Siirry sisältöön

Kuka pelkää Annelia?

26.03.2020 klo 10:31 - Tuottanut Mielenterveyden Keskusliitto ry

Tämä artikkeli liittyy Mielenterveyden keskusliiton Masenus kuin ikisade? -verkkokurssin Kuka pelkää Annelia? -testiin.

1. Jonna tutustuu bileissä Samiin. Jutellessa selviää, että Sami on sairaslomalla psyykkisen sairauden takia. Jonna pelästyy ja keksii puuhaa toisaalla. Kuinka moni pitää mielenterveyden ongelmia kokevan ihmisen tapaamista epämukavana?

c) 18% 15-74-vuotiaasta väestöstä eli reilusti yli 740 000 ihmistä

 

2. Hillevin naapuriin on muuttanut uusi asukas, Anneli. Pian tulee ilmi, että Anneli on toipumassa masennuksesta. Hillevi hätääntyy ja toivoo, ettei Anneli olisikaan muuttanut hänen taloonsa. Kuinka moni ei haluaisi psyykkisesti sairastunutta naapurikseen?

b) 23% eli lähes 950 0000 suomalaista

 

3. Kari sairastui psyykkisesti kolme vuotta sitten. Arki tuntui suistuvan raiteiltaan. Psykiatrinen hoito ja tuki, varsinkin vertaistuki, ovat auttaneet toipumaan. Nyt Kari elää tavallista arkea iloineen ja suruineen. Kuinka moni ei usko sen olevan mahdollista?

c) 38% eli yli 1,5 miljoonaa 15-74-vuotiaista suomalaisista

 

4. Hanna on jäämässä sairaslomalle työstään sairastuttuaan masennukseen. Kahvihuoneessa on puitu milloin Jeren murtunutta kättä, milloin Venlan pitkittynyttä flunssaa. Hannaa kuitenkin arveluttaa kertoa sairaudestaan työkavereilleen. Kuinka moni ei kertoisi?

c) 47% eli peräti yli 1,9 miljoonaa ihmistä

 

5. Hanna miettii myös, kertoako sairasloman syy pomolleen. Selviäähän se lääkärintodistuksestakin. Olisiko silti hyvä kertoa itse? Kuinka moni ei kertoisi esimiehelleen?

b) 33% eli lähes 1,4 miljoonaa

 

6. Eikä Hannan epäröinti ole ihme. Moni uskoo, että mielenterveyden ongelmat voivat tarkoittaa työpaikan, tai vähintään arvostuksen, menettämistä. Kuinka moni työikäinen ajattelee näin?

c) 60% eli lähes 2,5 miljoonaa suomalaista

 

7. Reijo jutteli Raija-sisarensa kanssa, joka kertoi, että hänen Essi-tyttärellään on todettu syömishäiriö ja masennus. ”Mistä semmoinen nyt muka tuli! Taitaa olla Essin oma-aiheuttamaa. Ja syömishäiriö! Rupeaisi vaan syömään!”, ajattelee Reijo. Kuinka moni ajattelee, että psyykkisestä sairaudesta voi syyttää vain itseään?

a) 10% eli yli 400 000 yli 15-vuotiaista suomalaista

 

8. Jaana tapaa Marin, entisen luokkakaverinsa. Mari kertoo sairastuneensa masennukseen eikä ole työelämässä. Kotona Jaana päivittelee tilannetta: ”Siinä se sitten oli Marin meiningit. Eihän psyykkisestä sairaudesta parane.” Kuinka moni ajattelee samoin?

b) 24% eli melkein 990 000 väestöstä

 

9. Antti on huomannut työkaverien ja tuttavien suhtautumisen häneen muuttuneen sen jälkeen, kun hän sairastui psyykkisesti. ”Ihan kun mulle ei voisi puhua normaalisti.” Kuinka moni kokee tulevansa leimatuksi mielenterveyden ongelmiensa takia?

c) 47%

 

10. Eeva on tuntenut ilottomuutta ja ahdistusta ja kaupassa käyntikin vie voimat. Huolestunut ystävä on ehdottanut, että Eeva hakisi apua, sillä moni seikka viittaa masennukseen. Mutta Eevaa hävettää. Kuinka moni mielenterveyden ongelmia kokevista on hävennyt hoitoon hakeutumista?

b) 33%

 

Kysymykset on koottu Mielenterveyden keskusliiton teettämästä mielenterveysbarometrista. Yhteenvedon ja mielenterveysbarometrin tarkempia tuloksia voit lukea:

https://www.mtkl.fi/toimintamme/julkaisut/mielenterveysbarometri2019/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nyytin chat 21.10. klo 18-20: Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne

Suorituskeskeinen ja kilpailullinen ympäristö saa meidät tarkkailemaan itseämme kriittisesti: teenkö tarpeeksi tai olenko yhtä hyvä kuin muut?...

Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja...

Mitä tarkoittaa ”sinä tarvitset rajat”?

Usein psykoterapiassa joudun sanomaan asiakkaalle: “sinä tarvitset rajat” tai “sinun rajasi on ylitetty”. Mutta mitä rajat oikein...