Siirry sisältöön

Luonteenvahvuuksia ruuan parissa

21.04.2020 klo 15:33 - Kirjoittanut Maija Soljanlahti , ravitsemusasiantuntija , Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Luonteenvahvuuksia ilmenee esimerkiksi kaupassa, keittiössä ja ruokapöydässä. Omiin vahvuuksiin tutustuminen rikastuttaa ja niiden käyttö arjessa antaa iloa ja voimaa.

Omia vahvuuksiaan voi tunnistaa kiinnittämällä huomiota siihen, mikä itsessä on hyvää, mikä saa hymyn kasvoille, mikä saa innostumaan. Vahvuudet tulevat esiin monenlaisissa arkisissa asioissa ja rutiineissa. Usein vahvuuksia ei tule havainneeksi ennen kuin keskittyy pohtimaan niitä.

“Vahvuudet tuovat esiin sen, kuka olet ihmisenä ja mitä ainutlaatuista hyvää voit tuoda lähellesi. Vahvuusajattelu auttaa suuntaamaan huomion hyvään ja myönteiseen. Kun olet löytänyt omat ydinvahvuutesi ja hyödynnät niitä, voit kokea onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.”

Näin toteaa psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen Ikäinstituutista, ja kannustaa keräämään itselleen vahvuusvarastoa ja konkretisoimaan sen näkyväksi vaikkapa kirjoittamalla. Apuna voi käyttää tehtäviä, joita on kerätty ikäopisto.fi -sivustolle. Näin voi löytyä esimerkiksi luovuus, tarkkuus, sinnikkyys, huumorintaju tai uteliaisuus. Vahvuudet ovat voimavara, joka auttaa kestämään elämän kolhut, raapaisut ja syvemmätkin murheet.

Ruokailusta löytyy hyvää

Arkea pohtiessa konkretisoituu myös moni piilossa lymyävä vahvuus. Keksitkö uuden reseptin jo nahistuneista kasviksista, oletko tarkka mittamaan tai rauhallinen leipoja vaikkapa lastenlasten kanssa? Katatko kauniisti, valitsetko lautaselle värikästä ruokaa, innostutko arjen estetiikasta? Pohditko, miten ruokavalintasi vaikuttavat ympäristöön?

Ruuan valmistamiseen tai ruuan valintaan liittyy suunnitelmallisuutta tai luovuutta, toiselle ruuan valmistamiseen ja tarjoamiseen taas rakkauden ja välittämisen osoittamista sekä huolenpitoa, myös itsestä huolehtimista. Nämä kaikki ovat vahvuuksia, joista saa iloita.

Vartissa vahvuuksia

Ikäinstituutista kannustetaan järjestämään Vahvuusvartteja, joita voi organisoida esimerkiksi kerhon tapaamisessa, ystävien kanssa kotona tai virtuaalisesti ystävien kanssa viestittelemällä. Niissä keskitytään yhdessä pohtimaan omia vahvuuksia ja auttamaan myös ystävää kartuttamalla hänen vahvuusvarastoaan.

“Mikä toisissa on hyvää? Kerro se heille. Joskus omien vahvuuksien sanoittaminen on vaikeaa ja omille vahvuuksille on sokeutunut. Silloin toisten palaute auttaa pääsemään jyvälle siitä, miltä omat vahvuudet näyttävät tai mitä vahvuuksilla ylipäätään tarkoitetaan.”

Sirkkaliisa muistuttaa myös, että osa vahvuuksista pääsee esiin haastavissa tilanteissa. Tuolloin voi nousta uusiakin vahvuuksia, jotka sitten auttavat selviytymään eteenpäin.

“Vahvuuksien käyttö vaihtelee elämän eri tilanteissa. Uudessa tilanteessa voi nousta esiin vahvuuksia, joista emme aiemmin olleet tietoisia. Omiin vahvuuksiin tutustuminen rikastuttaa ja niiden käyttö arjessa antaa iloa ja voimaa.”

Hyvän ruokailun vahvuuksia

Minkälaisia vahvuuksia tunnistat ruokaan liittyen, kaupassa käymseen, ruuan valmistamiseen, ruuan tarjoamiseen, syömiseen?

Älä mieti liikaa vaan poimi rohkeasti omasi.

jpg

vahvuudet_hk

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koskettaako syöpä sinua tai läheistäsi? Tai mietityttääkö syöpään sairastumisen mahdollisuus sinua?

Tervetuloa keskustelemaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan kanssa. Pohditaan yhdessä tilannettasi ja miten Syöpäyhdistys voisi...

Koskettaako syöpä sinua tai läheistäsi? Tai mietityttääkö syöpään sairastumisen mahdollisuus sinua?

Tervetuloa keskustelemaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajan kanssa. Pohditaan yhdessä tilannettasi ja miten Syöpäyhdistys voisi...

Sjögrenliitto reumahoitajan ryhmächat 15.11. klo 18

Tule mukaan keskustelemaan Sjögrenliiton ryhmächattiin, jossa reumahoitaja vastaa kysymyksiin ja voit keskustella toisten Sjögrenin syndroomaa...