Siirry sisältöön

Kulissit tuovat tyhjyyden

17.08.2018 klo 14:38 - Tuottanut Väestöliitto
Joskus ruuhkavuodet ja elämän liiallinen suorittaminen voivat havahduttaa pariskunnan tyhjyyteen. Kaikki on päällisin puolin täydellistä, on hyvä koti, hieno ura ja täydelliset lapset. Kuitenkin jokin tuntuu puuttuvan, eikä elämä oikein tunnu miltään. Pari on voinut huomaamattaan joutua kulissiliittoon.

Kulissit voivat rakentua esimerkiksi tavaraan, rahaan tai uraan tukeutumisen vuoksi. Kulissit peittävät molempien todellisen minän ja jättävät alleen myös parisuhteen. Tyhjyyteen voi havahduttaa esimerkiksi loppuun palaminen tai uupuminen. Näytteleminen ja kulissien ylläpitäminen vievät paljon voimia ja voivat näin johtaa väsymiseen.

Tyhjyyden tunne parisuhteessa johtuu siitä, että henkinen yhteys on katkennut. Sen myötä suhteesta katoavat myös avoimuus ja läheisyys. Kulissisuhteessa myöskään parin vuorovaikutus ei toimi kunnolla. Kun vuorovaikutus puuttuu, aika ei auta paria lähentymään enää. Se ainoastaan etäännyttää heitä enemmän. Siksi ongelmaan kannattaa tarttua mahdollisimman nopeasti.

Kulissien murtuminen voi parantaa suhdetta

Parisuhteen löytäminen kulissien alta ja sen parantaminen on mahdollista. Onnistumiseen tarvitaan se, että molemmat parin osapuolet ovat tietoisia tyhjyydestä ja haluavat muutoksen. Joskus tyhjyyteen havahtuu ainoastaan toinen osapuoli. Tällöin tie parempaan parisuhteeseen on kivikkoinen, joskus jopa mahdoton.

Kulisseja on monenlaisia ja ne voivat murtua monesta eri syystä. Kaikki eivät edes itse halua murtaa kulissejaan, vaan esimerkiksi työttömyys tai vakava sairaus pakottaa ne murtumaan.

Vaikka kulissien murtumista ei itse haluaisi, sillä voi olla parisuhdetta tervehdyttävä vaikutus. Muutos on kuitenkin vaikeampi ja haasteellisempi kuin silloin, kun kulissit murretaan omasta tahdosta. On varauduttava myös siihen, että kulissien takaa löytyy salaisuuksia tai esimerkiksi uskottomuutta.

Jos kulissit haluaa itse purkaa, on tärkeää rakentaa uudelleen rehellinen elämä, jossa voi olla oma itsensä. Näyttelemisen ja esittämisen lopettaminen on helpottava prosessi, mutta se vaatii myös itseluottamusta. Vaatii paljon voimia seistä ainoastaan itsensä varassa, kun ei enää voikaan tukeutua uraan tai tavaraan.

Kulissien purkaminen vaatii myös itsensä ja omien tunteidensa tutkimista. Tarpeelle rakentaa kulisseja voi löytyä selittäviä tekijöitä esimerkiksi lapsuudesta. Epävakaa lapsuus on voinut saada haluamaan täydellistä elämää tai lapsuuden perheessä vanhemmat ovat vaatineet täydellisyyttä lapsiltaan. Kulissien rakentamiseen johtaneet tunteet on tunnistava, jotta niihin voi vaikuttaa.

Läheisyys ja avoimuus pitää rakentaa uudestaan

Kun kulissit murtuvat, parin on rakennettava uudelleen avoimuus ja läheisyys suhteessa. Tämä vaatii ennen kaikkea molemminpuolista luottamusta. On uskallettava avautua kumppanille ja otettava riskejä. On tärkeää, ettei luottamusta käytetä väärin. Toisen luottamuksella kertomaa ei saa käyttää häntä vastaan esimerkiksi riidellessä.

Myös vuorovaikutukseen tulee kiinnittää huomiota. Parisuhteessa ei voi olettaa, että toinen osaisi lukea ajatuksia. Omat tarpeet ja toiveet pitää kertoa kumppanille, jotta niistä voidaan keskustella.

Tarve keskusteluun ja läheisyyteen ei ole välttämättä itsellä samanlainen kuin kumppanilla. Toisen tarpeita on opeteltava kunnioittamaan niin, että myös omat tarpeet täyttyvät. Usein tähän vaaditaan molempia tyydyttävä kompromissi.

On tärkeää muistaa, että muutos kohti parempaa parisuhdetta ei tapahdu hetkessä. Se vaatii luottamuksen rakentamisen lisäksi onnistumisen kokemuksia. Välillä otetaan takapakkia ja palataan entisiin kuvioihin. Tästä ei kannata lannistua.

Viisi vinkkiä siihen, kuinka kulissiliiton välttää

  1. Ole valmis joustamaan rahan määrässä. Lapsiperheessä lapset kaipaavat kahta jaksavaa aikuista, eivät roppakaupalla tavaraa.
  2. Uskalla olla oma itsesi hinnalla millä hyvänsä. Jos et ole kumppanisi silmissä rakastettava omana itsenäsi, hän ei todennäköisesti ole sinulle oikea.
  3. Rauhoita elämää. Usein lasten ollessa pieniä elämässä on paljon muitakin aikaa ja energiaa vieviä asioita, kuten kodin rakentamista ja uralla etenemistä. Kuitenkin tässä vaiheessa on tärkeintä rauhoittua ja viettää rauhallisempaa elämää yhdessä perheen kanssa.
  4. Löydä iloa arjesta ja yhdessäolon hetkistä. Hupsuttelu, hassuttelu ja rentous tuovat iloa parisuhteeseen. Vanhemmat löytävät mielihyvää myös lastensa kanssa puuhailemisesta ja lasten ilosta.
  5. Unelmoi, mutta älä pyri toteuttamaan kaikkia unelmiasi heti. Pikkulapsivaihe on rankinta aikaa parisuhteelle. Älä unohda unelmiasi, mutta muista, että osan voi toteuttaa myöhemminkin.

Kirjoittajat:

Heli Vaaranen, psykoterapeutti, Väestöliitto
Minna Oulasmaa, perheneuvoja, Väestöliitto

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

”Sukupolvisuhteet umpikujassa” -keskusteluryhmä isovanhemmille, esittely ja ilmoittautuminen

Oletko tilanteessa, jossa välit ovat menneet poikki lapsenlapsesi perheeseen? Syksyksi 2021 kootaan viiden tapaamiskerran maksuton, ohjattu...

Miten tukea lasta, jonka sisarus on huostaanotettu?

Huostaanotto on kriisi koko perheelle, myös sijoitetulle lapselle ja hänen kotiin jääville sisaruksille. Sisaruksille voi muodostua huostaanottoon...

Lapsen huostaanotto on kriisi koko perheelle

Lapsen huostaanotto aiheuttaa perheessä lähes poikkeuksetta kriisin. Huostaanotto on kriisi, vaikka sitä olisi yhdessä lastensuojelun...