Siirry sisältöön

Milloin potalle?

25.07.2022 klo 10:37 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Lapsen kuivaksi oppiminen on varsin yksilöllinen prosessi ja tarkkoja aikoja ei voida sanoa, milloin kukakin lapsi ilman vaippoja pärjää.

Kuivaksi oppiminen edellyttää hermoston kypsymistä, joka yleensä ajoittuu toisen ikävuoden lopulle. Kuitenkin monet vanhemmat tietävät, että lapset onnistuvat pissamaan ja kakkaamaan potalle jo huomattavasti aikaisemmin. Tässä on yleensä kyse vanhempien tarkkaavaisuudesta ja kyvystä huomata lapselle tuleva pissa- tai kakkahätä ajoissa lapsen ilmeistä tai eleistä.

Monet hankkivat potan jo lapsen 1-vuotispäivän aikoihin, eikä siitä ole mitään haittaa. On hyvä, että potta esineenä tulee lapselle tutuksi, ja siinä voi harjoitella istuskelemista. Jotkut lapset lueskelevat potalla tyytyväisenä kuvakirjoja ja samalla saattaa ”tulostakin” tulla. Liian pitkiä pottasessioita on kuitenkin hyvä välttää. Lisäksi kannattaa välttää potalle väkisin pakottamista tai pissahädästä usein kyselyä.

Pottailu voi toisille lapsille olla myös jännittävää. Potan reunukset voivat tuntua kylmiltä, kovilta. Lisäksi virtsaamis -ja ulostamishetkeen liittyy omassa kehossa tapahtuvia,  jännittäviä tuntemuksia. Myös ääni tuloksen tullessa pottaan voi olla hämmentävää toisille lapsille.

Parhaat tulokset kuivaksi oppimisessa yleensä saavutetaan, kun annetaan lapsen kypsyä oman aikataulunsa mukaisesti, ei tehdä potalla istumisesta isoa numeroa, mutta kuitenkin sopivina hetkinä muistutetaan sen olemassa olosta ja ollaan itse esimerkkinä WC:ssä käymisestä. Jossain vaiheessa lapsi kyllä oppii huomaamaan hätänsä ja siitä ilmoittamaan tai menemään itse potalle. Silloin on paikallaan kiittää lasta ja kannustaa tässä taidossa.

Julkaistu: 26.7.2018

Päivitetty: 25.7.2022

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...