Siirry sisältöön

Kun maito nousee ja rintoja pakottaa

27.07.2022 klo 08:30 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Maidonnousu tapahtuu yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Tässä esiintyy myös yksilöllistä vaihtelua. Maidonnousu herkistää mielialaa sekä saattaa aiheuttaa äidille tukalaa oloa ja vaikeuttaa vauvan oikean imuotteen saamista.

Maidonnousu aiheuttaa monille rintojen turvotusta, kuumotusta ja aristusta. Lämmönnousu on myös mahdollista. Oireet johtuvat maidonerityksen käynnistymisestä, jolloin maitomäärä sekä rintojen veren- ja imunesteiden kierto lisääntyy. Maidonnousun oireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa tiheillä imetyksillä. Jos rinnat tuntuvat kireiltä ja kipeiltä imetysten välillä, voi oloa helpottaa viileillä kääreillä tai keräkaalinlehdillä. Myös lämmin suihku voi helpottaa oloa.

Kuinka käytät kaalinlehtiä?

  • Ota keräkaalista kaksi lehteä, pese huolellisesti
  • Riko lehtien pintaan pintaviiltoja veitsellä tai pistele haarukalla lehden pintaan reikiä
  • Laita suoraan rinnan päälle
  • Käytä kaalinlehtiä imetysten välissä imetysliivien sisällä
  • Vaihda lehdet uusiin niiden lämmitessä
  • Puhdista rinnan iho ennen imetystä

Rintojen ollessa arat ja pinkeät, on ennen imetystä kannattavaa lämmittää rintaa esimerkiksi lämpöpussilla. Rintaa voi hieman tyhjentää käsin tai alipainepumpulla. Näin rinta pehmenee ja vauva saa siitä helpommin otteen. Jos vauvalla on hankalaa saada riittävän hyvää otetta rinnasta, voi rintaa painaa rinnanpään juuresta muutaman minuutin ajan ennen imetystä. Tämä painaminen siirtää nännipihan kudoksissa olevaa nestettä kauemmas rinnanpäästä. Näin rinnanpää tulee paremmin esiin, jolloin vauvan on helpompi tarttua rintaa hyvällä otteella.

Jos olo tuntuu vielä imetysten jälkeenkin tukalalta, voi rintoja tarvittaessa lypsää rintapumpulla. Jatkuvaa lypsämistä ei kuitenkaan suositella, ellei tarkoituksena ole luovuttaa maitoa. Tehokas ja tiivis lypsäminen lisää maidontuotantoa ja voi aiheuttaa tuotannon lisääntymistä yli oman vauvan tarpeen.

Yleensä maidonnousuun liittyvä maidon pakkautuminen helpottuu muutamassa vuorokaudessa. Tarvittaessa voi ottaa myös särkylääkettä helpottamaan oloa. Jos tilanne ei helpotu muutamassa päivässä tai olo huonontuu, on syytä ottaa yhteys neuvolaan tilanteen tarkistamiseksi.

Lähteet: Imetys yhteisen matkamme alku, Kätilöliitto
Imetysohjaus, Katja Koskinen 2008.

Julkaistu: 6.8.2018

Päivitetty: 27.7.2022

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...