BETA Siirry sisältöön

Millaisia arvoja välitän lapsilleni?

Julkaistu 19.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Nuoret tarvitsevat selkeän ja turvallisen perustan kasvulleen. Vanhemmat saattavat tuntea epävarmuutta maailman muuttuessa.
  • Millaisia arvoja lapselle ja nuorelle pitäisi opettaa, että hän pärjää elämässään?
  • Pätevätkö vanhempien arvot enää tulevaisuudessa, vai joutavatko ne jo romukoppaan?

Vanhempien epävarmuus voi johtaa siihen, että nuorelle ei opeteta minkäänlaisia arvoja. Murrosiässä nuori pohtii ja testaa erilaisia näkemyksiä – samalla hän etsii omaa tapaansa olla osa yhteisöä ja ihmiskuntaa.

Vanhempien edustamia arvoja vastustetaan, mutta useimmiten oman elämän perusta kuitenkin lopulta rakentuu niille.

Nuorilla on oikeus kuulla vanhempien arvoista

Arvoja ja asenteita pursuaa mediasta, kavereilta, katukuvasta, internetistä. Miten nuori osaa valita oikeat ja terveet arvot, jos aikuiset eivät niistä hänelle kerro? Nuorilla on oikeus kuulla, mikä on vanhempien mielestä oikeaa ja hyvää.

Mediassa, elokuvissa ja tv-sarjoissa korostuvat usein raha, ulkonäkö, häikäilemättömyys, menestys ja itsekäs eteneminen toisista piittaamatta. Kovia arvoja ja kova maailma, jonka tunnuslause voisi hyvin olla: “Kukin pitäköön huolta vain itsestään.”

Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävä on käydä nuorten kanssa arvokeskustelua. On tarpeen pohtia yhdessä, miten nuoret ymmärtävät ja minkä sisällön he antavat sanoille:

  • oikeudenmukaisuus
  • ihmisarvo
  • yhteisöllisyys
  • vastuullisuus
  • rehellisyys
  • huolenpito
  • toisten huomioiminen

Vanhemman kannattaa varautua tässä keskustelussa myös perustelemaan omat arvonsa ja olla valmis kuuntelemaan nuoren pohdintaa, vaikka arvovalinnat poikkeavatkin omissa. Aidossa vuoropuhelussa molemmat voivat oppia toisiltaan.

Nuorta tulee myös tiukasti ohjata silloin, jos hän rikkoo hyviä tapoja ja perimmäisiä arvoja vastaan.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Älä silti hauku tai arvostele toista...

Pois muuttavan vanhemman yhteydenpito lapsiin

Pidä katkeamatonta yhteyttä lapsiin tapaamisten ja puheluiden, tekstiviestien sekä sähköpostin välityksellä eron jälkeen. Se antaa lapselle...

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.