
Kun maito nousee ja rintoja pakottaa
Maidonnousu aiheuttaa monille rintojen turvotusta, kuumotusta ja aristusta. Lämmönnousu on myös mahdollista. Oireet johtuvat maidonerityksen käynnistymisestä, jolloin maitomäärä sekä rintojen veren- ja imunesteiden kierto lisääntyy. Maidonnousun oireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa tiheillä imetyksillä. Jos rinnat tuntuvat kireiltä ja kipeiltä imetysten välillä, voi oloa helpottaa viileillä kääreillä tai keräkaalinlehdillä. Myös lämmin suihku voi helpottaa oloa.
Kuinka käytät kaalinlehtiä?
- Ota keräkaalista kaksi lehteä, pese huolellisesti
- Riko lehtien pintaan pintaviiltoja veitsellä tai pistele haarukalla lehden pintaan reikiä
- Laita suoraan rinnan päälle
- Käytä kaalinlehtiä imetysten välissä imetysliivien sisällä
- Vaihda lehdet uusiin niiden lämmitessä
- Puhdista rinnan iho ennen imetystä
Rintojen ollessa arat ja pinkeät, on ennen imetystä kannattavaa lämmittää rintaa esimerkiksi lämpöpussilla. Rintaa voi hieman tyhjentää käsin tai alipainepumpulla. Näin rinta pehmenee ja vauva saa siitä helpommin otteen. Jos vauvalla on hankalaa saada riittävän hyvää otetta rinnasta, voi rintaa painaa rinnanpään juuresta muutaman minuutin ajan ennen imetystä. Tämä painaminen siirtää nännipihan kudoksissa olevaa nestettä kauemmas rinnanpäästä. Näin rinnanpää tulee paremmin esiin, jolloin vauvan on helpompi tarttua rintaa hyvällä otteella.
Jos olo tuntuu vielä imetysten jälkeenkin tukalalta, voi rintoja tarvittaessa lypsää rintapumpulla. Jatkuvaa lypsämistä ei kuitenkaan suositella, ellei tarkoituksena ole luovuttaa maitoa. Tehokas ja tiivis lypsäminen lisää maidontuotantoa ja voi aiheuttaa tuotannon lisääntymistä yli oman vauvan tarpeen.
Yleensä maidonnousuun liittyvä maidon pakkautuminen helpottuu muutamassa vuorokaudessa. Tarvittaessa voi ottaa myös särkylääkettä helpottamaan oloa. Jos tilanne ei helpotu muutamassa päivässä tai olo huonontuu, on syytä ottaa yhteys neuvolaan tilanteen tarkistamiseksi.
Lähteet: Imetys yhteisen matkamme alku, Kätilöliitto
Imetysohjaus, Katja Koskinen 2008.
Julkaistu: 6.8.2018
Päivitetty: 27.7.2022