Siirry sisältöön

Mitä rakkauden kieltä puolisosi puhuu?

01.02.2019 klo 12:28 - Tuottanut Väestöliitto
Voidaan sanoa, että on olemassa viisi rakkauden kieltä. Se, mitä rakkauden kieltä puolisosi puhuu, kertoo siitä, minkä hän kokee rakastavaksi eleeksi. Oma rakkauden kielesi puolestaan paljastaa, mitä itse odotat puolisoltasi ja mitä pidät ”selvänä” rakkaudenosoituksena puolisoasi kohtaan.

Pariskunnat puhuvat harvoin samaa rakkauden kieltä. On tavallista, että toimimme tavalla, joka meille merkitsee rakkautta, mutta jonka puolisomme ymmärtää eri tavalla. Hyvä yhteys edellyttää puolison kielen puhumista, jotta rakkauden viesti tavoittaa kohteensa. Sinun on siis astuttava ulos omalta mukavuusalueeltasi. Puolisojen tulee opetella toistensa rakkauden kieli voidakseen kokea parisuhteensa hyväksi. Tämä edellyttää, että kumppanit hyväksyvät toistensa erilaiset määritelmät rakkaudesta.

Lahjat

Ensimmäinen rakkauden kielistä on lahjojen antaminen. Varsinkin miesten on joskus vaikea hyväksyä sitä, että heidän puolisonsa todella mittaa rakkauden kokemusta lahjojen ja ruusujen määrällä. Lahjojen kieltä puhuttaessa on tärkeää, että lahjan saajaa on ajateltu lahjaa valittaessa. Pohjimmiltaan lahja viestii, että kumppani on ollut omassa mielessä. ”Rakastaako hän minua oikeasti, kun hän ei koskaan muista minua ystävänpäivänä?” Joskus yhteinen aika voi olla kallein lahja.

Teot

Toinen rakkauden kieli on teot. Jos puolisosi puhuu tekojen kieltä, hänestä voi tuntua, ettei kumppani rakasta häntä ollenkaan ilman konkreettista apua. Rakkauden osoitus voi olla tiskivuoren raivaaminen tai matkan varaaminen.

Sanat

Kolmas rakkauden kieli on rakastavat sanat, jotka tukevat puolison itsetuntoa ja kokemusta omasta erityisyydestä. Tähän rakkauden kieleen liittyy monia eri murteita: kehut, kannustus, kiitokset ja rakentavat pyynnöt.

Ajankäyttö

Neljäs rakkauden kieli on parisuhteen laatuaika. Puolisosi voi siis etsiä merkkejä rakkaudestasi yhteisestä ajastanne. Voiko hän kokea jakamatonta huomiota, jolloin keskityt vain häneen ja kuuntelet vain häntä, jättäen tabletin tai älypuhelimen syrjään? Rakkauden laatuaikaan kuuluvia murteita ovat laadukkaat keskustelut sekä kiinnostuksen osoittaminen. Kiinnostusta voi osoittaa kysymällä ja varmistamalla, että on ymmärtänyt oikein sen, mitä puoliso on kertonut. Haasteena on, että et vaihda puheenaihetta neuvomalla puolisoasi, kun hän haluaisi tulla kuulluksi.

Kosketus

Viides rakkauden kieli on fyysinen kosketus eli tarve hellyyteen ja herkkään koskettamiseen. Seksuaalinen kosketus ei itsestään selvästi varmista, että mukana on myös hellyyttä.

Pohdi kumppanisi kanssa, mitkä rakkauden kielistä ovat teille luontevia. Mitkä ovat kummallekin ominaiset rakkauden kielet? Miten ne eroavat toisistaan?

Seuraava askel on, että hyväksytte toistenne erilaisuuden. Erilaisuuden hyväksyminen on yksi parisuhteen keskeisistä haasteista. Rakkauden perustana on tunne siitä, että kumppanit välittävät toistensa erilaisista tarpeista ja vastaavat niihin myönteisesti. Kolmanneksi voitkin miettiä, miten puhuisit puolisollesi tänään sellaista rakkauden kieltä, jonka hän ymmärtää.

Kirjoittaja: Elina Nurminen, psykologi, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa

Lähde:

Chapman, Gary D. (2009) The Five Love Languages: The Secret to Love that Lasts. Moody Publishers, Kindle Edition.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Liian kontrolloiva kumppani? Nämä ovat digitaalisen väkivallan varoitusmerkit

Kumppanin kontrollointi on yksi parisuhdeväkivallan muoto. Teknologian kehitys ja sosiaalinen media ovat muuttaneet väkivallan ja kontrolloinnin...

Vainoaminen teknologian välityksellä – tunnistatko vaaranpaikat?

Vainoamisella tarkoitetaan jatkuvaa ei-toivottua yhteydenottamista, uhkailua, seuraamista, tarkkailua tai vastaavaa häirintää, joka aiheuttaa...

Ryhmächat: Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...