Siirry sisältöön

Mikä on sopiva annos isovanhemmuutta?

13.01.2020 klo 14:44 - Tuottanut Väestöliitto
Monet vanhemmat ja jopa isovanhemmat auttavat omien vanhempiensa lisäksi myös appivanhempiaan tai muita ikääntyneitä sukulaisiaan. Puhutaan ”sandwich” sukupolvesta, jos auttaja jakaa voimavarojaan itseään edeltävälle sukupolvelle kuin myös itseään seuraavalle.

Työikäinen isovanhempi on sukupolviketjussaan tilanteessa, missä monet voivat tukeutua hänen apuunsa. Puolet kuusikymmenvuotiaista miehistä on alaikäisten lasten isoisiä. Samanikäisistä naisista jo lähes 60 prosenttia on alle 18-vuotiaiden isoäitejä (Tilastokeskus 2011).

Omat aikuiset lapset voivat odottaa ja toivoa isovanhempien auttavia lisäkäsiä lastenhoitoon. Isovanhempi voi elää myös keskellä uransa kiireisimpiä ja vaativimpia työvuosia tai vaikka opiskella kokonaan uuteen ammattiin. Moni isovanhempi elättää itsensä myös yrittäjänä.

Entä kun isovanhempi on eläkkeellä – täytyykö silloin olla aina valmis hoitamaan lapsia, vai voiko isovanhemman kalenteri olla pullollaan omia menoja? Mikä on sopiva annos isovanhemmuutta? Tarvitaanko elämään myös muita merkityksiä?

Neuvontapuhelin isovanhemmille

Sähköpostineuvonta: isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

Varaa aika keskusteluun asiantuntijan kanssa KORONA-AIKANA VASTAANOTOT ETÄNÄ (TEAMS TAI PUHELINKESKUSTELU). Ajanvaraus isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

#väestöliitto
#isovanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vauvan kuumeen hoito

Vastasyntyneellä ja pienellä vauvalla on harvoin kuumetta. Jos kuume nousee, on sen syy aina selvitettävä. Alle kolmekuisen vauvan ollessa...

15.12.2021 kilpirauhasen syöpään sairastuneiden vertaischat

Vertaischat on suunnattu erityisesti pidempään kilpirauhassyöpää sairastaneille