Siirry sisältöön

Miten huoltaa seksielämää parisuhteessa?

29.08.2018 klo 15:29 - Tuottanut Väestöliitto
Miten elämän kaikkien vaatimusten keskellä löytyisi riittävästi tilaa rakentaa yhdessä puitteita ”parisuhderauhalle?” Työasiat, lapset ja harrastukset ryöstävät parilta helposti tilaa olla kahden kesken. Aistilliset nautinnot ja aikuisten lemmenleikit kehittyvät ilmapiirissä, jossa on kiireettömyyttä ja aikaa vain olla, myös ilman paineita rakasteluun. Sopivien olosuhteiden luominen on kuin tallettaisi rahaa kasvamaan korkoa tyytyväisyyden tilille.

Mieltä painavat asiat on hyvä selvittää muualla kuin sängyssä

Ajan ja rauhan saavuttamiseksi arkihuolet on voitava pistää syrjään. Sänky ei välttämättä ole paras paikka ongelmien käsittelyyn, vaivaavat asiat on hyvä selvittää muualla. Huolten ja murheiden aiheuttamat ahdistuksen, jännittyneisyyden ja masennuksen tunteet ovat vastakkaisia tunnetiloja seksuaalisen kiihottumisen ja nauttimisen kanssa. Kokemus on osoittanut, että väsyneenä, pelokkaana tai liian ahdistuneena ei tahdo syttyä eikä saada toistakaan innostumaan. Liian jännittyneenä yrittämisestä tulee taas helposti vain pettymystä ja pahaa mieltä.

Hieronta, hyväilyt, sylikkäin olo, yhteinen rentouttava kylpy tai suihku, yhteinen illallinen, itsestä ja toisesta huolehtiminen sekä fyysisesti että psyykkisesti, voivat auttaa yhteisen intiimiyden luomisessa ja vireyden palaamisessa. Kun päivität sopivin väliajoin tietosi kumppanin elämästä, kokemuksista, tärkeistä tapahtumista sekä huolen ja stressin aiheista, parannat oleellisesti yhteyden saamista häneen. Ole kiinnostunut siitä, mitä toiselle kuuluu, mitä tämä toivoo ja odottaa, mistä hän haaveilee, keitä hän päivittäin tapaa ja niin edelleen.

Varokaa urautunutta suorittavaa seksiä

Entä osaatko itse kertoa puolisollesi omia toiveitasi, tarpeitasi, tunteitasi ja ottaa niille tilaa suhteessa? Ystävällisyys ja arjen hellyys, päivittäiset pienet kiintymyksen ja ihailun osoitukset ovat suhteen suola. Hyvä olisi, jos erityisesti mies pysähtyisi miettimään, onko hänellä taipumusta pitää liiaksi erillään seksuaalisuus ja muu yhdessäolo.

Mitä nautittavampaa seksiä parilla on keskenään, sitä parempi suhteesta kasvaa. Jotkut urautuvat suorittamaan seksiä aina samalla tavalla ja samassa paikassa; kiireesti, ajatellen ”kunhan se olisi pian ohi.” Jotta voisi nauttia rakastelun odottamisesta, kaipuusta ja niiden seurauksena myös tyydytyksestä, kannattaa niille varata aikaa. Kuuntele itseäsi, älä toimi omia tunteitasi vastaan. Yksi pahiten seksuaalista halua heikentäviä asioita on nautinnon teeskentely tai myöntyminen toisen mieliksi, ellei sitten alun nihkeyden jälkeen onnistu innostumaan.

Kirjoittajat: Parisuhteen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu nuorille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu nuorille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista...

Mitä ovat "touhutipat" eli esiliukaste?

Esiliukaste tunnetaan monesti nimellä ”touhutipat”. Kyseessä on nestemäinen aine, jota tulee peniksestä kiihottuessa.