Siirry sisältöön

Kuinka käynnistää maidontuotanto?

22.07.2022 klo 11:43 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Jos vauva ei jaksa tai pysty imemään rintaa, täytyy maidontuotanto tällöin käynnistää lypsämällä.

Huoli vauvan voinnista ja ikävä vauvan luo voivat viedä vanhempien voimavaroja. Maidontuotannon käynnistäminen ja omien äidinmaidontippojen vieminen vauvalle voivat kuitenkin olla yksi keino osallistua vauvan hoitoon ja auttaa yhteisen taipaleen kivikkoista alkua. Myös vauvan pitäminen iho ihoa vasten äidin rintakehällä ns. kenguruhoidossa on hyvä keino, joka osaltaan helpottaa myös maidontuotantoa ja aktivoi vauvaa imemään.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä auttamaan maidontuotannon käynnistymistä lypsäen.

  • Rintojen lypsäminen tulisi aloittaa mahdollisimman pian, mahdollisesti jo synnytyssalissa, mutta viimeistään kuuden tunnin sisällä lapsen syntymästä.
  • Pyydä sairaalan henkilökuntaa ohjaaman sinulle lypsäminen kädestä pitäen, jotta pääset hyvin alkuun.
  • Ensimmäisten päivien aikana lypsämisen voi tehdä käsin ja kun maitomäärät lisääntyvät voi siirtyä lypsämään pumpulla.
  • Ensimmäisinä päivinä maitoa tulee vain muutamia tippoja ja herumisen käynnistymiseen voi mennä hetki. Rintojen ärsytys on kuitenkin tärkeää, jotta maitomäärä lisääntyy.
  • Nämä tärkeät maitotipat saat parhaiten talteen käsinlypsyllä ja ne voi kerätä suoraan rinnanpäästä neulattomaan ruiskuun.
  • Rintojen heruttelu ennen lypsämistä helpottavat lypsämistä.
  • Rintoja hierotaan kevyin vedoin reunoilta nänniin päin.  Rinnanpäätä voi myös ärsyttää hivelemällä sitä tai pyörittelemällä sitä peukalon ja etusormen välissä.
  • Pyri rentoutumaan mahdollisimman hyvin. Lämmin suihku tai jyväpussi ennen lypsämisen aloittamista, niskojen hieronta, häiritsevien asioiden poistaminen lypsytilasta ja vauvan läheisyys helpottavat herumista.
  • Jos lypsäminen vauvan luona ei ole mahdollista, pidä mukanasi vauvan kuvaa tai vauvan vaatekappaletta, joka muistuttaa ja tuoksuu vauvalle. Voit kuvitella vauvasi sylissäsi tai imemässä rintaasi.
  • Käsinlypsyssä peukalo ja etusormi laitetaan rinnan vastakkaisille puolille noin 3 cm rinnanpään taakse. Kun sormia puristetaan yhteen aina uudelleen ja uudelleen, alkaa maitoa pikkuhiljaa tulla.
  • Lypsykertoja tulisi ensimmäisen viikon ajan olla vähintään kahdeksan vuorokaudessa. Päivisin voit lypsää parin tunnin välein ja yöllä vähintään kerran.
  • Lypsämistä jatketaan yksilöllisesti niin usein kuin riittävän maitomäärän saamiseksi tarvitaan, usein tämä tarkoittaa 6-10 lypsykertaa vuorokaudessa.
  • Jos maitomäärä vähenee, lypsytiheyttä voi lisätä muutamaksi päiväksi. Tiheät lypsämiset samoin kuin tiheät imetykset lisäävät maitomäärää. Toisinaan molempien rintojen lypsäminen yhtä aikaa ns. kaksoislypsysetillä auttaa.
  • Lypsäminen ei saa tehdä kipeää. Jos rinnat kipeytyvät lypsämisestä tarkista pumpun suppilon koko ja vähennä lypsytehoa. Suppilon tulee olla niin iso, että rinnanpää pääsee liikkumaan suppilossa pumppaamisen aikana.
  • Huolehdi lypsäessäsi aina käsien ja pumpun puhtaudesta, rintoja ei erikseen tarvitse puhdistaa. Lypsämisen jälkeen voit puristaa muutaman äidinmaito tipan suojaamaan rinnanpäätä.
  • Kun lypsät maitoa vauvallesi muista myös oma hyvinvointisi. Huolehdi riittävästä juomisesta, syömisestä ja levosta. Muista myös  olla ylpeä itsestäsi ja jokaisesta maitotipastasi, jotka viet vauvallesi.

Lähteet: Imetys yhteisen matkamme alku. Kätilöliitto
Imetysohjaus. Koskinen Katja 2008.

Julkaistu 23.10.2018

Päivitetty 22.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...