamaan esimerkiksi ajon aikana turvakaukalossa. Tällöin vauvan asentoa tukee kaukalon rakenne, mutta vauva ei pääse vaihtamaan asentoaan. Näin pitkillä matkoilla on hyvä pitää välillä taukoa ja irrottaa vauva kaukalosta, ja vaihdella hänen asentoaan ennen matkan jatkumista. Kun vauva osaa nousta istumaan itsekseen, istumista ei tarvitse rajoittaa.

Istumisen opettelussa on hyvä edetä lapsen omaan tahtiin.

Kirjoittanut: Matleena Aitasalo, terveydenhoitaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Hyvinvointi ja terveys - Seksuaalikasvatuksen aihe

Seksuaalisuus on koko elämän mittainen asia. Jo pienellä lapsella on käsitys omasta kehosta, läheisyydestä ja turvallisuudesta. Se on lapsen...

Opeta lapselle turvataitoja

Pienen lapsen turvataidot löytyvät helposti ja usealla kielellä julisteesta ”Turvataidot ja lapsen keho”. Turvataidot ovat jokaisen lapsen...

Miten kerron vaarallisista aikuisista?

Lapsi tarvitsee yksinkertaiset ohjeet ja tiedon, että on olemassa ikäviä juttuja ja mitä silloin pitää tehdä. Lapsi oppii muitakin vaaroja,...