Siirry sisältöön

Mitä on rahapeliongelma?

31.05.2022 klo 14:40 - Tuottanut Sininauhaliitto
Ongelmapelaaminen on rahan- tai ajankäytöltään liiallista pelaamista. Se vaikuttaa kielteisesti pelaajaan, hänen läheisiinsä tai muuhun sosiaaliseen ympäristöön. Rahapelaamisen haitat liittyvät usein talouteen, suoriutumiseen opinnoissa tai työelämässä sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Ongelmapelaamista käytetään usein kattokäsitteenä kaikelle eriasteisia haittoja aiheuttavalle pelaamiselle.

Ongelmapelaaminen

  • Vaikuttaa kielteisesti pelaajan ajatuksiin, mielialaan, toimintaan, talouteen ja terveyteen.
  • On joustava käsite ja vaihtelee yksilöittäin. Siksi myös itsensä petkuttaminen on helppoa.
  • Vaikuttaa usein myös läheisten hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.
  • Ajoittuu usein stressaavaan elämän käännekohtaan.
  • Vaihtelee lievistä tai satunnaisista haitoista suuriin ja jatkuviin haittoihin.

Kuinka yleistä peliongelma on?

  • Noin 124 000 suomalaista kärsii rahapeliongelmista.
  • Rahapeliongelma heijastuu usein myös lähipiiriin: yli 700 000 suomalaisella on peliongelmasta kärsivä läheinen.
  • Yleisin rahapeliongelma on 18-34-vuotiailla miehillä, mutta ongelmapelaajia löytyy kaiken ikäisistä ja kaikista sosiaaliryhmistä.
Pelaamista kännykällä

Suurin osa rahapelaajista on niin sanottuja viihdepelaajia

He pelaavat tuloihinsa nähden kohtuudella eikä rahapelaaminen aiheuta haittoja pelaajalle tai tämän lähipiirille. Pelit tarjoavat sopivassa määrin jännitystä, viihdettä ja nautintoa.

Riskipelaaminen on runsasta pelaamista

Riskipelaaminen sijoittuu viihdepelaamisen ja ongelmapelaamisen välimaastoon. Kun omat pelirajat ylittyvät usein tai pelaamisesta seuraa edes joitain kielteisiä seurauksia, riski syvemmän ongelman kehittymiseen on selvästi olemassa.

Rahapeliriippuvuus on vakava peliongelma

Rahapeliriippuvuus on myös tautiluokituksesta (DSM 5) löytyvän peliriippuvuusdiagnoosin nimi. Viihdepelaamisen, riskipelaamisen, ongelmapelaamisen ja peliriippuvuuden tasojen välillä tapahtuu liikettä molempiin suuntiin. Peliongelmasta ja vakavastakin rahapeliriippuvuudesta on siis mahdollista toipua.

  • Rahapeliriippuvuudessa pelaaminen jatkuu ja lisääntyy, vaikka seurauksena on monenlaisia haittoja. Pelaaminen voi olla myös jaksottaista (esim. palkkapäivinä), mutta sillä on suuria haitallisia vaikutuksia henkilön elämään.
  • Rahapeliriippuvuus ja sen diagnostiset lääketieteelliset kriteerit on määritelty sekä amerikkalaisessa (DSM) että eurooppalaisessa (ICD) psykiatrisessa diagnoosijärjestelmässä.

Peliriippuvuudesta kärsivä saattaa vaarantaa työpaikkansa, velkaantua huomattavasti ja valehdella tai rikkoa lakia saadakseen rahaa tai välttääkseen velanmaksua. Henkilöllä on pakottava, vaikeasti hallittava halu pelata ja ajatuksia hallitsee pelaamistapahtumaan ja – olosuhteisiin liittyvät mielikuvat.

Haittaako sinua oma tai sinulle tärkeän ihmisen pelaaminen?

Älä jää yksin, tukea on tarjolla. Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita tai chattaa meille!

Kaikki Peluurin palvelut ovat maksuttomia ja saatavilla ympäri Suomen. Voit asioida nimettömänä.

Lue lisää Peluurista ja peliongelmasta

 

 

 

Aihealueet: 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tieto- ja tukipiste Tiltti

Tieto- ja tukipiste Tiltti Helsingin Hakaniemessä tarjoaa matalan kynnyksen apua rahapelaamisen hallintaan. Tiltin avoimiin oviin voit tulla...

Peluuri - peliongelmissa auttava puhelin

Peluuriin voit soittaa, kun haluat keskustella mistä tahansa pelaamisen hallinnan vaikeuksiin, peliongelmiin tai peliriippuvuuksiin liittyvästä...

PÄIHTEET I Miks nuoret vetää niitä?

Märkää! Mä-mä-mä-mä-märkää! Ne huutaa: ”Tuu Petri juomaan, meillä on juhlat!” Pienet sille, ryypätään pois huolet ja tuskat. Näin...