Siirry sisältöön

Mitä vauvalle päälle?

27.07.2022 klo 12:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vauvan pukeminen on taitolaji, jossa vanhemmat kehittyvät vähitellen. Jokainen vauva on yksilö, toisilla on enemmän taipumusta palella tai olla kuumissaan. Vastasyntyneen lämmönsäätelykyky on vasta kehittymässä ja vauvaa totutetaan pikkuhiljaa lämpötilan vaihteluihin.

Paahtavalla hellesäällä, vauva saattaa pärjätä vaippasillaan tai kevyessä kesäasussa. Pieni vauva ei kuitenkaan välttämättä viihdy aivan ilman vaatteita, vaan saattaa tuntea helposti olonsa turvattomaksi. Kesähelteilläkin useimmat pikkuvauvat haluavat kevyen nutun tai bodyn päälleen. Puuvilla tai pellava materiaaleina ovat hengittäviä kesähelteillä. Ulkoillessa on vauvalla syytä pitää päähinettä lämpötilasta huolimatta, se suojaa auringon paahteelta, mutta myös kuivumiselta. Vauvan pää on vielä suuri muuhun kehoon verrattuna ja näin suuri osa nesteestä haihtuu sen kautta.

Talvella kannattaa suosia kerrospukeutumista. Sisällä tarvitaan alusvaatteiden ja potkupuvun lisäksi mahdollisesti villatakki tai sukat, eteenkin jos asunto on kovin viileä. Yli 22 C asteisessa asunnossa ei ylimääräisiä vaatekerroksia yleensä tarvita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aivan pieni vauva ei vielä juuri liiku.  Vauva saattaa tämän johdosta palella aikuista herkemmin. Jos vauvaa pidetään lattialla, kannattaa lattiatason lämpötila varmistaa. Lattialämmitys saattaa herkästi tehdä olosta kuuman tai viileä lattiapinta puolestaan kylmän.

Ulos lähtiessä kannattaa vilkaista lämpömittariin. Pienten vauvojen kanssa kannattaa ulkoilua siirtää, jos pakkasta on yli 10 astetta. On syytä ottaa huomioon myös tuuliolosuhteet, vaikka pakkasta olisi vähemmän. Tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Korkea ilmankosteus voi myös lisätä kylmän tuntemusta.

Ulos talvisäällä vauvalle voi pukea sisävaatteiden päälle villa- tai fleecehaalarin, talvihaalarin ja lopuksi vauvan voi sujauttaa esimerkiksi äitiyspakkauksen makuupussiin. Päähän laitetaan kypärämyssy ja talvilakki. Aivan pienellä vauvalla voi kädet jättää haalarin hihoista vartalon lämpöön, jolloin sormet eivät palele niin herkästi. Isommalla vauvalla ei enää kannata näin tehdä, koska hän haluaa käyttää käsiään tarvittaessa. Silloin vauva tarvitsee kunnon rukkaset tai lapaset säästä riippuen. Lapasten sisään voi viluiselle vauvalle laittaa myös villa- tai merinovillaiset alushanskat. Jalkoihin on hyvä laittaa villasukat sekä töppöset, kenkiä tarvitaan vasta kävelevillä lapsilla.

Ulkoillessa keväisin ja syksyisin, voi sään mukaan vauvalla käyttää kevyttoppahaalaria joka hengittää, mutta pitää vauvan lämpimänä. Lisäksi voi käyttää kevyempiä lapasia käsissä ja töppösiä jaloissa.

Vanhemmat oppivat pian huomaamaan milloin vaatekerroksia on syytä vähentää tai lisätä. Vauva yleensä ilmoittaa itkulla ollessaan kylmissään tai kuumissaan. Vauvan lämpötilaa on hyvä kokeilla niskasta. Jos iho on nihkeänkostea ja kuuman tuntuinen, on vauvalla todennäköisesti liian lämmin. Tuolloin voi avata makuupussia tai vähentää hieman vaatteita. Vastaavasti jos niska tuntuu liian viileälle ja ihon väri on kalvakka on syytä lisätä vaatetusta tai peittoa. Pienen vauvan kädet ovat usein viileät heikosta ääreisverenkierrosta johtuen, käsistä ei siis voi päätellä vauvan lämpötilaa.

On hyvä muistaa, että keskosena, perussairaana tai pienipainoisena syntyneet vauvat saattavat olla erityisen herkkiä lämpötilan vaihteluille. Heidän kohdallaan voi olla syytä olla erityisen tarkkana sopivan vaatetuksen suhteen. Sairaalasta saatuja ohjeita on hyvä noudattaa.

Katso myös video:

Miten vauva puetaan?

Miten vauva riisutaan?

Julkaistu: 19.9.2018

Päivitetty: 27.7.2022

Aihealueet:  Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...