Siirry sisältöön

Kypsennetty kasvis kelpaa!

11.05.2020 klo 15:23 - Kirjoittanut Heli Salmenius-Suominen , ravitsemussuunnittelija, ETM , Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on kaikin puolin suositeltava. Onko kypsissä kasviksissa ravintoaineita jäljellä ja vaikuttavat erilaiset kypsennystavat ravintoainepitoisuuksiin?

Kasvikset, joihin lukeutuvat vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät, sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita ja biokemiallisia yhdisteitä, kuten flavonoideja. Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo, mitä kypsennyksessä kasvisten ravintoaineille tapahtuu:

– Kypsennys ei merkittävästi heikennä kasvisten ravintoarvoja. Kuumuudelle arimpia ovat vesiliukoiset C- ja B-ryhmän vitamiinit, kuten folaatti, mutta niidenkään tuhotumista kypsentämällä ei tarvitse arastella. Kasviksia on hyvä syödä vaihtelevasti raakana ja eri tavoilla kypsennettynä. Näin saa parhaimmat terveyshyödyt. Oikeastaan pahinta, mitä voi tehdä, on keittää paloiteltuja kasviksia hyvin runsaassa vedessä pitkään. Veteen liukenee runsaasti ravintoaineita ja keitinvesi yleensä kaadetaan pois.

Kasvisten kypsennystavan valinnalla on myös vaikutusta ravintoaineiden säilymiseen. Suontausta antaa vinkkejä kasvisten kypsennykseen:

– Nyrkkisääntönä on, että kasvikset kypsennetään mahdollisimman nopeasti ja keitettäessä mahdollisimman vähässä vedessä. Kasvikset saavat juuri ja juuri peittyä. Kypsennä mieluummin liian vähän kuin liian pitkään. Mikroaaltouuni on kätevä ja nopea tapa kypsentää pienikin määrä kasviksia. Höyrytys on myös hyvä tapa. Jos et omista höyryritilää, metallisen siivilän avulla voi kypsentää kasviksia höyryssä samalla, kun keittää esimerkiksi perunoita. Uunissa paahtamalla valmistuu myös herkullisia kasviksia. Öljyllä sivellyt peruna- ja kasvislohkot uunivuokaan tai pellille kypsymään noin puoleksi tunniksi. Kasvisten viereen tai päälle voi laittaa myös kalaa, broileria tai muuta lihaa ja koko ateria kypsyy samalla kertaa.

Kasvikset sisältävät myös ravintokuituja ja herneet, pavut ja linssit runsaammin proteiinia. Kuidun ja proteiinin määrään kypsennys ei vaikuta. Jos vatsa ärsyyntyy tietyistä tuoreista kasviksista, voi kokeilla kypsennettyjä kasviksia. Ne voivat sopia paremmin herkkävatsaiselle. Kypsentäminen voi myös parantaa joidenkin ravintoaineiden imeytymistä.

– Esimerkiksi tomaatin sisältämän lykopeenin on tutkimuksissa todettu imeytyvän paremmin kypsennetyistä tomaateista. Tomaatteja kannattaa siis toisinaan, ihan jo vaihtelun vuoksi nauttia kuumennettuna puolikkaina tai lohkoina. Ruuanvalmistuksessa voi myös käyttää tomaattimurskaa, paseerattua tomaattia tai tomaattisosetta varsinkin talviaikaan, kun tomaatit eivät Suomessa ole parhaimmillaan.

Ikäihmisillä saattaa myös olla vaikeuksia pureskella raakoja kasviksia, vaikka ne olisivat raasteena. Niiden pehmennys kypsentämällä helpottaa syömistä. Kasvisten terveysvaikutukset ovat kiistattomia, joten on parempi, että syö kypsennettyjä kasviksia kuin jättäisi kasvikset täysin syömättä!

Uunijuurekset
Uunijuurekset ovat maukkaita, edullisia ja helppo valmistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Huolehdi itsestäsi myös ruuhkaisina aikoina

Mikäli arjessasi on tapahtunut muutoksia, kuten uusi työ tai töihinpaluu pitkältä kesälomalta tai vaikkapa vanhempainvapaalta, anna itsellesi ja...

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.

Nyytin chat 16.12. klo 18-20: Miten menee loppuvuodesta 2021 - ihan oikeesti?

Vuosi 2021 on lopussa- toinen poikkeusvuosi. Miten voit vuoden jälkeen? Mitä 2021 toi elämääsi? Veikö se jotain elämästäsi? Muuttiko se sinun...