Siirry sisältöön

Lapsivedenmeno

25.10.2018 klo 15:00 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsivesi on sikiön ympärillä olevaa vettä. Vesi tulee ulos synnytyksen aikana tai vähän sitä ennen. Lapsivesi voi mennä missä vaiheessa synnytystä tahansa. Joskus synnytys alkaa sillä, että lapsivesi menee ja supistukset alkavat vasta sen jälkeen. Joskus taas vesi menee supistusten välissä tai vasta synnytyksessä.

Toisilla vesi tihkuu pikkuhiljaa ulos. Silloin ei ehkä ole helppo tietää, menikö vesi jo, vai onko kyse emättimen valkovuodosta. Jos olet epävarma, laita side housuun. Jos se kastuu jatkuvasti, on todennäköisesti kyse lapsiveden menosta. Toisilla vesi menee nopeasti ja vettä tulee paljon.

Mikäli et ole varma vuotaako sinulla lapsivettä tai onko se jo mennyt esimerkiksi pönttöön vessassa käynnin yhteydessä, voit tarkistuttaa tilanteen arkisin omassa neuvolassa ja päivystysaikana synnyttäjien vastaanotolla.

Normaali määrä lapsivettä on puolesta litrasta yhteen litraan. Se on tavallisesti väritöntä, kirkasta tai hiukan punertavaa. Se voi haista imelälle. Siinä voi olla seassa pieniä hiukkasia lapsenkinaa.

Soita synnytyssairaalaan (synnyttäjien päivystykseen tai synnytysosastolle) heti, kun huomaat lapsiveden menneen. Saat sairaalaan tulosta tarkemmat ohjeet puhelimitse kätilöltä.

Jos lapsivettä tulee, se on tavallisen näköistä ja lapsi liikkuu hyvin, ei kiirettä yleensä ole. Kun lapsivettä tulee, ja olet soittanut sairaalaan, voit yleensä rauhassa odotella supistusten käynnistymistä kotona noin 12 tuntia,

  • Jos raskaus on sujunut normaalisti
  • Lapsivesi on väriltään kirkasta tai vaaleanpunaista
  • Vauvasi on kohdussa pää alaspäin
  • Tunnet vauvan liikkeet

Jos lapsivesi on veristä, vihreää, tai tiedät että lapsi on perätilassa tai odotat kaksosia, mene heti sairaalaan!

Lapsiveden meno tarkoittaa, että suurimmalla osalla synnytys käynnistyy vuorokauden sisällä. Jos synnytys ei käynnisty itsestään, se yleensä käynnistetään. Tämä tapahtuu sairaalassa, missä vauvan vointia seurataan sydänäänikäyrän avulla ja arvioidaan tulehduksen riskiä verikokein.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lähde: HUS Lapsivedenmeno

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...