Mieskaverin kanssa tavataan myös verkon kautta
Mieskaveritoimintaa järjestetään ympäri Suomea, esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Lahdessa. Vuonna 2019 mieskavereita oli noin 259 ja pikkukavereita noin 300.
Pienperheyhdistys järjesti syksyllä 2020 kyselyn Mieskaveritoiminnasta vapaaehtoisille. Kyselyyn osallistui kaiken ikäisiä Mieskavereita eri puolelta Suomea. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa, miten Mieskaverit kokevat toiminnan ja heillä oli myös mahdollisuus kertoa mahdollisia kehitysehdotuksia.
“Nyt on läksyt tehty, oletko jo matkalla?”
Mieskaverin ja pikkukaverin tapaamiset ovat monelle lapselle asia, jota odotetaan innolla. Kyselyn kommentteja lapsilta -kohdasta kävi ilmi, että tapaamiset ovat lapsille hyvin arvokkaita. Eräs kyselyyn vastannut Mieskaveri kertoi, kuinka “Joka kerta kun tapaamisen jälkeen vien muksuja kotiin, he autossa kyselevät koska taas tavataan.”
Mieskaverit ja pikkukaverit sopivat tapaamiskerrat aina yksilöllisesti. Useimmiten Mieskaverit tapaavat kuitenkin pikkukavereitaan keskimäärin 2–4 kertaa kuukaudessa. Mieskaveritoiminnassa hienoa on se, että jokainen kaveruus on täysin omanlaisensa ja osalliset voivat itse määritellä, millä tavalla viettävät aikaa keskenään. Kaveruudessa ei ole varsinaisia sääntöjä, vaan jokainen kaveruussuhde muovautuu omanlaisekseen. Aktiviteettejä voi olla hyvin monenlaisia. Osa viettää aikaa leikkien, pelien ja ruuanlaiton merkeissä. Suuri osa viettää aikaa kaverinsa kanssa urheilun parissa tai ulkoillen. Muita ajanviettotapoja olivat kulttuuritapahtumat ja muut aktiviteetit.
Mieskaveruus antaa osallisille paljon
Mieskaveruus ei ole pelkästään hyvän tekemistä muille, vaan osallistujat saavat siitä itsekin paljon. 57 % kyselyyn vastaajista kertoo, että Mieskaveruus antaa sisältöä elämään. 62 % vastaajista sanoi toimintaan osallistumisen antavan mahdollisuuden tutustua lapseen ja lapsen elämään. Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi osallistujat listasivat auttamisen, sen että voi olla muille avuksi. 31 % vastaajista myös vastasi Mieskaveruuden antavan mahdollisuuden kehittyä ihmisenä.
Tärkeintä Mieskaveruudessa on se, että se on kivaa kaikille osallisille. Mieskaveruus on parhaimmillaan kaveruutta sanan varsinaisessa merkityksessä, vuorovaikutusta, joka tuottaa kummallekin osapuolelle iloa ja antaa positiivisia asioita elämään. Tulokset puhuvat puolestaan – reilu 98 % vastaajista suosittelisi toimintaa muillekin!
Koronaepidemia ei ole laittanut mieskaveritoimintaa tauolle
Koronaviruspandemia on vaikuttanut monenlaiseen toimintaan esimerkiksi aiheuttaen keskeytyksiä tai siirtäen toimintaa etäyhteyksien varaan. Pienperheyhdistyksen kyselyn yhtenä tarkoituksena oli selvittää koronavirustilanteen vaikutuksia Mieskaveritoimintaan.
Korona on vaikuttanut useimmilla ihmisistä siihen, miten he liikkuvat tai tapaavat muita ihmisiä. Mieskaveruutta ei ole tarvinnut kuitenkaan laittaa tauolle kokonaan poikkeusoloista huolimatta, vaan on erilaisia tapoja pitää yllä kaveruussuhdetta rajoituksista huolimatta. Mieskaveruus, aivan kuten muutkin kaveruussuhteet, kestävät kyllä kaikenlaisia haasteita. Eräs kyselyyn vastanneista vapaaehtoisista kertoo siirtyneensä pikkukaverinsa kanssa verkkoon ja etätapaamisiin koronatilanteen alettua. Yksi vastaajista mainitsee erilaiset nettipelit, joita hän ja hänen pikkukaverinsa ovat alkaneet pelaamaan verkossa. 21 % kyselyyn vastanneista on myös lisännyt ulkoilua tapaamisiinsa.
